Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα «Φοιτητικά Νέα», η κατάσταση στις εστίες χαρακτηρίζεται επικίνδυνη και άθλια, με τα προβλήματα να αφορούν σοβαρές φθορές στα κτίρια, ανύπαρκτη πυρασφάλεια, έλλειψη φύλαξης, και ακόμα και περιστατικά βίας από εξωπανεπιστημιακούς.
Οι φοιτητές διερωτώνται: Μέχρι πότε θα παραμένουμε εκτεθειμένοι σε αυτές τις συνθήκες; Δεν θα έπρεπε να έχει ήδη δοθεί μια άμεση και ουσιαστική λύση, πριν συμβεί κάποιο ατύχημα ή μια τραγωδία που θα κινητοποιήσει – καθυστερημένα – τους αρμόδιους; Οι άμεσες ανάγκες δεν μπορούν να περιμένουν, όταν η καθημερινότητα στις εστίες είναι ήδη επικίνδυνη.
Μέσα από βίντεο τραβήχτηκαν και που δημοσιεύουν τα «Φοιτητικά Νέα» από επιτόπιο έλεγχο, αποτυπώνονται εικόνες απόλυτης ντροπής και εγκατάλειψης. Οι φοιτητές κάνουν λόγο για «πολεμικές» εικόνες, με σκηνές που θυμίζουν κτίρια υπό κατάρρευση και καθόλου φοιτητικές εστίες.
Το βίντεο αποκαλύπτει και επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των φοιτητών με κατεστραμμένες υποδομές, εκτεταμένη υγρασία, σάπια ταβάνια, ρωγμές στους τοίχους, αποκολλημένα πλακάκια, πλημμυρισμένα μπάνια, επικίνδυνα ηλεκτρολογικά δίκτυα και ανύπαρκτα μέτρα πυρασφάλειας, ενώ γυμνά ηλεκτροφόρα καλώδια δίπλα σε νερό δημιουργούν άμεσο κίνδυνο ηλεκτροπληξίας και πυρκαγιάς.
Οι φοιτητές ζητούν την δρομολόγηση άμεσων ενεργειών, ώστε να μπει ένα τέλος στην επικίνδυνη και απάνθρωπη κατάσταση. «Μας έταξαν αναβάθμιση, αλλά δεν έχει αλλάξει τίποτα» Οι φοιτητές καταγγέλλουν στα «Φοιτητικά Νέα» ότι, έναν χρόνο μετά την ένταξη του τμήματός τους από το ΔΙΠΑΕ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική αναβάθμιση στις φοιτητικές εστίες.
Όπως τονίζουν “παρόλο που η Πρυτανεία και η Διοίκηση παρουσιάζουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μια εικόνα βελτίωσης, στην πραγματικότητα, οι συνθήκες στις εστίες είναι χειρότερες από ποτέ”.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΠΘ (13/03/2024), προβλέπεται η ένταξη των φοιτητικών εστιών της Καβάλας σε νέο πρόγραμμα συντήρησης και επισκευών μικρής κλίμακας, με προϋπολογισμό 74.400 ευρώ, το οποίο αφορά τη χρονική περίοδο 2025-2026. Επίσης, αναμένεται έως τον Ιούνιο του 2025 η ολοκλήρωση μιας μελέτης συνολικής αναβάθμισης των τριών κτιρίων της φοιτητικής εστίας, δυναμικότητας 230 δωματίων.
Παράλληλα ανακοινώθηκε δημοπράτηση τεχνικού έργου για την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό των υποδομών της Πανεπιστημιούπολης Καβάλας, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ με τις εργασίες αποκατάστασης να εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν στο τέλος του καλοκαιριού.
Ωστόσο, οι φοιτητές τονίζουν ότι αυτά τα έργα αφορούν το μέλλον και όχι το παρόν, ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χρειάζονται άμεσες λύσεις, σήμερα κιόλας.. Η κατάσταση στις εστίες δεν είναι απλώς άσχημη – είναι καθημερινά επικίνδυνη. Κι αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα τώρα, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν συμβεί κάτι σοβαρό; Πόσο ακόμη θα πρέπει εμείς οι φοιτητές να διαβιούμε σε αυτές τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες;
Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα είναι η ανυπαρξία φύλαξης, γεγονός που επιτρέπει σε εξωπανεπιστημιακά άτομα να εισέρχονται ανενόχλητα στις εστίες. Σύμφωνα με την καταγγελία, πρόσφατα ομάδα εξωπανεπιστημιακών εισέβαλε στον χώρο και πέταξε δυναμιτάκια, με ένα από αυτά να εκτοξεύεται σε δωμάτιο φοιτήτριας, προκαλώντας φωτιά στο χαλί της.
