Παρασκήνιο
Τα πράγματα στο παρασκήνιο προχωρούν και η ακινησία, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μόνο φαινομενική. Ο πρώην υπουργός και εσωκομματικός αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη, Χάρης Καστανίδης, που τάσσεται δημοσίως εδώ και καιρό υπέρ της δημιουργίας νέου «προοδευτικού πόλου», έριξε την ιδέα της διενέργειας εσωκομματικών δημοψηφισμάτων ώστε να αποφασίσουν οι ψηφοφόροι το μέλλον των αρχηγών τους αλλά και των κομμάτων τους. Είπε μάλιστα ότι οι συζητήσεις για τη δημιουργία νέου κόμματος στην κεντροαριστερά μπορούν να γίνουν με σεβασμό στα υπάρχοντα κόμματα, δηλαδή να υπάρξει πρώτα η γενική συμφωνία και μετά να ακολουθήσουν οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις για το πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα.
Ανεξαρτήτως του τι υποστηρίζει το κάθε στέλεχος και τι «παιχνίδι» κάνει ο κάθε αρχηγός στα ΜΜΕ, η αριθμητική της πολιτικής -ακόμα και τώρα που η Ν.Δ. δεν είναι στα καλύτερά της- δεν είναι σύμμαχος του Νίκου Ανδρουλάκη και του Σωκράτη Φάμελλου. Το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να πιάσει και να ξεπεράσει το 20% που είχε βάλει στόχο ο κ. Ανδρουλάκης για το α’ τρίμηνο του 2025 και «φλερτάρει» με το 10% στις δημοσκοπήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από πουθενά δεν δείχνει ότι μπορεί να «πιάσει» το 10% στις δημοσκοπήσεις, στόχο που είχε βάλει το επιτελείο Φάμελλου μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου. Την ίδια στιγμή, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου εδραιώνεται στη δεύτερη θέση των μετρήσεων, αυξάνοντας την απόσταση από το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη και καταγράφοντας σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η εικόνα αυτή των δύο κομμάτων είναι καταλυτική και ισχυρότερη από όλα τα επιχειρήματα που επικαλούνται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της παραμονής στη θέση τους, συνιστώντας υπομονή και ζητώντας χρόνο.
Αδύναμο επιχείρημα
Το επιχείρημα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος είναι πρόσφατα εκλεγμένοι και ελέγχουν τα εσωκομματικά όργανα, άρα είναι δύσκολο να αμφισβητηθούν και να «πέσουν», είναι πολύ αδύναμο σε σύγκριση με το αδιέξοδο που βρίσκονται το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα εντείνεται από τη στιγμή που η πλειονότητα της κοινής γνώμης έχει αποφασίσει πως ούτε ο ένας ούτε ο άλλος αποτελούν εναλλακτική λύση.
Οι προσπάθειες που κάνουν για να δείξουν ότι την κοινή γνώμη την ενδιαφέρουν οι λύσεις και η πολιτική και όχι τα εσωκομματικά των κομμάτων τους, γυρίζουν μπούμερανγκ, καθώς ενισχύουν το συμπέρασμα της κοινής γνώμης ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να πρωταγωνιστήσουν.
Στο ΠΑΣΟΚ η πρόταση του Λευτέρη Καρχιμάκη για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, η ίδια πρόταση που είχε αποδοκιμαστεί τόσο σε επίπεδο Πολιτικού Συμβουλίου όσο και σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παρουσιάστηκε χωρίς βελτιώσεις σε ειδική εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Ανδρουλάκη και «δεν κουνήθηκε φύλλο».
Στον ΣΥΡΙΖΑ, η προσπάθεια να συντονιστεί το κόμμα με τις διεθνείς εξελίξεις, ζητώντας σύγκληση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής για να συζητηθούν οι επιπτώσεις της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ, αντιμετωπίστηκε ως «απορία ψάλτου» και ενέτεινε την εικόνα της κοινής γνώμης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λύσεις για τα σύγχρονα και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος.
