Υλικά
4 μπούτια κοτόπουλου
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 πράσο σε ροδέλες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 φλιτζ. λευκό κρασί
1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
1 ξύλο κανέλας
1 πακέτο χυλοπίτες
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτετε τα μπούτια κοτόπουλο. Τα σοτάρετε στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Όταν μαγειρευτούν καλά, τα αφαιρείτε από την κατσαρόλα και τα μεταφέρετε σε πιάτο.
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. Σοτάρετε στη συνέχεια ψιλοκομμένα κρεμμύδια, σκόρδο, και πράσο. Σοτάρετε τα λαχανικά μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβετε στον πάτο της κατσαρόλας, για να απελευθερώσει τα αρώματά του.
Επαναφέρετε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα. Τοποθετείτε ένα ένα τα μπούτια στο σκεύος. Ανακατεύετε για να λαδωθούν και να απορροφήσουν τη γεύση των λαχανικών. Σβήνετε με λευκό κρασί. Ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί πλήρως το αλκοόλ.
Στη συνέχεια προσθέτετε ντομάτα κονκασέ, και ένα ξυλάκι κανέλα. Ρίχνετε σιγά σιγά τον ζεστό ζωμό λαχανικών, τόσο ώστε να καλύψει το φαγητό καλά. Αλατοπιπερώνετε τη σάλτσα και ανακατεύετε. Καλύπτετε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήνετε να μαγειρευτεί το φαγητό και να δέσει η σάλτσα.
Όταν δέσει η σάλτσα, μεταφέρετε το κοτόπουλο σε ξεχωριστό πιάτο και το αφήνετε στην άκρη. Ρίχνετε τις χυλοπίτες στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Προσθέτετε επιπλέον ζεστό νερό για να μη διακοπεί ο βρασμός. Ανακατεύετε και αφήνετε τις χυλοπίτες να βράσουν και να μαλακώσουν για λίγα λεπτά. Επαναφέρετε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε. Σερβίρετε το κοτόπουλο με χυλοπίτες ζεστό σε πιάτα.