Μία από τις μεγαλύτερες μάχες που καλείται να δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή με το βαθύ κράτος, δηλαδή με τη γραφειοκρατία, τα συντεχνιακά συμφέροντα και τις νοοτροπίες που υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες του κράτους και ταλαιπωρούν τους πολίτες.
Παράλληλα, μετά από διαβουλεύσεις μηνών και συζητήσεις με ειδικούς, τη Δευτέρα 5 Μαΐου θα παρουσιαστεί η εθνική στρατηγική για μία από τις μάστιγες της εποχής, που είναι η παραβατικότητα των ανηλίκων, με την συμμετοχή 7 υπουργών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», έχει στηθεί ένα στρατηγείο, το οποίο έχει επισημάνει όλες τις παθογένειες και δρομολογεί μέτρα για την εξάλειψή τους.
Το στρατηγείο έχει την έδρα του στο Μέγαρο του Ιδρύματος Μποδοσάκη και διαθέτει μία ειδική ομάδα που ψάχνει τα πάντα: ρεπορτάζ και καταγγελίες πολιτών στα μέσα ενημέρωσης, εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, διαμαρτυρίες και καταγγελίες πολιτών μέσα από τα κυβερνητικά κανάλια ενημέρωσης ή εξυπηρέτησης πολιτών κ.ά.
Ηδη, το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί σειρά παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση αυτή, τις οποίες επεξεργάζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς. Πρόκειται, μάλιστα, για παρεμβάσεις στη Δημόσια Διοίκηση που δεν θα έχουν κανένα κόστος, παρά μόνο ίσως πολιτικό, καθώς για την επίλυσή τους θα χρειαστεί να υπάρξει σύγκρουση με κατεστημένες νοοτροπίες δεκαετιών.
Και μπορεί ο ΟΣΕ να βρίσκεται στο επίκεντρο μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, στην κυβέρνηση, ωστόσο, γνωρίζουν καλά ότι ο εκσυγχρονισμός του είναι μονόδρομος. «Νοοτροπίες και εταιρικές κουλτούρες του παρελθόντος δεν χωράνε στον νέο ΟΣΕ», τόνισε στον «Ε.Τ.» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και έφερε ως παράδειγμα το επιτυχημένο μοντέλο της νέας ΔΕΗ.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
Ενεργοποίηση των βουλευτών
«Η μάχη με το βαθύ κράτος δεν μπορεί να είναι one man show», σχολίαζε συνεργάτης του πρωθυπουργού και γι’ αυτό στο κυβερνητικό επιτελείο καλούν στη μάχη αυτή να συστρατευθούν οι «γαλάζιοι» βουλευτές.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, με όπλο στη φαρέτρα του τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του, με απόφαση του πρωθυπουργού έστειλε επιστολή στους βουλευτές, καλώντας τους να βάλουν πλάτη στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση των σχέσεων του κράτους με τον πολίτη και τη διασφάλιση της χρηστής διοίκησης.
Πλέον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα μπορεί να αναλάβει νομοθετικές ή άλλες πρωτοβουλίες, ενώ στην επιστολή που απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, καλεί τους βουλευτές να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή με «ιδέες και προτάσεις που θα είναι σημαντικές για τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος στους πολίτες, χωρίς, ωστόσο, οι προτάσεις αυτές να έχουν δημοσιονομικό κόστος. Ειδικότερα, αξιολογούνται ως πολύ σημαντικές προτάσεις που αναδεικνύουν και αντιμετωπίζουν πρακτικές αυθαιρεσίας της διοίκησης ή φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών όταν συναλλάσσονται με το κράτος».
Ζητώντας από κυβερνητικά στελέχη να απαριθμήσουν εκείνες τις παθογένειες που δυσκολεύουν τη ζωή των πολιτών, στο νούμερο ένα τοποθέτησαν τις πολεοδομίες και στο νούμερο δύο τις αποκλειστικές προθεσμίες (είναι αυτές που κάνουν δύσκολη τη ζωή των πολιτών, καθώς δημόσιες υπηρεσίες δεν στέλνουν εγκαίρως στους πολίτες πιστοποιητικά, με αποτέλεσμα, χωρίς να φταίνε, να είναι εκπρόθεσμοι) κ.ά.
Αρωγός στη βελτίωση της καθημερινότητας είναι, βεβαίως, και η ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά, όπως τόνιζε έμπειρος στα της Δημόσιας Διοίκησης, «αν ο υπάλληλος δεν δει εγκύκλιο, το μέτρο είναι σαν να μην υπάρχει».