Την ώρα που ακόμη στη Μιανμάρ και στη Ταϊλάνδη τα σωστικά συνεργεία βγάζουν νεκρούς από τα συντρίμμια το ET Magazine του Eleftherostypos.gr σας παρουσιάζει τους πιο φονικούς και καταστροφικούς σεισμούς των τελευταίων 75 ετών.
1.Σεισμός της Βαλδίβια, Χιλή (1960) – Ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί
• Μέγεθος: 9,5 Ριχτερ
• Θύματα: Περίπου 5.700
Ο σεισμός της Βαλδίβια, που σημειώθηκε στις 22 Μαΐου 1960, είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην ιστορία της ανθρωπότητας με μέγεθος 9,5. Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στον υποθαλάσσιο χώρο κοντά στην πόλη Βαλδίβια, στη νότια Χιλή, και είχε διάρκεια περίπου 10 λεπτά.
Το πιο καταστροφικό φαινόμενο που ακολούθησε ήταν το γιγαντιαίο τσουνάμι που δημιουργήθηκε από την υποθαλάσσια μετακίνηση των πλακών. Τα κύματα, που φτάνουν σε ύψος περισσότερο από 25 μέτρα, επηρέασαν πολλές περιοχές της Χιλής, αλλά τα κύματα ταξίδεψαν και σε άλλες περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού.
Ο σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν την καταστροφή βιομηχανικών και κατοικημένων περιοχών της Χιλής. Περίπου το 85% των κτιρίων σε παραθαλάσσιες περιοχές καταστράφηκε, ενώ οι υλικές ζημιές ήταν ανυπολόγιστες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι, και πολλά νησιά της Χιλής υπέστησαν τεράστιες ζημιές.
Η Χιλή, έζησε έναν από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς στην ιστορία, αλλά και έναν από τους πιο μελετημένους από τους επιστήμονες, καθώς η ένταση του προσέφεραν πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση των σεισμικών φαινομένων.
2. Σεισμός της Αλάσκας, ΗΠΑ (1964) – Ο δεύτερος ισχυρότερος σεισμός
• Μέγεθος: 9,2 Ριχτερ
• Θύματα: 131
Ο σεισμός της Αλάσκας, που έλαβε χώρα στις 27 Μαρτίου 1964, είναι ο δεύτερος πιο ισχυρός σεισμός που έχει καταγραφεί στην ιστορία με μέγεθος 9,2. Αυτός ο σεισμός σημειώθηκε στο άκρο της Αλάσκας, με το επίκεντρο να βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο του Κόλπου της Αλάσκας, κοντά στην πόλη Anchorage. Η διάρκεια του σεισμού ήταν περίπου 4-5 λεπτά, ενώ η έντασή του ήταν τέτοια που έγινε αισθητός σε μια τεράστια περιοχή, από τη Χαβάη μέχρι τη Νότια Καλιφόρνια.
Η μεγαλύτερη ζημιά, όμως, προήλθε από το τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό. Το τσουνάμι που δημιουργήθηκε από τη σεισμική δραστηριότητα είχε κύματα που έφτασαν τα 67 μέτρα σε ύψος και έπληξαν τις δυτικές ακτές της Αλάσκας, καθώς και τις παράκτιες περιοχές του Καναδά και των ΗΠΑ.
Το τσουνάμι-πλημμύρα της Αλάσκας του 1964 ήταν τόσο ισχυρή, που τα κύματα ταξίδεψαν και μέχρι τη Χαβάη, και συγκεκριμένα το Honolulu, όπου δημιούργησαν επιπλέον καταστροφές.
3. Σεισμός της Τανγκσάν, Κίνα (1976) – Ένας από τους φονικότερους σεισμούς
• Μέγεθος: 7,5 Ριχτερ
• Θύματα: Περίπου 242.000
Ο σεισμός της Τανγκσάν που συνέβη στις 28 Ιουλίου 1976 στην Κίνα είναι ένας από τους πιο φονικούς σεισμούς στην ιστορία. Η πόλη Τανγκσάν, που βρισκόταν περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά του Πεκίνου, υπήρξε το επίκεντρο του σεισμού και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.
Με μέγεθος 7,5 Ρίχτερ, ο σεισμός έπληξε τη βιομηχανική περιοχή της πόλης και την γύρω περιοχή, προκαλώντας εκτεταμένες καταρρεύσεις κτιρίων και βαριές καταστροφές.
Ο σεισμός διήρκεσε μόλις περίπου 15 δευτερόλεπτα, αλλά η έντασή του ήταν τόσο ισχυρή που προκάλεσε μαζικές καταρρεύσεις κτιρίων, δρόμων, γέφυρων και άλλων υποδομών στην Τανγκσάν και σε γειτονικές περιοχές. Περίπου το 90% των κτιρίων στην πόλη καταστράφηκε και οι ζημιές ήταν τόσο σοβαρές που η πόλη, η οποία είχε πληθυσμό περίπου 1 εκατομμύριο, σχεδόν εξαφανίστηκε.
