Σε λιγότερο από έξι μήνες ο «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων», το bitcoin, έχασε το 50% της αξίας του, από τις 69.000 δολάρια στις 32.000 και την προηγούμενη Τετάρτη έφτασε στις 26.000 δολάρια. Η… τρικυμία στα cryptos προκλήθηκε από ένα sell-off των ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων και την ξαφνική «εξαΰλωση» του προβληματικού Luna, το οποίο στήριζε το stablecoin (σταθερό νόμισμα) TerraUSD. Τα stablecoins είχαν κερδίσει την εύνοια των εμπόρων επειδή ήταν το μόνο τμήμα της ψηφιακής αγοράς που φημιζόταν για τη σταθερότητά του.
Μεταβλητότητα
Το Διαδίκτυο βρίθει ερμηνειών και αναγνώσεων της «βουτιάς», ωστόσο αυτό που απασχολεί περισσότερο από τη ζημία είναι ο αντίκτυπός της στην πραγματική οικονομία – 18.000 επιχειρήσεις παγκοσμίως δέχονται συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα και 26 εταιρίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Αναλυτές σημειώνουν πως οι κλυδωνισμοί στα κρυπτονομίσματα οδηγούν σε κατάρρευση του αφηγήματος ότι τα ψηφιακά νομίσματα παραμένουν ανεπηρέαστα από τις νομισματικές κρίσεις, τα υψηλά επιτόκια και τον πληθωρισμό. Πολλοί, άλλωστε, επένδυσαν στα κρυπτονομίσματα για να αποφύγουν τέτοιες κρίσεις, ωστόσο η μεταβλητότητα στην αγορά των cryptos έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία.
Ενδεικτική είναι η έκθεση του τραπεζικού ελβετικού ομίλου UBS, που σημειώνει ότι «τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καταφέρει να είναι αποτελεσματικά στη διαφοροποίηση χαρτοφυλακίων ή στην αντιστάθμιση της επίδρασης του πληθωρισμού». Ο όμιλος τονίζει πως το επιχείρημα πως το ψηφιακό χρήμα δεν συσχετίζεται με τα παραδοσιακά επενδυτικά προϊόντα είναι αδύναμο, καθώς οι απώλειες του bitcoin και του ether συμπορεύονται με την πτώση του χρηματιστηριακού δείκτη Nasdaq.
Επιπλέον, τα κρυπτονομίσματα εμπεριέχουν λιγότερη ρευστότητα, μεγαλύτερη μεταβλητότητα και συσχετίζονται μεταξύ τους σε μεγάλο βαθμό. «Δεν μπορούν να διεκδικήσουν τον τίτλο του “ψηφιακού χρυσού” και να δράσουν ως καταφύγιο σε ένα περιβάλλον με υψηλό πληθωρισμό και αύξηση των επιτοκίων», αναφέρει.
Το Ελ Σαλβαδόρ, η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο νόμισμά της, έχασε τουλάχιστον 36 εκατομμύρια δολάρια μετά τη «βουτιά» που κατέγραψε το ψηφιακό νόμισμα. Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της χώρας, Ναγίμπ Μπουκέλε, ανακοίνωσε ότι αγόρασε επιπλέον bitcoins, εκμεταλλευόμενος την πτώση της τιμής. Τις προσεχείς ημέρες, εκπρόσωποι από 44 αναπτυσσόμενες χώρες (32 κεντρικές τράπεζες και 12 χρηματοπιστωτικές Αρχές) θα συναντηθούν στο Ελ Σαλβαδόρ για να συζητήσουν τη χρηματοοικονομική ένταξη, την ψηφιακή οικονομία, τις τραπεζικές συναλλαγές από μη τραπεζικά ιδρύματα και τα οφέλη του bitcoin στην οικονομία μιας χώρας. Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τη νομιμοποίηση του νομίσματος, σημειώνοντας πως νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αποταμιεύουν σε bitcoin θα μπορούσαν να χάσουν τον πλούτο τους λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων.
ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοινώνει πως θα ονομάσει τον Μασκ επικεφαλής του νέου «υπουργείου κυβερνητικής αποτελεσματικότητας»
Ποπ κουλτούρα
Οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων φέρνει στο προσκήνιο τις διασημότητες –Ματ Ντέιμον, Ρις Γουίδερσπουν και Γκουίνεθ Πάλτροου– που προωθούν τα ψηφιακά νομίσματα, χωρίς όμως να επισημαίνουν τον κίνδυνο που τα συνοδεύει. Ο ενθουσιασμός των κρυπτονομισμάτων στους celebrities του Χόλιγουντ και σε κορυφαίους αθλητές είναι έκδηλος εδώ και μήνες. Στα social media, σε συνεντεύξεις, σε μουσικά βιντεοκλίπ, τα κρυπτονομίσματα γίνονται μέρος της ποπ κουλτούρας μέσω των λαμπερών εκπροσώπων. Οι τριγμοί στην αγορά ενέτειναν τις επικρίσεις στις διασημότητες που προτρέπουν τους φαν τους να επενδύσουν στα κρυπτονομίσματα, χωρίς όμως να τους προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονούν, εν μέσω των ανύπαρκτων ρυθμιστικών ελέγχων (στην πλειονότητα των χωρών). Μέχρι στιγμής, οι celebrities δεν έχουν τοποθετηθεί για τις απώλειες δισεκατομμυρίων από την πτώση της αξίας των κρυπτονομισμάτων, παρότι κάποιοι έχουν κάνει και διαφημιστικά σποτ με επενδυτικές εταιρίες.
Συνωστισμός επενδυτών στα ΗΑΕ
Παρά το πλήγμα που έχει δεχθεί η αγορά, οι επενδυτές και επίδοξοι δισεκατομμυριούχοι συρρέουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη «Μέκκα των κρυπτονομισμάτων», καθώς μελετούν μια πιθανή αλλαγή καριέρας εκμεταλλευόμενοι τον «πυρετό» των cryptos. Οπως σημειώνει ρεπορτάζ του Bloomberg, oι φιλικοί προς τα κρυπτονομίσματα κανονισμοί των ΗΑΕ -σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες- έχουν προσελκύσει τις μεγαλύτερες εταιρίες κρυπτονομισμάτων του κόσμου. Tα ΗΑΕ αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων της Μέσης Ανατολής, με πρώτη την Τουρκία και δεύτερη τον Λίβανο, με ετήσιο ύψος συναλλαγών 26 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δεδομένα της «Chainalysis» μεταξύ του Ιουλίου του 2020 και του Ιουνίου του 2021. Τα δεδομένα υπέδειξαν ετήσια αύξηση των συναλλαγών κατά 1.500%. Παράλληλα, οι Αρχές των ΗΑΕ προσπαθούν να εξισορροπήσουν την προσέλκυση των εταιριών αυτών με τους εύλογους φόβους για τη μεταβλητότητα και το οικονομικό έγκλημα, κατηγορίες που σπιλώνουν την εικόνα των αποκεντρωμένων κρυπτονομισμάτων εδώ και χρόνια.
Ειδήσεις σήμερα
Γιατί ο Μητσοτάκης λέει ναι σε ανασχηματισμό και όχι σε εκλογές