Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η έλλειψη αφηγήματος από την πλευρά της Κουμουνδούρου είναι τώρα εμφανής, που οι εμβολιασμοί προχωρούν και οι πολίτες αναζητούν απαντήσεις για την επόμενη μέρα. Ο κ. Τσίπρας καταφεύγει σε τσιτάτα της δεκαετίας του ’80 για να μιλήσει για το μέλλον. Το αποτέλεσμα το βλέπει στις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί και τα ποιοτικά στοιχεία τόσο του αρχηγού του όσο και των επιλογών του είναι χειρότερα και από την εκλογική του δύναμη.
Προχθές, στο Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Τσίπρας είχε μία ευκαιρία να αναπτύξει τις πολιτικές του, ωστόσο επανέλαβε τους γνωστούς δράκους του νεοφιλελευθερισμού ενώ ανακάλυψε ιδεοληπτική στάση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
«Την ώρα που αλλάζει ο κόσμος, που ο Μπάιντεν στηρίζει εργαζομένους και μεσαία τάξη και φορολογεί μεγάλο πλούτο, ο κ. Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη μετταευθμίσεις του Ρίγκαν και της Θάτσερ που διαλύουν την εργασία. Την ώρα που κλείνει ο κύκλος νεοφιλελευθερισμού η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές του χθες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι θέσεις του αξίζουν ανάλυσης.
Ο κ. Τσίπρας βγάζει το «καπέλο» στον κ. Μπάιντεν επειδή στηρίζει τη μεσαία τάξη, ας μη θυμηθούμε πώς ο ίδιος μεταχειρίστηκε αυτό το τμήμα της κοινωνίας, το είχε περιγράψει με τον δικό του τρόπο ο Παύλος Πολάκης. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη της ING, ο «νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης» διέθεσε αναλογικά περισσότερα χρήματα ακόμη και από τις ΗΠΑ του Μπάιντεν για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων την περίοδο της πανδημίας. Ο ολλανδικός οίκος εκτιμά ότι το τελικό πακέτο ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας μαζί με ευρωπαϊκά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα φτάσει στο 32,1% του ΑΕΠ, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, όταν το αντίστοιχο «πακέτο Μπάιντεν» προσεγγίζει το 25,5%.
Παράλληλα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα δώσουν ανάσες στη μεσαία τάξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας ενώ το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για το εργασιακό θεσπίζει διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων στο νέο, ψηφιακό περιβάλλον και αυξάνει τον αριθμό των υπερωριών για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.
Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να πιαστεί από τις πολιτικές Μπάιντεν, ωστόσο ο ίδιος μένει προσκολλημένος σε πρακτικές περασμένων δεκαετιών. Δεν έχει διατυπώσει θέσεις για το πώς μπορούν να δημιουργηθούν εισοδήματα, αυτό είναι και το βασικό ιδεολογικό έλλειμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Μητσοτάκης ακολουθεί την πολιτική μείωσης φόρων και έχει την ευχέρεια να εκσυγχρονίσει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας με βάση τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι δράκοι του νεοφιλελευθερισμού δεν φοβίζουν πια κανέναν, μάλλον προκαλούν θυμηδία με όσους εξακολουθούν να τους περιφέρουν στον δημόσιο διάλογο.
Πάμε για 8 με 9 δισ. στον τουρισμό
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας χθες στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών εκτίμησε ότι σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο για τον τουρισμό φαίνεται ότι τα έσοδα θα φθάσουν στο 40% με 50% των εισπράξεων-ρεκόρ των 18,5 δισ. το 2019.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Σε απόλυτους αριθμούς, εάν οι εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ επιβεβαιωθούν (όπως συνέβη και για την περίοδο του 2020), τότε οι εισροές θα κυμανθούν μεταξύ 7,5 και 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, από το πενιχρό αποτέλεσμα των 4 δισεκατομμυρίων της περασμένης σεζόν.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στον κόσμο του τουρισμού ενώ θα λειτουργήσουν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες, σε αντίθεση με πέρυσι που αρκετές δεν είχαν ανοίξει τις πύλες τους.
Το κρίσιμο στοιχείο βέβαια είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας αλλά και η πορεία εμβολιασμού συνολικά στην Ευρώπη, γι’ αυτό και το πρώτο μεγάλο κύμα επισκεπτών από Γερμανία και Αγγλία, που αποτελούν τις μεγάλες μας αγορές, δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Ιουνίου.
Το πιθανότερο είναι να έχουμε ισχυρή ζήτηση από τον Ιούλιο ενώ ήδη οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν προγραμματίσει την επιμήκυνση της περιόδου για όλο το φθινόπωρο, όταν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και η τουριστική κίνηση στις πόλεις.
Η πανδημία κρύβει απρόοπτα γι’ αυτό και οι παράγοντες του τουρισμού θεωρούν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία ευκαιρία για να ανανεωθεί το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης του κλάδου. Χρειάζονται καλύτερες υποδομές, σύνδεση με πρωτογενή τομέα και πολιτισμό, εμπλουτισμός του τελικού προϊόντος.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr