Η κυβέρνηση του Μαρόκου εργαλειοποίησε απροκάλυπτα τις πολιτικές της διαφορές με την Ισπανία καταργώντας στην πράξη τη συμφωνία που είχε συναφθεί με την κυβέρνηση Ραχόι πριν από αρκετά χρόνια, αλλά και τις συμφωνίες κυρίων με την Ε.Ε. «Υπάρχουν ενέργειες τις οποίες δεν μπορούμε να αποδεχθούμε και οι οποίες θα έχουν συνέπειες», τόνισε η πρέσβης του Μαρόκου στη Μαδρίτη, Καρίμα Μπενγιαΐτς, αναφερόμενη στη φιλοξενία σε ισπανικό νοσοκομείο για Covid και καρκίνο του ηγέτη του αυτονομιστικού κινήματος Πολισάριο, της Δυτικής Σαχάρας, Μπραχίμ Γκάλι. Το Ραμπάτ είχε απειλήσει τη Μαδρίτη πως θα υπάρξουν συνέπειες γι’ αυτή την ενέργεια, οι οποίες υλοποιήθηκαν χωρίς καθυστέρηση.
Το κύμα 6.000 μεταναστών στη Θέουτα μέσα σε 24 ώρες αιφνιδίασε τις ισπανικές αρχές, αλλά στη συνέχεια προκάλεσε εθνικό συναγερμό. Μιλώντας για «σοβαρή κρίση», ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ενημέρωσε τον βασιλιά Φελίπε και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτευσης, Πάμπλο Κασάδο, και στη συνέχεια μετέβη με ελικόπτερο στη Θέουτα για να εποπτεύσει τις επιχειρήσεις. Το Μαρόκο θεωρεί τους θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια δικό του έδαφος, κατάλοιπο της ισπανικής αποικιοκρατίας, με αποτέλεσμα η μεταναστευτική κρίση να έχει και πολιτικές προεκτάσεις.
Το τελευταίο διάστημα εξάλλου, Ισπανία και Μαρόκο βρίσκονται σε διαμάχη για την ΑΟΖ ανοιχτά των Καναρίων, κοντά στα σύνορα του Μαρόκου με τη Δυτική Σαχάρα, μια μαροκινή (πρώην ισπανική) περιφέρεια που διεκδικεί την ανεξαρτησία της και βρίσκεται υπό ειδικό καθεστώς στον ΟΗΕ.
Ο Σάντσεθ τόνισε μεν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να υπερασπιστεί την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας (σ.σ.: «Η Θέουτα είναι το ίδιο Ισπανία με τη Μαδρίτη, τη Σεβίλη και τη Βαρκελώνη», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα), πλην όμως απέφυγε να επιτεθεί ευθέως στο Μαρόκο, το οποίο χαρακτήρισε «φίλη και γείτονα χώρα». Ωστόσο ήταν ηλίου φαεινότερον πως οι Μαροκινοί συνοροφύλακες και λιμενικοί έκαναν τα στραβά μάτια όταν χιλιάδες συμπατριώτες τους περνούσαν μέσα από τρύπες του χερσαίου και θαλάσσιου συνοριακού φράχτη καταλαμβάνοντας εξαπίνης τους Ισπανούς. Οι τελευταίοι έστειλαν στρατό και Εθνοφυλακή στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες κατόρθωσαν να στείλουν πίσω τους 2.700 από τους 6.000 ειρηνικούς εισβολείς.
Αντίδραση από Ε.Ε.
Από την πλευρά της η Ε.Ε. αντέδρασε με πολύ πιο γρήγορα αντανακλαστικά από ό,τι στον Εβρο τον Φεβρουάριο του 2020. Σε αυστηρή γλώσσα η επίτροπος Εσωτερικών , Ιλβα Γιόχανσον, προειδοποίησε το Μαρόκο ότι «τα σύνορα της Ισπανίας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», καλώντας την κυβέρνησή του να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να σταματήσει το κύμα παράνομης μετανάστευσης στη Θέουτα. Μαζί με τον υπεύθυνο εξωτερικής πολιτικής, Ισπανό Γιοζέπ Μπορέλ, η Γιόχανσον τόνισε πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βρίσκονται σε άμεση επαφή και συντονισμό με την ισπανική κυβέρνηση, ενώ από την πλευρά τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο Ελληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ισπανία, υπογραμμίζοντας ότι το μεταναστευτικό αποτελεί κλειδί για τις καλές σχέσεις Μαρόκου-Ενωσης. Με αφορμή μάλιστα την ασύμμετρη επίθεση που δέχθηκε η Ισπανία, ο Μ. Σχοινάς μάλιστα βρήκε αφορμή να επαναλάβει την ανάγκη για συγκρότηση ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια - Νέα μέτωπα φωτιάς και εκκενώσεις
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.