Αν και η πόλη είχε πληθυσμό περίπου 1 εκατομμύριο, ο αριθμός των θυμάτων εκτιμάται πως φτάνει τους 242.000 ή και περισσότερο, αν και οι ακριβείς αριθμοί διαφέρουν λόγω της περιορισμένης ενημέρωσης που υπήρχε εκείνη την περίοδο στην Κίνα.
4. Σεισμός και Τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού (2004) – Η μεγαλύτερη τραγωδία των τελευταίων δεκαετιών
• Μέγεθος: 9,1 – 9,3 Ριχτερ
• Θύματα: Περίπου 230.000 – 280.000
Ο σεισμός του Ινδικού Ωκεανού στις 26 Δεκεμβρίου 2004 ήταν μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία, προκαλώντας ένα τσουνάμι που επηρέασε πολλές παράκτιες περιοχές γύρω από τον Ινδικό Ωκεανό.
Ο σεισμός είχε μέγεθος 9,1 – 9,3 Ρίχτερ και συνέβη στον υποθαλάσσιο χώρο κοντά στην Σουμάτρα, στην Ινδονησία, με το επίκεντρο να βρίσκεται περίπου 250 χιλιόμετρα από τις ακτές.
Η μεγαλύτερη καταστροφή προήλθε από το τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό. Τα κύματα του τσουνάμι είχαν ύψος μέχρι και 30 μέτρα σε ορισμένα σημεία και έπληξαν με ταχύτητα τις παράκτιες περιοχές της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης, της Σρι Λάνκας, της Ινδίας, της Μαλαισίας, καθώς και περιοχές της Μυανμάρ, του Μπανγκλαντές, και της Σομαλίας, ενώ οι επιπτώσεις έφτασαν ακόμη και στη Ανατολική Αφρική.
Η Ινδονησία, και ιδιαίτερα η Σουμάτρα, υπήρξε η χώρα που υπέστη τις πιο σοβαρές ζημιές και την μεγαλύτερη ανθρώπινη απώλεια. Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, οι καταστροφές στις αγροτικές περιοχές, στα ψαροχώρια, και στις τουριστικές περιοχές δημιούργησαν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Ο αριθμός των θυμάτων του σεισμού και του τσουνάμι υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 230.000 έως 280.000, καθιστώντας την μεγαλύτερη φυσική τραγωδία της τελευταίας δεκαετίας.
Ο Ερυθρός Σταυρός, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις ξεκίνησαν μαζικές αποστολές βοήθειας για να ανακουφίσουν τα θύματα και να βοηθήσουν στις διαδικασίες αποκατάστασης.
Ένα από τα πιο δραματικά στοιχεία αυτής της καταστροφής ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχε ένα σύστημα προειδοποίησης τσουνάμι για να ενημερωθούν οι πληθυσμοί για τον επικείμενο κίνδυνο.
5. Σεισμός της Αϊτής (2010)
• Μέγεθος: 7,0 Ρίχτερ
• Θύματα: Περίπου 230.000 – 316.000
• Τραυματίες: Πάνω από 300.000
• Άστεγοι: Περίπου 1,5 εκατομμύριο
Ο σεισμός της Αϊτής, που σημειώθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2010, ήταν μία από τις φονικότερες φυσικές καταστροφές του 21ου αιώνα. Με μέγεθος 7,0 Ρίχτερ και εστιακό βάθος μόλις 13 χιλιόμετρα, ο σεισμός είχε τεράστιες επιπτώσεις λόγω της εγγύτητας του επίκεντρου στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, την πλέον πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας.
Η Αϊτή είναι μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου με αποτέλεσμα ο σεισμός να προκαλέσει την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων, μεταξύ των οποίων κυβερνητικά κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία και η έδρα του ΟΗΕ στη χώρα.
Ανάμεσα στα κτίρια που καταστράφηκαν ήταν:
• Το Προεδρικό Μέγαρο
• Το Κοινοβούλιο
• Το Νοσοκομείο της Πορτ-ο-Πρενς
• Η έδρα των Ειρηνευτικών Δυνάμεων του ΟΗΕ
Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν άστεγοι, αναγκασμένοι να ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς, χωρίς επαρκές νερό, τροφή και ιατρική περίθαλψη. Η ανεπαρκής υγιεινή και οι κακές συνθήκες διαβίωσης οδήγησαν σε επιδημία χολέρας, η οποία προκάλεσε περισσότερους από 10.000 θανάτους τους επόμενους μήνες.
Πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί έστειλαν βοήθεια:
•ΟΗΕ και Ερυθρός Σταυρός: Οργάνωσαν επιχειρήσεις διάσωσης και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.
•ΗΠΑ: Έστειλαν στρατεύματα και οικονομική βοήθεια ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
•ΕΕ: Συνεισέφερε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ για την ανασυγκρότηση της χώρας.
•ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις
Εστίασαν στη δημιουργία πρόχειρων καταυλισμών και στην αντιμετώπιση της επιδημίας χολέρας. Παρά την τεράστια βοήθεια, η διαχείριση της κρίσης ήταν χαοτική. Το σύστημα υγείας της χώρας κατέρρευσε, οι δημόσιες υπηρεσίες αδυνατούσαν να ανταποκριθούν και η διαφθορά στη διαχείριση των οικονομικών πόρων επιβράδυνε την ανασυγκρότηση.
