Στις 20 Μαΐου, το Ισραήλ και οι μαχητές της Γάζας συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός, δίνοντας τέλος στις συγκρούσεις που κράτησαν πάνω από μία εβδομάδα. Ομως, καθώς Γάζα και Ισραήλ επιστρέφουν σε μια ασταθή εκτόνωση, οι υποκείμενες κοινωνικές κινητήριες δυνάμεις ενός νέου πολέμου βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ κοινωνικές αναταραχές ξέσπασαν ως αντίδραση στη σύγκρουση στη Γάζα, καθώς ακροδεξιοί, υπερεθνικιστές Εβραίοι και Ισραηλινοί-Αραβες συγκρούστηκαν και εξεγέρθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Οι συγκρούσεις δεν είχαν εθνική ηγεσία και οργανώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η σύγκρουση πυροδοτήθηκε μετά τη βίαιη απομάκρυνση Παλαιστίνιων διαδηλωτών στο τέμενος Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ από την ισραηλινή Αστυνομία στις 8-9 Μαΐου. Οι κινήσεις της Αστυνομίας προκάλεσαν την οργή σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο και αποτέλεσαν την αφορμή για τη Χαμάς να επιτεθεί με ρουκέτες και πυραύλους κατά της Ιερουσαλήμ.
Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ σύγκρουση δεν άλλαξε τη δυναμική στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, αφήνοντας… χώρο και αιτίες για περισσότερη βία. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θεωρούν πως απέτρεψαν τη Χαμάς, κάτι που το Ισραήλ είχε ως πρωταρχικό στόχο. Αλλά, πέρα από αυτό, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει καμία ένδειξη ότι θέλουν να προχωρήσουν σε σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Χαμάς (έχουν να πραγματοποιηθούν από το 2013). Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις δεν βελτίωσαν την ενότητα των Παλαιστινίων. Η απόφαση της παλαιστινιακής Φατάχ να αποφύγει μια στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ισραήλ θα βλάψει πιθανότατα την πολιτική του αξιοπιστία μεταξύ των Παλαιστινίων. Αυτό, με τη σειρά του, θα ενισχύσει την απόφαση της Φατάχ να καθυστερήσει τις δυνητικά ενωτικές εκλογές υπό τον φόβο ότι θα κερδίσει η Χαμάς.
ΟΙ ΗΠΑ, ο παραδοσιακός διαμεσολαβητής για τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, δεν έχουν δηλώσει ότι θα διορίσουν ειδικό απεσταλμένο. Αυτό δείχνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει επιλέξει να μη δώσει προτεραιότητα στη σύγκρουση δεκαετιών, αψηφώντας τις πολλαπλές προσπάθειες των προκατόχων του για ειρήνευση.
Αλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον τερματισμό της σύγκρουσης, αλλά δεν διαθέτουν την απαραίτητη οικονομική και πολιτική επιρροή στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους για να αναγκαστούν σε παραχωρήσεις. Η τελευταία σημαντική κίνηση στην ειρηνευτική διαδικασία το 1991-93, που οδήγησε στις συμφωνίες του Οσλο, επιτεύχθηκε εν μέρει επειδή οι ΗΠΑ ήταν πρόθυμες να αναστείλουν την παροχή βοήθειας προς το Ισραήλ για να εξαναγκάσουν τις συνομιλίες.
ΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ της Γάζας θα θελήσουν πιθανότατα μια περίοδο σχετικής ηρεμίας για να ανακατασκευάσουν τα κατεστραμμένα κτίρια. Οι ζημιές στη Λωρίδα της Γάζας θα ανέλθουν πιθανότατα σε εκατομμύρια δολάρια και θα απαιτήσουν τη συγκατάθεση του Ισραήλ για να επιτραπεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και οικοδομικών υλικών. Οι συνεχείς προσπάθειες της κάθε πλευράς να πιέσει την… απέναντι να αλλάξει συμπεριφορά έχουν καταστήσει αυτήν τη σχέση ασταθή και θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για νέα κλιμάκωση.
ΧΩΡΙΣ ΜΙΑ ειρηνευτική διαδικασία για την εκτόνωση της κοινωνικής αστάθειας, τόσο η ισραηλινή Ακροδεξιά όσο και η παλαιστινιακή βία της βάσης θα μπορούσαν, επίσης, να πυροδοτήσουν μια νέα σύγκρουση. Τα ακροδεξιά κινήματα του Ισραήλ πιθανότατα θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν περισσότερες συγκρούσεις με Παλαιστινίους και Αραβοϊσραηλινούς, με την ελπίδα να πιέσουν τους Αραβες να εγκαταλείψουν τμήματα του Ισραήλ.
Βασιλιάς Κάρολος: Το μυστικό σχέδιο για την υγεία του - Κωδική ονομασία «Επιχείρηση Δελφίνιο»
Οι Παλαιστίνιοι ακτιβιστές -που στερούνται επίσημης πολιτικής ηγεσίας-, για να αντιδράσουν στις εκδιώξεις και τους νέους εποικισμούς, πιθανόν επίσης να προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν χτυπήματα, διαμαρτυρίες, ακόμη και ταραχές για να προσπαθήσουν να επιβραδύνουν τον ισραηλινό επεκτατισμό. Αυτές οι τακτικές θα περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο επανάληψης των ταραχών που παρατηρήθηκαν στο τέμενος Αλ Ακσα και προκάλεσαν τις πρόσφατες συγκρούσεις.
ΟΙ ΕΚΔΙΩΞΕΙΣ από το Σέιχ Τζάρα, που συνέβαλαν στην πυροδότηση των εντάσεων που οδήγησαν στην πρόσφατη σύγκρουση, δεν έχουν ακυρωθεί και θα μπορούσαν να συνεχιστούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός νέου γύρου ταραχών, ενδεχομένως γύρω από ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ. Ακόμη και χωρίς αυτές τις εκδιώξεις, ωστόσο, είναι πιθανό να επεκταθούν και σε άλλους οικισμούς στη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι έποικοι θα συνεχίσουν, επίσης, να προσπαθούν να χτίσουν παράνομα φυλάκια στη Δυτική Οχθη, όταν δεν μπορούν να λάβουν υποστήριξη από το ισραηλινό κράτος.
ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Οι πρόσφατες συγκρούσεις αποκάλυψαν τις διασπάσεις στο αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα μεταξύ των φιλοπαλαιστινιακών βουλευτών και των φιλοϊσραηλινών συναδέλφων τους.
Οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο προσπάθησαν να εμποδίσουν συμφωνία πώλησης όπλων ύψους 735 εκατ. δολαρίων στο Ισραήλ, με τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς και την Αμερικανίδα βουλευτή Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ να ασκούν ιδιαίτερα έντονη κριτική στις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα. Αυτές οι διαιρέσεις στην Ουάσιγκτον μπορεί να είναι ένα σημείο που οι Παλαιστίνιοι ακτιβιστές ελπίζουν να εκμεταλλευτούν, δημιουργώντας νέες αντιπαραθέσεις με το Ισραήλ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr