Σύμφωνα με πληροφορίες, ο… «Βικέντιος», ο μαφιόζος- «στρατολογητής», που ζήτησε την παράνομη βιντεοσκόπηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, συνελήφθη στη χώρα της Βαλτικής, ως ύποπτος για τη στοχοποίηση προσώπου με πολιτική δραστηριότητα. Οι έρευνες των μυστικών υπηρεσιών της Λιθουανίας για αυτή την υπόθεση, ανέδειξαν τη διασύνδεσή του με τον 59χρονο ελαιοχρωματιστή και την αποστολή του παράνομου οπτικού υλικού από την Αλεξανδρούπολη, δρομολογώντας τη μεγάλη έρευνα της ΕΥΠ.
Από κόσκινο
Σε μια προσπάθεια να εξακριβωθεί η σχέση του συγκεκριμένου άνδρα με τη ρωσική μυστική υπηρεσία GRU, οι ελληνικές αρχές εξετάζουν αν τα βίντεο και οι φωτογραφίες που είχε στο κινητό του, είχαν προωθηθεί σε άλλα πρόσωπα, εκ μέρους των οποίων υποστήριζε ότι λειτουργούσε, όταν προσέγγισε τον 59χρονο. Μέχρι στιγμής, από την έρευνα της ΕΥΠ, φαίνεται ότι υπήρχε συχνή επικοινωνία ανάμεσα στους δύο άνδρες, αλλά και αποστολή χρημάτων, τα οποία αποτελούσαν αμοιβή για τις παράνομες λήψεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Βικέντιος», κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, βρισκόταν στο μικροσκόπιο της Ασφάλειας, λόγω του βεβαρημένου ιστορικού του σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με εμπλοκή σε υποθέσεις ναρκωτικών, όπλων, ακόμα και σε δολοφονίες. Στελέχη της ΕΥΠ, εξετάζουν αν εκτός από τη «στρατολόγηση» του 59χρονου, ο «Βικέντιος» είχε και άλλες… «αρμοδιότητες», ακολουθώντας εντολές από τη ρωσική μυστική υπηρεσία ή αν επιχείρησε να εντάξει στο δίκτυο και άλλα άτομα από την Ελλάδα.
Τι είπε
«Αρνούμαι τις κατηγορίες. Δεν έστειλα φωτογραφίες και βίντεο με απόρρητο περιεχόμενο. Παρόμοιες δημοσιεύονται καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από το περιεχόμενό τους δεν προκύπτει κανένας κίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα», φέρεται να υποστήριξε ενώπιον του ανακριτή ο 59χρονος ελαιοχρωματιστής, προσθέτοντας ότι ουδέποτε ομολόγησε ότι έκανε όσα του καταλογίζουν. Παράλληλα ανέφερε πως δεν χρησιμοποίησε ποτέ τη φράση «Για τη μαμά πατρίδα…» (σ.σ. αναφερόμενος στη Ρωσία). Μετά την απολογία του χθες το μεσημέρι, κρίθηκε προφυλακιστέος με την κατηγορία της κατασκοπείας σε βάρος της Ελλάδας.
Η δράση του
Ο 59χρονος ομογενής από τη Γεωργία εργάζονταν ως μπογιατζής στην Αλεξανδρούπολη, όπου διέμενε. Παντρεύτηκε με Ρωσίδα στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, και πριν έρθει στην Ελλάδα υπηρέτησε στις σοβιετικές ένοπλες δυνάμεις και μάλιστα στη Σιβηρία. Είχε στενές επαφές με οικογένειες της Αλεξανδρούπολης, στις οποίες οι σύζυγοι είχαν ρωσική καταγωγή. Τουλάχιστον τους τελευταίους έξι μήνες είχε βάλει στο στόχαστρό του τις κινήσεις και τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ, της Ιταλίας και της Ισπανίας μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, καθώς και τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου «Ανθυπολοχαγού Θεόδωρου Κανδηλάπτη», όπου σταθμεύουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.
Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει υλικό που να αφορά παρακολούθηση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι ο 59χρονος ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «πρακτόρων δεύτερης κατηγορίας», οι οποίοι στρατολογούνται συνήθως μέσω «Telegram», καθώς ο κλοιός για τους «κανονικούς» Ρώσους επαγγελματίες κατασκόπους έχει σφίξει πάρα πολύ στην Ευρώπη, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.