Αυτό δεν σημαίνει πως τα χρήματα χάνονται, αφού θα διοχετευθούν σε άλλα προγράμματα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, τα «Εξοικονομώ» και η αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.
Ωστόσο, ακόμα πιο σημαντική από την αναδιανομή των κονδυλίων είναι η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από το νέο αυστηρό πλαίσιο που διέπει το ΤΑΑ. Διότι αντανακλά τις αυξημένες απαιτήσεις και τις δικλίδες ασφαλείας που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση, έτσι ώστε να διασφαλίζονται η χρησιμότητα, η επάρκεια και η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.
Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει από το ΤΑΑ ένα πακέτο 36 δισεκατομμυρίων ευρώ και είναι προς όφελος της χώρας και των πολιτών η αξιοποίηση ακόμα και του τελευταίου ευρώ. Οι πόροι που έχουν ήδη εκταμιευθεί, όπως και οι εκταμιεύσεις που θα διεκδικηθούν, αφορούν την υλοποίηση έργων που έχουν μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Για αυτό και πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να κινητοποιούνται, έτσι ώστε οι διαδικασίες να τρέχουν γρήγορα και αποτελεσματικά.
Λογικές του παρελθόντος, όπου υπουργεία, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς θεωρούσαν πως όσο και αν καθυστερήσουν τις δράσεις τους δεν θα απολέσουν τη χρηματοδότησή τους, δεν περνούν πια. Αν, μάλιστα, ο αυστηρός έλεγχος των χρονοδιαγραμμάτων και της πορείας υλοποίησης των έργων υπήρχε και σε προηγούμενες χρηματοδοτήσεις, όπως τα ΕΣΠΑ, τότε πολλές μεταρρυθμίσεις και μεγάλα έργα θα είχαν ήδη ολοκληρωθεί.