«Αντιμετωπίστηκε πολύ άμεσα με διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών στον Τούρκο πρέσβη, αλλά και με ενημέρωση των εταίρων και συμμάχων μας», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου και επέμεινε: «Δεν πρόκειται να επιτύχουν κάτι, ούτε ασφαλώς και να μας αποπροσανατολίσουν από την σθεναρή υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου». Σε ερώτηση, δε, για το κατά πόσον εν μέσω αυτού του κλίματος μπορεί να γίνει συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου στη Μαδρίτη, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός είναι πάντοτε ανοιχτός σε συνομιλίες, ωστόσο ενέργειες, όπως οι τουρκικές παραβιάσεις είναι εκτός του κλίματος που διαμορφώθηκε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη. «Εμείς πάντοτε θέλουμε να συνομιλούμε, ωστόσο, θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες, όπως αυτοί των σχέσεων καλής γειτονίας, η Ελλάδα δεν φοβάται να συνομιλεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σχετικά με την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για πολύ καθαρή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από την πλευρά των ΗΠΑ.
Κληθείς να σχολιάσει σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού, πρόωρων εκλογών, αλλά και αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απήντησε ότι πρόκειται για «σενάρια εκτός τόπου και χρόνου». Συμπλήρωσε πως οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και ότι χρέος της κυβέρνησης είναι να κοιτά την δουλειά της, αλλά και πως να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Σε ερώτηση για το κατά πόσον επίκειται παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να εξορθολογισθεί η υψηλή τιμή των καυσίμων, ο κ. Οικονόμου επέμεινε πως «στο μέτρο του δημοσιονομικά εφικτού πάντοτε θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις αυξήσεις στις τιμές. Κάθε νέο περιθώριο, που δημιουργείται θα αξιοποιείται για να στεκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας».
Σε ερώτηση για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως εκεί γίνεται πολύ καλή δουλειά προς όφελος της οικονομίας και των επιχειρήσεων και πως η κυβέρνηση είναι πλήρως ικανοποιημένη.
Σε ερώτηση για τις βρετανικές αιτιάσεις περί των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η ιστορία δεν αμφισβητείται και ότι είναι σαφές πως ο τρόπος αρπαγής τους συνιστά βίαιη αφαίρεση και κλοπή. Επιβεβαίωσε, δε, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσει κινητικότητα και πρωτοβουλίες, ώστε τα Γλυπτά να επιστρέψουν εδώ που ανήκουν.
Σε ερώτηση για την ανακοίνωση της Google σχετικά με το λογισμικό, για το οποίο έχουν γίνει καταγγελίες για παρακολουθήσεις στην χώρα μας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως οι ανακοινώσεις της εταιρείας δικαιώνουν πλήρως τη θέση της κυβέρνησης και εκθέτουν τους εδώ συνωμοσιολόγους. Λίγο αργότερα, σε ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα, γράφοντας: «Η Google ανασκεύασε επί το ακριβέστερον το περιεχόμενο της δημοσίευσης σχετικά με το λογισμικό Predator, με τρόπο που δικαιώνει τις επίσημες θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης και ταυτόχρονα αφήνει έκθετους τους εγχώριους μυθομανείς συνομωσιολόγους».
Κληθείς να σχολιάσει τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο κ. Οικονόμου παρατήρησε πως η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που είναι περίπου στα επίπεδα των εκλογών του 2019 δείχνει πως οι πολίτες εμπιστεύονται τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται τις πολλαπλές κρίσεις, αν και έχει περισσότερες απαιτήσεις από εμάς. «Η εικόνα κατάρρευσης της κυβέρνησης είναι στην φαντασία κάποιων και μάλιστα επιστημονική» σχολίασε δηκτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τέλος, ερωτηθείς για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως έχει ακόμη δρόμο να διανύσει προτού διαμορφώσει μία συγκροτημένη πρόταση για την κοινωνία και μία καθαρή στρατηγική για την χώρα.
Ειδήσεις σήμερα
Ευλογιά των πιθήκων: Σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα σε Ελλάδα και Ευρώπη – Θα πάμε προς εμβολιασμό;
Φορολογικές δηλώσεις 2022: Έρχεται παράταση – Πώς θα κάνετε τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο
Κώστας Ηλιάκης: Η μέρα που έκλαψε και ο Θεός – 16 χρόνια από τον χαμό του ήρωα
«Βυθίζονται» τα κρυπτονομίσματα καθώς δεν είναι αλώβητα από τις νομισματικές κρίσεις