Υλικά
1000 γραμμ. μοσχάρι νουά
1 κρεμμύδι σε φέτες
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο σε μικρά κομματάκια
1/2 ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί
2 λεμόνια (μόνο το χυμό τους)
Λίγο θυμάρι
2 καρότα κομμένα σε μακρόστενα μπαστουνάκια
600 ml ζεστό νερό ή ζωμός κρέατος
Ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Κόβετε κατά μήκος το σκόρδο. Τρυπάτε το κρέας με μυτερό μαχαίρικαι μπήγετε μέσα το σκόρδο. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζετε πολύ καλά γύρω γύρω από όλες τις πλευρές το κρέας, για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο ακόμα, το καρότο, το κρεμμύδι, πασπαλίζετε με το θυμάρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3 λεπτά περίπου.
Σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνετε το ζωμό κρέατος ή νερό, σκεπάζετε το φαγητό και σιγομαγειρεύετε για 75 λεπτά περίπου (Γυρίζετε συχνά το κρέας ώστε να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα).
Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το λεμόνι. Αφού βράσει το κρέας, το βγάζετε σε σανίδα κοπής και το κόβετε σε λεπτές φέτες. Το ξαναζεσταίνετε μέσα στο ζουμί του και στραγγίζετε τη σάλτσα.
Για να δέσετε τη σάλτσα, δυναμώνετε τη φωτιά, διαλύετε 1 ή 2 κ.σ. κορν φλάουερ (ανάλογα πόσο αραιή είναι η σάλτσα) σε 1/3 φλ. κρύο νερό, το προσθέτετε στο ζωμό και συνεχίζετε το βράσιμο για 2-3΄μέχρι να δέσει η σάλτσα.