Μετά τα αντίμετρα που ανακοίνωσε η Κίνα στις ΗΠΑ, επιβάλλοντας δασμούς ύψους 34% στα αμερικανικά προϊόντα, οι αγορές αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κρίση τους από τη συντριβή που είχε καταγραφεί την περίοδο του COVID-19.
Ο S&P 500, υποχώρησε σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά (άνω του 5,6%), ενώ ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq Composite υποχώρησε 5,5% για να εισέλθει σε επίπεδα «bear market» καθώς πλέον απέχει 22% από τα ιστορικά υψηλά του Δεκεμβρίου. Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για τον Dow Jones από τον Ιούνιο του 2020 και για τον S&P 500 από τον Μάρτιο του 2020.
Από πλευράς κεφαλαιοποίησης, σχεδόν 5 τρισ. δολάρια «εξανεμίστηκαν» από τη Wall Street μόνο το τελευταίο διήμερο – οι μεγαλύτερες διήμερες απώλειες στην ιστορία του χρηματιστηρίου-και σχεδόν 10 τρισ. δολάρια από την ημέρα ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ.
Η αγορά αντέδρασε νευρικά στις δηλώσεις του Πάουελ, σύμφωνα με τον οποίο «καθίσταται σαφές ότι οι φόροι στα εισαγόμενα προϊόντα θα είναι σημαντικά μεγαλύτεροι απ’ όσο αναμενόταν» και «οι οικονομικές συνέπειες» πιθανότατα θα είναι και αυτές μεγαλύτερες.
Κατακρημνίζονται τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια
Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, παρασυρμένο από τον πανικό στις αγορές, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με πτώση 324,03 μονάδων (-4,26%), στις 7.274,95 μονάδες. Πρόκειται για τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2022, όταν είχε κλείσει με πτώση 4,97%.
Οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν επίσης με μεγάλες απώλειες: στη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο η πτώση ήταν 4,95%, στο Μιλάνο 6,53%, στις χειρότερες συνεδριάσει από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19, τον Μάρτιο του 2020. Το Χρηματιστήριο της Ζυρίχης έκλεισε με πτώση 5,14% και εκείνο της Μαδρίτης με πτώση 5,83%.
Το σοκ από τις ανακοινώσεις των αμερικανικών δασμών αναζωπύρωσε τους φόβους για μια «ύφεση στις ΗΠΑ και σε μεγαλύτερη κλίμακα», σχολίασε ο Γκιγιόμ Σαλουάν, ο διευθυντής διαχείρισης μετοχών της Delubac AM. «Ο φόβος μιας ύφεσης σημαίνει λιγότερη βιομηχανία και λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου», γεγονός που εξηγεί τη μείωση της τιμής του μαύρου χρυσού και την κατακρήμνιση των μετοχών των βιομηχανιών.
Η μετοχή της ArcelorMittal έκλεισε στα 22,75 ευρώ (-8,45%), της Schneider Electric στα 189,50 ευρώ (-6,65%), της Airbus στα 146,90 ευρώ (-7,04%), της Thales στα 237,90 ευρώ (-5,74%), της TotalEnergies στα 53,07 ευρώ (-6,24%).
«Η πρωτοτυπία είναι ότι οι επενδυτές δέχονται επίθεση», σχολίασε ο Σαλουάν. Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στα ομόλογα, με αποτέλεσμα τα επιτόκιά τους να μειώνονται, εξήγησε.
Οι τράπεζες, από την άλλη, καταγράφουν επίσης πτώση. Η μετοχή της BNP Paribas έκλεισε μειωμένη κατά 6,82% στα 68,67 ευρώ, της Société Générale στα 34,55 ευρώ (-10,45%), της Crédit agricole στα 15,74 ευρώ (-4,46%).
Ο οίκος S&P θα αναθεωρήσει όλες τις μακροοικονομικές του προβλέψεις μετά το σοκ των αμερικανικών δασμών
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει όλες τις μακροοικονομικές του προβλέψεις μετά τους σαρωτικούς εμπορικούς δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα, σε μια κίνηση που πιθανόν να τροφοδοτήσει ανησυχίες για νέο κύμα υποβαθμίσεων αξιόχρεου.
Ο οίκος, που αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα χιλιάδων εταιριών και πάνω από 130 χωρών, δήλωσε ότι το εύρος και το μέγεθος των νέων δασμών του Αμερικανού προέδρου ξεπέρασαν τις περισσότερες προσδοκίες.
Δήλωσε ότι θα δημοσιοποιήσει τις αναθεωρημένες προβλέψεις του την επόμενη εβδομάδα, αν και οι αρχικές εκτιμήσεις περιλαμβάνουν άλμα στον αμερικανικό πληθωρισμό που τον τοποθετεί πιο κοντά στο 4% έως τα τέλη του έτους, συγκριτικά με 3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του οίκου.
Ο αντίκτυπος στο αμερικανικό ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από το επίπεδο των αντιποίνων από τους εμπορικούς εταίρους της Ουάσινγκτον καθώς και από το πώς θα αξιοποιηθούν τα έσοδα από τους δασμούς, ιδιαίτερα εάν θα χρηματοδοτήσουν μειώσεις φόρων, σύμφωνα με τον S&P. Ακόμα και με βάση το σενάριο των μειώσεων φόρων και «σχετικά ήπιων» αντιποίνων, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ πιθανόν να είναι χαμηλότερος κατά τρία έως τέσσερα δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας συγκριτικά με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του οίκου.
Πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων στην ανάπτυξη πιθανόν να γίνει και για τον υπόλοιπο κόσμο. Μεγάλες οικονομίες, όπως η ευρωζώνη και η Κίνα, πιθανόν να δουν μικρότερες αναθεωρήσεις, περίπου ενός τετάρτου της ποσοστιαίας μονάδας κατ’ έτος, ενώ άλλες πιο ‘ανοικτές’ οικονομίες με μεγάλες εμπορικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ πιθανόν θα δουν πιο σημαντικές αναθεωρήσεις.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Εκλεισε με πτώση 4,8%
Μία από τις χειρότερες εβδομάδες από τον περασμένο Αύγουστο έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, χάνοντας σχεδόν 8%, υπό το βάρος της διεθνούς αβεβαιότητας που δημιούργησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,83% στις 1.597,55 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.578,52 μονάδων (-5,97%) και 1.664,93 μονάδων (-0,82%). Ο τζίρος ανήλθε στα 415 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 94,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,2 εκατ. τεμάχια αξίας 21,6 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 5,15% στις 3.923,66 μονάδες, ενώ στο -4,08% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.478,45 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 7,15% στις 1.459,91 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 7,96%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 8,68%. Ωστόσο, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 12,32%.
Την Παρασκευή οι συναλλαγές προσέγγισαν τα 400 εκατ. ευρώ χωρίς να υπάρχουν ειδικές συναλλαγές διάθεσης μετοχών ή αναδιαρθρώσεις δεικτών γεγονός που δείχνει ότι τα «αδύναμα χέρια» έχουν εξέλθει της αγοράς.
Επίσης στην συνεδρίαση της Παρασκευής η αγορά μάζεψε μέρος των απωλειών της δείχνοντας κάποια αντανακλαστικά στις έξωθεν πιέσεις αυξάνοντας το ενδεχόμενο μιας ανοδικής αντίδρασης στις επόμενες συνεδριάσεις.
Στο ταμπλό , η Optima Bank έχασε 8,60%, με τη Eurobank να ακολουθεί με -7,77% και την Πειραιώς με -7,41%. Άνω του 6% ήταν η πτώση σε Alpha Bank, Motor Oil, Aktor, Cenergy, Εθνική και Ελλάκτωρ και άνω του 5% σε Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, Σαράντη, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ. Οι απώλειες σε Λάμδα και Τιτάν ξεπέρασαν το 4% και σε ΟΤΕ, Helleniq Energy, Metlen, Aegean και Jumbo το 3%. Άνω του -2% το κλείσιμο σε Coca Cola, ΔΕΗ και ΔΑΑ, με την ΕΥΔΑΠ να χάνει 1,89%.