Εντόπισαν μια δραστική ουσία που περιέχεται σε ένα κολλύριο για τα μάτια και η οποία αναστέλλει, όπως αποδείχθηκε από δοκιμές, τη δράση ενός γονιδίου – κλειδιού για την ανάπτυξη της Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας.
Τα αποτελέσματα της πολύχρονης ερευνητικής προσπάθειας δημοσιεύθηκαν χθες στο «Nature Communications» και αποτελούν άλμα προόδου στην αντιμετώπιση της νόσου, η οποία σημειωτέον είναι καλπάζουσα και για την οποία εδώ και 30 χρόνια δεν έχουν βρεθεί νέα φάρμακα. Ένας εκ των επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων, ο Κύπριος Γιώργος Βασιλείου, μιλάει στον Ελεύθερο Τύπο για το πώς έφτασαν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στη σπουδαία αυτή ανακάλυψη.
«Επί χρόνια προσπαθούμε να βρούμε ποια είναι τα γονίδια αυτά τα οποία η μυελογενής λευχαιμία χρειάζεται για να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται. Εντοπίσαμε μέσα από τις έρευνες ένα τέτοιο γονίδιο, το SRPK1, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ασθένεια», αναφέρει ο κ. Βασιλείου.
Έτσι, οι επιστήμονες ξεκίνησαν έναν αγώνα έρευνας μέσα στη διεθνή βιβλιογραφία ώστε να δουν εάν υπάρχουν ουσίες που αναστέλλουν το συγκεκριμένο γονίδιο. «Ψάχνοντας βρήκαμε μια ουσία για την οποία είδαμε ότι βρίσκεται σε ένα κολλύριο για αποθεραπεία από οφθαλμική πάθηση.
Διαβάστε ακόμα: Περηφάνια για την άλλη Ελλάδα: Ελληνες επιστήμονες ανακάλυψαν κολλύριο που θεραπεύει την λευχαιμία
Το κολλύριο αυτό δεν κυκλοφορεί στην αγορά ακόμη, είναι σε φάση δοκιμών. Ήρθαμε σε επαφή με την εταιρεία, ζητήσαμε την ουσία να τη δοκιμάσουμε, μας την έστειλαν και, με δοκιμές στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα, είδαμε ότι αναστέλλει τη δράση του γονιδίου, συνεπώς καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα αυτής της μορφής λευχαιμίας», εξηγεί ο αιματολόγος.
Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τον επιστήμονα, ότι το κολλύριο δεν έχει καμία σχέση με τη λευχαιμία, πρόκειται για ένα σκεύασμα για πάθηση στα μάτια.
Η ερευνητική ομάδα του Wellcome Sanger, από τη στιγμή που εντόπισε το επίμαχο γονίδιο, χρειάστηκε άλλα δύο χρόνια για να εντοπίσει και να δοκιμάσει αυτή τη δραστική ουσία. Μάλιστα, όπως έδειξαν τα πειράματα στα ποντίκια, η ουσία καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς όμως να καταστρέφει και τα γειτονικά υγιή βλαστικά κύτταρα του αίματος.
Jo Nesbo στον Ε.Τ.: Δούλεψα σε ταξί, σε εργοστάσιο και σε ψαρότρατα πριν γίνω συγγραφέας
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, το επόμενο στοίχημα των ερευνητών είναι να εξελίξουν τη δραστική ουσία και να την ενσωματώσουν σε φάρμακο, είτε σε κάψουλα είτε ενέσιμο, με απώτερο σκοπό να χορηγείται στους ασθενείς. «Εκτιμώ ότι χρειαζόμαστε δύο χρόνια για αυτό», αναφέρει στον «Ε.Τ.».
Η ομάδα αποτελείται συνολικά από πέντε Έλληνες και Κύπριους, και συγκεκριμένα δύο Κύπριους και τρεις Έλληνες. Επικεφαλής, επίσης, είναι ο Τόνυ Κουζαρίδης και ο Κώστας Τζελέπης.
Οι επιστήμονες του Κέμπριτζ συνεργάστηκαν για τη μελέτη αυτή με την ομάδα του Νότιγχαμ.
Σημειώνεται, ακόμη, ότι εκτός του ότι η θεραπευτική «φαρέτρα» για την ασθένεια μένει αμετάβλητη εδώ και 30 χρόνια, η πλειονότητα των ασθενών δεν θεραπεύεται με τις υπάρχουσες προσεγγίσεις, που είναι κυρίως χημειοθεραπείες.
Η Οξεία Μυελογενής Λευχαιμία είναι μια επιθετική μορφή καρκίνου του αίματος, που πλήττει άτομα όλων των ηλικιών (πρόκειται για διαφορετικό τύπο από την παιδική λευχαιμία) και συχνά απαιτεί μήνες εντατικής χημειοθεραπείας και παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο. Εκδηλώνεται στα κύτταρα του μυελού των οστών, τα οποία σταδιακά εκτοπίζουν τα υγιή κύτταρα, με συνέπεια να αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος σοβαρών λοιμώξεων και αιμορραγίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]