Σύμφωνα με το ΔΠΘ και ανάμεσα στα έργα που προγραμματίζονται στην Καβάλα για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων περιλαμβάνεται και η ανάθεση έργου φύλαξης που θα διασφαλίζει 7ήμερη και 24ωρη προστασία, από τον Σεπτέμβριο του 2025. Μέχρι τότε η ασφάλεια είναι στα χέρια των εστιακών.
Παρά τις άθλιες συνθήκες, οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι τους επιβάλλεται εγγυητική 200 ευρώ (σύμφωνα με τα άρθρα 16 και 17 του Εσωτερικού Κανονισμού) προκειμένου να συνεχίσουν να διαμένουν στις εστίες, λόγω της ένταξης του τμήματός τους στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ).
Οι ίδιοι αρνούνται να πληρώσουν για εστίες που δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές διαβίωσης, καταγγέλλοντας πως πρόκειται για ένα ακόμη εμπόδιο στις σπουδές τους. Ζητούν άμεση παρέμβαση Οι φοιτητές αναφέρουν πως, “παρά τις κινητοποιήσεις και τις καταγγελίες μας στην Πρυτανεία του ΔΠΘ πριν από έξι μήνες, καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έχει γίνει.. μόνο εξαγγελίες. Αντίθετα, συνεχίζουμε με δική τους ευθύνη να ζούμε σε επικίνδυνες και τριτοκοσμικές συνθήκες”.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι ζητούν, στην ανακοίνωσή τους, την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων αρχών και την άμεση γνωστοποίηση του ζητήματος στο Υπουργείο Παιδείας.
Συγκεκριμένα, απαιτούν:
- Άμεση έναρξη της αποκατάστασης όλων των φθορών στις εστίες Άμεση εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος πυρασφάλειας
- Άμεση ενίσχυση της φύλαξης
- Άμεση κατάργηση της εγγυητικής των 200 ευρώ Γραπτή και πρωτοκολλημένη απάντηση από τη διοίκηση του ΔΠΘ
Τι είχε ανακοινώσει το ΔΠΘ για τις φοιτητικές εστίες Καβάλας και των υπολοίπων εγκαταστάσεων
Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Διοίκησης του ΔΠΘ (13/03/2025), έχει ενταχθεί στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΤΠΑ) 2025-2026 νέο τεχνικό έργο ύψους 74.400 ευρώ για «εργασίες συντήρησης και επισκευών μικρής κλίμακας» στις φοιτητικές εστίες της Καβάλας.
Η υποβολή προτάσεων για το έργο ολοκληρώνεται στις 30/5/2025, ενώ παράλληλα, έως τον Ιούνιο του 2025, αναμένεται να ολοκληρωθεί μελέτη συνολικής αναβάθμισης των τριών κτιρίων των εστιών.
Τα έργα που ανακοινώθηκαν τον προηγούμενο μήνα πως προγραμματίζονται στην Καβάλα για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, περιλαμβάνουν συγκεκριμένα:
Δημοπράτηση τεχνικού έργου για την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό των υποδομών της Πανεπιστημιούπολης Καβάλας, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ.
Προμήθεια εξοπλισμού και αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ.
Ενεργειακή αναβάθμιση της βιβλιοθήκης με έργο προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα.
Ανάθεση έργου φύλαξης που θα διασφαλίζει 7ήμερη και 24ωρη προστασία από τον Σεπτέμβριο του 2025.
Έργο συντήρησης και επισκευών στις φοιτητικές εστίες ύψους 74.400 ευρώ για τις χρονιές 2025-2026.
Ωστόσο, οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι τα έργα που προαναγγέλλονται δεν ανταποκρίνονται στις άμεσες ανάγκες τους και τους αφήνουν να διαβιούν σε απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες.
Πηγή: Foititikanea.gr
Ειδήσεις Σήμερα
- Θερμοκήπια Θράκης: Πώς αξιοποιούν την γεωθερμία και «φτιάχνουν την πέμπτη εποχή» – Τι λέει στο ET Magazine ο αντιπρόεδρος της εταιρείας
- «Ναυάγιο του Πόρτο Χέλι»: Τι συμβαίνει με το εγκαταλελειμμένο ιστιοφόρο εδώ και 4 χρόνια – «Απειλεί» ή όχι το περιβάλλον; – Τι λένε στο ET Magazine οι εμπλεκόμενοι
- Σεισμοί που συγκλόνισαν τον κόσμο: Οι μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία