Υλικά – αγνόπιτες
500 γρ. αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
200 γρ. γάλα (χλιαρό)
100 γρ. νερό
50 ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Γέμιση
300 γρ. ξινομυζήθρα ή φέτα
Διαδικασία
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ρίχνουμε το αλάτι. Ζυμώνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι που κολλά λίγο.
Λαδώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε μικρές μπάλες από το ζυμάρι. Παίρνουμε μια μπάλα και ανοίγουμε στην παλάμη του χεριού μας ένα στρογγυλό φύλλο, βάζουμε στη μέση μια κουταλιά από την ξινομυζήθρα. Κλείνουμε τη γέμιση μέσα στο ζυμάρι και δημιουργούμε ξανά μια μπάλα, πιέζουμε απαλά με τα χέρια μας μέχρι να γίνει ένα πατάκι.
Απλώνουμε τις αγνότητες σε μια αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να τελειώσουμε. Αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο μέχρι να φουσκώσουν. Τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο και από τις δυο πλευρές μέχρι να χρυσίσουν. Βγάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε με μέλι ή πετιμέζι.