Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των συγκεκριμένων δηλώσεων αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων να τεθεί σε λειτουργία στην ψηφιακή πύλη myaade.gov.gr της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Προθεσμία
H υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, εφόσον πραγματοποιείται εντός της προθεσμίας υποβολής της 30ής Ιουνίου που ισχύει αυτή τη στιγμή για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, δεν συνεπάγεται καμία κύρωση για τον φορολογούμενο. Μόλις ο φορολογούμενος επιλέξει την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα συνοδευτικά έντυπα (Ε2 και Ε3), καθώς επίσης και τα δεδομένα που θα έχουν αναρτηθεί εκείνη τη στιγμή στη βεβαίωση αποδοχών του και αφορούν στην ηλεκτρονική πληροφόρηση της Φορολογικής Διοίκησης για τις αποδοχές και τους παρακρατηθέντες επ’ αυτών φόρους θα μεταφερθούν στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί. Ουσιαστικά η αρχικά υποβληθείσα δήλωση θα μεταφερθεί ως προσωρινά αποθηκευμένη τροποποιητική δήλωση. Ο φορολογούμενος δεν θα χρειάζεται, συνεπώς, να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή του αλλά θα αρκεί μόνο να τροποποιήσει τα σημεία εκείνα της αρχικά υποβληθείσας δήλωσης στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη καθώς επίσης και να προσθέσει δεδομένα εκεί που θεωρεί ότι υπάρχουν παραλείψεις. Σε περίπτωση που πρέπει να τροποποιήσει στοιχεία που έχει συμπεριλάβει στα συνοδευτικά έντυπα (Ε2 ή και Ε3), θα πρέπει πρώτα να προβεί στις τροποποιήσεις αυτές και μετά να κάνει τις διορθωτικές παρεμβάσεις του στο βασικό έντυπο της δήλωσης (στο Ε1).
Η νέα δήλωση που θα προκύψει μετά τις όποιες τροποποιήσεις (προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων) επιφέρει ο φορολογούμενος θα αντικαταστήσει την αρχικά υποβληθείσα και από τη στιγμή που θα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα θα εξομοιωθεί με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση. Για τον λόγο αυτό δεν θα επισύρει κανένα χρηματικό πρόστιμο.
Δύο αποτελέσματα
Στο εκκαθαριστικό σημείωμα (στην πράξη προσδιορισμού του φόρου), που θα εκδοθεί και θα αναρτηθεί στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην ηλεκτρονική πύλη myAADE.gr αμέσως μόλις υποβληθεί οριστικά μια εμπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, θα αναγράφεται όχι μόνο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής δήλωσης αλλά και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής. Σε περίπτωση που με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης μειώνεται ή αυξάνεται το χρεωστικό υπόλοιπο φόρου της αρχικής δήλωσης ή το πιστωτικό υπόλοιπο της αρχικής δήλωσης μετατρέπεται σε χρεωστικό υπόλοιπο η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) για την πληρωμή του ποσού που θα έχει προκύψει από την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης δεν θα εκδίδεται αμέσως και δεν θα αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα. Επίσης δεν θα αναγράφονται αμέσως στο εκκαθαριστικό τα ποσά των δόσεων στα οποία πρέπει να εξοφληθεί η οφειλή που θα έχει βεβαιωθεί με την τροποποιητική δήλωση. Η έκδοση και η εμφάνιση των στοιχείων της Τ.Ο. και των δόσεων για το πληρωτέο ποσό θα γίνεται από την μεθεπόμενη μέρα της εκκαθάρισης.
Επιπλέον, σε περίπτωση που αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης διαπιστωθεί νέο λάθος ή παράλειψη, δεν θα είναι δυνατή άμεσα η υποβολή νέας τροποποιητικής δήλωσης, αλλά θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μία ημέρα από την εκκαθάριση της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης για να υποβληθεί η επόμενη.
«ΠΕΝΑΛΤΙ»
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ για τους εκπρόθεσμους
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
Σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης μετά τη λήξη της προθεσμίας της 30ής Ιουνίου, ο φορολογούμενος ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ, ενώ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με την υποχρέωση να πληρώσει και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης και βεβαίωσης νέας αυξημένης οφειλής.
Από φέτος δεν επιβάλλονται πρόστιμα, σε κάθε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.
Σημειώνεται, τέλος, ότι όσον αφορά στα προηγούμενα φορολογικά έτη, δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων (δυνατότητα υποβολής μέσω TAXISnet) υπάρχει μόνο για τα φορολογικά έτη από το 2015 έως το 2020 (έτη υποβολής δηλώσεων 2016-2021). Για τα έτη προ του 2015 η υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων είναι εφικτή χειρόγραφα με προσέλευση στις ΔΟΥ.
ΒΕΒΑΙΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΙΟΥΛΙΟΥ
Μόλις το 17% των φορολογικών δηλώσεων έχει υποβληθεί!