Ο άλλος πόλος
Την ίδια ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις υποχωρούν, οι κατ’ όνομα αντισυστημικές, αλλά κατ’ ουσία ακραίες και δημαγωγικές δυνάμεις, όπως η Πλεύση Ελευθερίας, η Φωνή Λογικής ή η Ελληνική Λύση, παίρνουν κεφάλι στην άσκηση αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης. Προσπαθούν να αποκτήσουν ρόλο ρυθμιστή στις εξελίξεις και αυτός είναι ο ισχυρός λόγος για τον οποίο η κινητικότητα στον χώρο της κεντροαριστεράς αυξάνεται και η ανάγκη για λύσεις και άλλα πρόσωπα σε ρόλο πρωταγωνιστών φέρνει τις εξελίξεις πιο κοντά.
«ΚΑΤΕΝΑΤΣΙΟ»
Σε άμυνα και οι δύο αρχηγοί, προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο

Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Σωκράτης Φάμελλος βλέπουν τι έρχεται, αλλά παίζουν «κατενάτσιο», επιχειρώντας να κερδίσουν χρόνο. Σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση, ο Σωκράτης Φάμελλος, σε μία από τις απαντήσεις που δεν πήραν μεγάλη δημοσιότητα, απαντώντας για τις πιθανότητες να προκύψει «προοδευτική κυβέρνηση» μετά τις επόμενες εκλογές, απάντησε: «Οταν συμφέρει τη χώρα και τους πολίτες, δεν βάζω την καρέκλα μου, δεν βάζω το προσωπικό μου συμφέρον ούτε το κομματικό συμφέρον».
Μετά, όμως, όταν ρωτήθηκε αν αυτός που πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας να δημιουργηθεί νέος φορέας στην κεντροαριστερά είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Φάμελλος είπε: «Πρώτον, δεν βάζεις το κάρο πριν από το άλογο. Οταν ακόμα δεν έχει ανοίξει η πόρτα των συζητήσεων, το να συζητάς για το τρίτο και τέταρτο βήμα είναι λάθος. Οταν θα ξεκινήσει η συζήτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος να συμμετάσχει. Δεύτερο, πρέπει να συζητήσουμε προγραμματικά. Τρίτο, αν αυτά λυθούν, τότε θα συζητήσουμε για τα πρόσωπα».
Δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, πρώτα θα συμφωνήσουν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά για τους μισθούς, τις συντάξεις, τη φορολογία, τις επενδύσεις, τις τράπεζες, την εξωτερική πολιτική, την Υγεία, την Παιδεία, την ασφάλεια κ.λπ. και μετά θα γίνει συζήτηση για τα πρόσωπα που πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας.
Νευρικότητα
Από τη δική του πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης από τη μία στέλνει την Μπατζελή στην Επιτροπή Δεοντολογίας προκαλώντας την αντίδραση ακόμα και του Πέτρου Ευθυμίου, που σπανίως μιλάει δημοσίως για τα εσωκομματικά και δίνοντας χρόνο στους Χάρη Δούκα και Παύλο Γερουλάνο να προετοιμαστούν. Και από την άλλη, αφήνει να διαρρεύσει ότι απέναντι σε αυτή τη συζήτηση και την πρόταση Καστανίδη για εσωκομματικά δημοψηφίσματα, εκείνος σκέπτεται, στο επόμενο συνέδριο, να προτείνει την κατάργηση της απευθείας εκλογής προέδρου από τη βάση και την επαναφορά της εκλογής προέδρου από το συνέδριο…
Απέναντι σε αυτό το σκηνικό, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, προβάλλουν τις απαντήσεις των πολιτών στις δημοσκοπήσεις υπέρ του σεναρίου συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας, για να πείσουν ότι οι πολίτες θα στήριζαν ένα νέο κόμμα στην κεντροαριστερά που θα προέκυπτε από τη συνεργασία αυτών των κομμάτων, όπου αρχηγός δεν θα είναι ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης ούτε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Και την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας, που πριν φύγει για την πολυήμερη διαμονή του στις ΗΠΑ και τις διαλέξεις του στις αίθουσες του Χάρβαρντ, έλεγε «αν το ΠΑΣΟΚ καβαλήσει το 20% στις δημοσκοπήσεις, θα έχει τον πρώτο λόγο για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά», τώρα λέει ότι προβλέπει εξελίξεις το φθινόπωρο…