Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη δημοτική αρχή υποστηρίχθηκε ότι η συγκεκριμένη έκταση δεν ανήκει στη δικαιοδοσία του δήμου και, παρότι παραχωρήθηκε στη δημοτική αρχή, εκκρεμεί η διαδικασία εγγραφής στο Κτηματολόγιο. Ωραία, αυτό τι σημαίνει; Οτι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία κανείς δεν δικαιούται ούτε υποχρεούται να συντηρήσει μία εγκατάσταση που αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο;
Ολοι θυμόμαστε την τραγωδία στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, όπου για μέρες βλέπαμε το μπαλάκι των ευθυνών να πηγαινοέρχεται και τη δημοτική αρχή να δηλώνει άγνοια νόμου για το ποιος έχει, τελικά, την ευθύνη για την άδεια λειτουργίας. Είναι γεγονός πως η πολυνομία και η διάσπαση αρμοδιοτήτων ταλαιπωρούν τους δήμους και τις περιφέρειες, ωστόσο δεν μπορεί να αποτελούν δικαιολογίες όταν προκύπτουν κίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια.
Το θετικό είναι ότι προχωρά ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα συγκεντρώσει και θα ενσωματώσει σχεδόν 1.000 (!) νομοθετικά κείμενα που βρίσκονται διάσπαρτα σε νόμους και αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, εισάγεται, μεταξύ άλλων, το λεγόμενο «τεκμήριο καθημερινότητας», με εννέα λειτουργικές κατηγορίες αρμοδιοτήτων για δήμους και τρεις κατηγορίες για τις περιφέρειες. «Αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν έχουν ρητά αποδοθεί αρμοδιότητες σε άλλο επίπεδο του κράτους, τότε ανήκουν στους δήμους», ξεκαθάρισε. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι κατά τις εργασίες σύνταξης του Κώδικα, οι υπηρεσίες κατέγραψαν 1.199 αρμοδιότητες για όλους τους ΟΤΑ, 736 αρμοδιότητες των περιφερειών, 400 αρμοδιότητες των δήμων και 63 ειδικές αρμοδιότητες νησιωτικών και ορεινών δήμων.
Και μέχρι να έρθει ο νέος Κώδικας τι γίνεται; Η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στην κοινή λογική. Πάντα υπάρχουν τρόποι να παρακάμπτονται νομίμως τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι δυσλειτουργίες του συστήματος, αρκεί να υπάρχει αλληλεπίδραση, ανθρώπινη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των συναρμοδίων. Με λίγα λόγια, κάποιος να σηκώσει το τηλέφωνο και να πει: «Παιδιά, εδώ έχουμε μία χαλασμένη πόρτα. Ας τη φτιάξουμε, μη σκοτωθεί κανένας άνθρωπος και μετά βρίσκουμε σε ποιον ανήκει».