Πριν από μερικά 24ωρα πληροφορηθήκαμε ότι η ρωσική Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών, η γνωστή πλέον GRU έχει δώσει σαφείς εντολές σε όλα τα δίκτυά της στην Ευρώπη να συλλέξουν, να καταγράψουν και να αξιολογήσουν με όσες το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες προσωπικά δεδομένα επικριτών του Κρεμλίνου.
Ανθρώπων, δηλαδή, που με τον δημόσιο λόγο τους, κυρίως μέσα από Μέσα Ενημέρωσης και Social Media εκφράζονται αρνητικά για τη ρωσική πολιτική, τον πόλεμο στην Ουκρανία και προσωπικά κατά του Βλ. Πούτιν. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο ερευνητικός οργανισμός «Ντοσιέ», σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
Το «Ντοσιέ», που ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται από τον πρώην ολιγάρχη, νυν αντιπολιτευόμενο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος -μετά τον θάνατο του Ναβάλνι- θεωρείται η πιο αντιπροσωπευτική αντιπολιτευτική φωνή στη Ρωσία. Σύμφωνα με την αποκάλυψη του «Ντοσιέ», οι πληροφορίες που έχουν ζητηθεί σχετικά με τους επικριτές του Κρεμλίνου αφορούν σε διευθύνσεις κατοικίας και εργασίας και πιθανές πηγές χρηματοδότησης, υποστηρικτές και ενδεχόμενους σπόνσορες.
Την ώρα που αυτές οι πληροφορίες κυκλοφορούσαν διεθνώς και κυρίως στις μυστικές υπηρεσίες χωρών που ο Πούτιν έχει επισήμως χαρακτηρίσει εχθρικές, ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος, στη χώρα μας αποκαλύφθηκε η δράση ενός κατασκόπου υπέρ της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη. Στρατολογημένος από έναν γνωστό για την εμπλοκή του σε ποινικές υποθέσεις στη Λιθουανία, ο 59χρονος ομογενής από τη Γεωργία κατηγορήθηκε ότι για περισσότερους από έξι μήνες φωτογράφιζε και βιντεοσκοπούσε ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, κυρίως αυτές που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ευρώπη προς την Ουκρανία.
Ο ποινικός (ναρκωτικά, προστασία κ.ά.) εντοπίστηκε από τη μυστική υπηρεσία της Λιθουανίας, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε την ΕΥΠ. Ο 59χρονος, ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα, παραδέχθηκε ότι «το έκανε για τη μαμά Ρωσία». Ανήκε στο λεγόμενο «δίκτυο χαμηλών πρακτόρων», από αυτούς που στρατολογούνται κατά κύριο λόγο μέσω της πλατφόρμας Telegram, την οποία χρησιμοποιούσε για να λαμβάνει οδηγίες και να στέλνει το υλικό που αποθήκευε στο κινητό του.
Το παιχνίδι, πλέον, δεν έχει κινηματογραφικές φιγούρες κατασκόπων. Εχει κατασκόπους της διπλανής πόρτας. Και αυτό το κάνει λιγότερο μυθικό και πολύ πιο επικίνδυνο.