6.Σεισμός και Τσουνάμι της Ιαπωνίας (2011)
- Μέγεθος: 9,0 Ρίχτερ
- Θύματα: Περίπου 19.750 νεκροί και αγνοούμενοι
- Τραυματίες: Περισσότεροι από 6.000
- Άστεγοι: Πάνω από 470.000
Στις 11 Μαρτίου 2011, η Ιαπωνία συγκλονίστηκε από έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ στον κόσμο. Με μέγεθος 9,0 Ρίχτερ, ήταν ο ισχυρότερος σεισμός στην ιστορία της χώρας και ο τέταρτος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως.
Ο σεισμός σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, σε εστιακό βάθος 32 χιλιομέτρων, προκαλώντας ένα από τα πιο καταστροφικά τσουνάμι που έχουν καταγραφεί. Τα κύματα έφτασαν σε ύψος έως και 40,5 μέτρα και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στις παράκτιες περιοχές.
Το τσουνάμι ήταν τόσο ισχυρό, που ταξίδεψε χιλιάδες χιλιόμετρα και προκάλεσε μικρότερα κύματα στις ακτές της Καλιφόρνιας, της Χαβάης και της Χιλής.
Οι μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν από το τσουνάμι που έπληξε τις ακτές της νομαρχίας Μιγιάγκι, Ιουάτε και Φουκουσίμα. Ολόκληρες πόλεις και χωριά ισοπεδώθηκαν, χιλιάδες άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και οι υποδομές καταστράφηκαν.
•Περισσότεροι από 470.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
•Περίπου 252.000 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Η οικονομική ζημιά ξεπέρασε τα 360 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον σεισμό την ακριβότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία.
Μία από τις πιο σοβαρές συνέπειες του σεισμού και του τσουνάμι ήταν το πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Το τσουνάμι παρέσυρε τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων του σταθμού, προκαλώντας υπερθέρμανση και μερική τήξη του πυρηνικού καυσίμου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σειρά εκρήξεων και διαρροή ραδιενέργειας.
Οι ιαπωνικές αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν πάνω από 160.000 ανθρώπους από την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο, καθώς η ραδιενεργή μόλυνση επηρέασε μεγάλες εκτάσεις γης, το νερό και τη γεωργία.
Η διαρροή ραδιενέργειας στον Ειρηνικό Ωκεανό προκάλεσε διεθνείς ανησυχίες και συνέκριναν το συμβάν με το Τσερνόμπιλ (1986).
Το ατύχημα χαρακτηρίστηκε ως επίπεδο 7 στη Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Ατυχημάτων, το υψηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας.
Η Ιαπωνία κινητοποίησε 100.000 στρατιώτες και διασώστες, ενώ πολλές χώρες έστειλαν βοήθεια.
•Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ε.Ε. έστειλαν διασώστες, τρόφιμα και ιατρικά εφόδια.
•Ο ΟΗΕ βοήθησε με συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας.
•Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανέλαβε την παρακολούθηση των πυρηνικών επιπτώσεων.
Η Ιαπωνία, λόγω της θέσης της πάνω στο Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού, είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε σεισμούς και τσουνάμι. Ωστόσο, παρά την προηγμένη αντισεισμική τεχνολογία της χώρας, το τσουνάμι ήταν τόσο ισχυρό που ξεπέρασε τις προβλέψεις και τα μέτρα προστασίας.
7. Σεισμός της Τουρκίας και της Συρίας (2023)
•Μέγεθος: 7,8
•Θύματα: 55.000+
Ο σεισμός που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου 2023 ήταν μία από τις φονικότερες φυσικές καταστροφές του 21ου αιώνα.
Ο κύριος σεισμός, μεγέθους 7,8 Ρίχτερ, σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες κοντά στην πόλη Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, με εστιακό βάθος 17,9 χιλιομέτρων. Λίγες ώρες αργότερα, ένας δεύτερος ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ επιδείνωσε την κατάσταση. Η δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων ο Λίβανος, η Κύπρος, το Ιράκ και η Αίγυπτος.
Στην Τουρκία, περισσότεροι από 53.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 107.000. Στη Συρία, οι αναφορές μιλούν για περισσότερους από 8.000 νεκρούς και 14.500 τραυματίες. Συνολικά, η τραγωδία άφησε πίσω της πάνω από 60.000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους.

Δεκάδες χώρες έστειλαν βοήθεια, με ανθρωπιστικές αποστολές, διασώστες και οικονομική ενίσχυση. Ο σεισμός προκλήθηκε από τη ρήξη του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας, μια από τις πιο σεισμογενείς ζώνες του κόσμου.
Ωστόσο, η τραγωδία αποκάλυψε και τις σοβαρές ελλείψεις στην αντισεισμική θωράκιση, ιδιαίτερα στην Τουρκία, όπου πολλά κτίρια είχαν χτιστεί με προχειρότητα και δεν πληρούσαν τους απαραίτητους κανονισμούς.