Mε ημερήσιο ρυθμό… υπερπενταπλάσιο από αυτόν με τον οποίο υποβάλλονται σήμερα στο σύστημα ΤΑΧΙSNET θα χρειαστεί να αποστέλλονται πλέον οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εμπρόθεσμη υποβολή όλων μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Ιουνίου 2022. Δεδομένου ότι μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται αδύνατη, είναι πλέον βέβαιο ότι περί τα τέλη Ιουνίου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αποφασίσει την πολυήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σε πρώτη φάση. Συνολικά εκκρεμούν ακόμη για υποβολή περίπου 6,075 εκατ. δηλώσεις, καθώς μέχρι τις 17 Mαΐου είχαν αποσταλεί και εκκαθαριστεί συνολικά μόλις 1.099.559 δηλώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 17,1% του συνόλου των 6,444 εκατ. δηλώσεων που θα πρέπει να έχουν υποβληθεί έως τις 30 Ιουνίου!
Στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία υποβολής και εκκαθάρισης των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα οποία έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ):
- Από τις 30 Μαρτίου 2022, που άρχισε να λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, έως τις 17/5/2022, το σύνολο των δηλώσεων που υποβλήθηκαν στο σύστημα ΤΑXISNET ανέρχεται σε 1.099.559. Ουσιαστικά, κατά το χρονικό διάστημα των πρώτων 49 ημερών της περιόδου υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων υποβάλλονταν κάθε μέρα κατά μέσο όρο 22.440 δηλώσεις (1.099.559 / 49).
- Προκειμένου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022 να έχουν υποβληθεί συνολικά 6,444 εκατομμύρια δηλώσεις, που είναι ο συνολικός αριθμός δηλώσεων, οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν φέτος, θα πρέπει εντός του χρονικού διαστήματος από τις 18 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου, δηλαδή εντός 44 ημερών, να έχουν υποβληθεί συνολικά άλλες 5,344 εκατομμύρια δηλώσεις. Αυτό σημαίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να υποβάλλονται κάθε μέρα κατά μέσο όρο 121.455 δηλώσεις! Θα πρέπει δηλαδή ο μέσος ημερήσιος ρυθμός υποβολής να… υπερπενταπλασιαστεί!
Απόφαση
Μια τέτοια απότομη επιτάχυνση του ρυθμού ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων είναι ανέφικτη, με συνέπεια στο υπουργείο Οικονομικών να έχουν ήδη αποφασίσει την παράταση της περιόδου υποβολής των δηλώσεων τουλάχιστο μέχρι τις 27 Ιουλίου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εμπρόθεσμη αποστολή όλων των δηλώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων άρχισε να λειτουργεί στο σύστημα ΤΑΧISNET από τις 27 Μαΐου, δηλαδή στο τέλος Απριλίου δεν είχαν αρχίσει να υποβάλλονται καν δηλώσεις. Τελικά, χρειάστηκε η προθεσμία υποβολής να παραταθεί αρχικά μέχρι τις 27 Ιουλίου και στη συνέχεια μέχρι το τέλος Αυγούστου για να καταστεί δυνατή η εμπρόθεσμη υποβολή 6.444.479 δηλώσεων. Φέτος, η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων άρχισε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου, δηλαδή 28 μέρες νωρίτερα σε σύγκριση με πέρυσι!
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, επί συνόλου 1.099.559 δηλώσεων που υποβλήθηκαν μέχρι τις 17 Μαΐου 2022 και άλλων 15 που υποβλήθηκαν μέχρι τις 12:03 μ.μ. της 18ης Μαΐου, εκδόθηκαν συνολικά 1.474.496 ατομικά εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος για ισάριθμους αγάμους και εγγάμους φορολογουμένους-συζύγους. Από τους φορολογούμενους αυτούς:
- Το 56,99%, δηλαδή 840.290 φορολογούμενοι δεν οφείλουν επιπλέον φόρο στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς παρέλαβαν μηδενικά εκκαθαριστικά.
- Το 14,2%, δηλαδή 209.408 φορολογούμενοι, δικαιούνται να λάβουν επιστροφές φόρων συνολικού ύψους 53,66 εκατ. ευρώ, καθώς παρέλαβαν πιστωτικά εκκαθαριστικά. Οι περισσότεροι, βεβαίως, επειδή ταυτόχρονα χρωστούν στο Δημόσιο, δεν θα εισπράξουν τις επιστροφές, αλλά θα τις δουν να συμψηφίζονται με τις οφειλές τους και να τις μειώνουν ή και να τις μηδενίζουν.
- Το 28,81%, δηλαδή 424.798 φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το προηγούμενο έτος, δεδομένου ότι έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα. Το συνολικό ποσό των φόρων που οφείλουν ανέρχεται σε 229,9 εκατ. ευρώ. Κάθε παραλήπτης χρεωστικού σημειώματος πρέπει να πληρώσει, κατά μέσο όρο, 541,21 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να λήγει στο τέλος Ιουλίου. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν τη δήλωση έως τα τέλη Ιουνίου εφόσον εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος λήγει τον Φεβρουάριο του 2022.
Ειδήσεις σήμερα
Ευλογιά των Πιθήκων: Ασκηση ετοιμότητας η… ανεμοβλογιά
Κώστας Ηλιάκης: Η μέρα που έκλαψε και ο Θεός – 16 χρόνια από τον χαμό του ήρωα
«Βυθίζονται» τα κρυπτονομίσματα καθώς δεν είναι αλώβητα από τις νομισματικές κρίσεις
Κίνδυνος για τα μικρά οικόπεδα εκτός σχεδίου – Πώς δεν θα χαθούν οι περιουσίες