Εξι μήνες μετά το Περλ Χάρμπορ, στις 4-7 Ιουνίου 1942, οι αεροναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ κατατρόπωσαν τους ανίκητους ως τότε Ιάπωνες στην ατόλη Μίντγουεϊ – έναν φυσικό παράδεισο στη μέση του Ειρηνικού, 2.000 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαβάης.
Κάποιοι τη χαρακτηρίζουν «Ελ Αλαμέιν του Ειρηνικού», καθώς άλλαξε τη ροή του πολέμου. Στις μέρες μας εξελίσσεται μια δεύτερη Μάχη του Μίντγουεϊ και όλοι προσεύχονται να περιοριστεί σε διπλωματικο-οικονομικό επίπεδο. Αντίπαλοι αυτή τη φορά ΗΠΑ-Κίνα, οι οποίες, χάρις στην αλματώδη τεχνολογική εξέλιξη, είναι ικανές να καταστρέψουν πολλές φορές τον πλανήτη.
Αν, ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι ανάμεσα στον κινεζικό και στον υπό αμερικανική διοίκηση συμμαχικό στόλο (Αυστραλία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα κ.λπ.) θα έχει τόση σχέση με τη Μάχη του Μίντγουεϊ όσο η σύγκρουση του 1942 με τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Μετά τη σύμπηξη της AUKUS (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ), σε συνδυασμό με την πίεση της Κίνας από την ομάδα Quad (HΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία), το Πεκίνο άνοιξε απότομα βηματισμό στον Ειρηνικό. Η συμφωνία ασφάλειας και οικονομικής συνεργασίας που προσέδεσε στην Κίνα τα Νησιά του Σολομώντα καταθορύβησε Ουάσιγκτον, Καμπέρα και Τόκιο, που απάντησαν με επισκέψεις αξιωματούχων τους στην περιοχή.
Ενδεικτικό το ταξίδι της νέας υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ, στα νησιά Φίτζι, έναν από τους σταθμούς της περιοδείας που πραγματοποίησε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο Κινέζος ομόλογός της, Γουάνγκ Γι, σε οκτώ νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού (Σαμόα, Κιριμπάτι κ.ά.), τα οποία η Κίνα επιδιώκει να υπαγάγει στην άμεση σφαίρα επιρροής της, δίνοντας άφθονη οικονομική και υγειονομική βοήθεια.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Αν οι Κινέζοι αποκτήσουν στρατιωτικό πάτημα στα Νησιά του Σολομώντα ή σε άλλο σύμπλεγμα, τότε οι αμερικανικές βάσεις πυραύλων και τα πλοία σε Μικρονησία, Παλάου και Νησιά Μάρσαλ θα κινδυνέψουν άμεσα από ένα νέο Περλ Χάρμπορ. Το φοβούνται ήδη ειδικοί του Πενταγώνου.