Συγκεκριμένα, στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιήθηκε, προχθές Τετάρτη 30 Απριλίου, συζήτηση με αφορμή την πρόταση για «μακροχρόνιο, επ’ αόριστον δανεισμό» των Γλυπτών, από τον βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος Αλμπερτο Κόστα, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο βουλευτής των Συντηρητικών πρότεινε ένα νέο πλαίσιο διαλόγου με την Ελλάδα, βασισμένο στον «μακροχρόνιο δανεισμό των Γλυπτών» στο Μουσείο της Ακρόπολης. Τον λόγο έλαβαν και άλλοι βουλευτές, καθώς και ο υπουργός Τεχνών και Τουρισμού, σερ Κρις Μπράιαντ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «δεν είναι ιδιοκτησία της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου». Επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει πρόθεση τροποποίησης του νόμου του 1963, ο οποίος απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να εκχωρεί εκθέματα της συλλογής του, τονίζοντας ότι «το Βρετανικό Μουσείο είναι ανεξάρτητος οργανισμός και την ευθύνη για τα Γλυπτά την έχουν οι διαχειριστές του (trustees), όχι η κυβέρνηση».
Ωστόσο μία ημέρα νωρίτερα στις 29 Απριλίου, ο «Ε.Τ.» επικοινώνησε με το Βρετανικό Μουσείο. Εκπρόσωπός του επανέλαβε τη θέση που «περιβάλλει» το θέμα. «Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια Σύμπραξη για τον Παρθενώνα (‘Parthenon Partnership’) βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι εποικοδομητικές» σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΒΜ στον «Ε.Τ.» και επεσήμανε: «Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η μακροχρόνια συνεργασία θα επιτύγχανε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής προβολής των σημαντικότερων εκθεμάτων μας στο παγκόσμιο κοινό και της διατήρησης της ακεραιότητας της εντυπωσιακής συλλογής που φιλοξενούμε στο Μουσείο». Η ακριβής μετάφραση του όρου «Parthenon Partnership» είναι «σύμπραξη για τον Παρθενώνα» και φαίνεται να χρησιμοποιείται επανειλημμένα από το Βρετανικό Μουσείο για να περιγράψει την προτεινόμενη, μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Ελλάδα σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Οπως τόνισε ο βουλευτής Αλμπέρτο Κοστα -σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής- «η πρότασή μου αφορά την πιθανότητα να επιτευχθεί μια win-win λύση, προς όφελος και των δύο χωρών, η οποία θα αποφέρει ουσιαστικά οφέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρα από την απλή κατοχή των Γλυπτών». Οπως είπε ο βουλευτής των Συντηρητικών κατά τη διάρκεια της συζήτησης «τι θα γινόταν αν εξετάζαμε την επιστροφή των μαρμάρων σταδιακά, ίσως σε βάθος μιας γενιάς -20 ή 30 χρόνια- ως προσωρινό ή και μόνιμο δάνειο, ή μέσω κάποιας άλλης νομικής φόρμουλας; Σε αντάλλαγμα, θα περίμενα από την Ελληνική Δημοκρατία να δανείσει μερικούς από τους πιο πολύτιμους θησαυρούς της, ώστε να εκτεθούν, σε εναλλασσόμενη βάση, όχι μόνο στο Βρετανικό Μουσείο αλλά και σε μουσεία σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο».
Στην απάντησή του, ο υπουργός, σερ Κρις Μπράιαντ, αφού εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον βουλευτή που έφερε το θέμα στη Βουλή, είπε ότι «οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ελλάδα είναι εξαιρετικά θερμές». Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «θέλουμε να ενισχύσουμε τη σχέση μας», ενώ ξεκαθάρισε ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, περί Βρετανικού Μουσείου του 1963, «είναι αδύνατον να υπάρξει μόνιμος ή επ’ αόριστον δανεισμός». Συγκεκριμένα, ο Βρετανός υπουργός ανέφερε πως ο νόμος επιτρέπει μόνο προσωρινούς δανεισμούς διάρκειας έως τριών ετών, υπό την προϋπόθεση επιστροφής των αντικειμένων. Επίσης, στην ομιλία του ο Κρις Μπράιαντ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να τροποποιήσει τη σχετική νομοθεσία, ενώ -όπως είπε- γνωρίζει ότι στην Ελλάδα «δεν ενδιαφέρονται για δανεισμό, γιατί αυτό συνεπάγεται ότι τα Γλυπτά ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο».
Οι δηλώσεις του βουλευτή Κόστα
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μετά τη συζήτηση ο βουλευτής, Αλμπερτο Κόστα, δήλωσε πως η «συζήτηση ανέδειξε τη διαχρονική ένταση του αισθήματος -πέρα από κομματικές γραμμές και γεωγραφικές περιοχές- γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Παρότι ο υπουργός επανέλαβε τη σημερινή νομική θέση της κυβέρνησης βάσει του Νόμου περί Βρετανικού Μουσείου του 1963, ενθαρρύνθηκα ακούγοντας τη διάθεση για συνέχιση της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας».