Ο κ. Παρέδες κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι λειτούργησε ως «το τελευταίο καταφύγιο του Μαδούρο στην Ευρώπη», ενώ υποστηρίζει ότι ο διπλωματικός εκπρόσωπος που έχει ο Μαδούρο στην Ελλάδα βρίσκεται παράνομα στο κτίριο της πρεσβείας στο Κολωνάκι και τον καλεί «να αποχωρήσει με ειρηνικό τρόπο».
Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες, ως διπλωματικός εκπρόσωπος του Χουάν Γκουαϊδό στην Αθήνα;
Μία από τις πρώτες προτεραιότητές μου είναι οι ανάγκες που έχουν οι Βενεζουελανοί που ζουν στην Ελλάδα, καθώς ο δικτάτορας Μαδούρο δεν έχει ενδιαφερθεί για κανέναν πολίτη της Βενεζουέλας, πουθενά στον κόσμο. Υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το καθεστώς μετανάστευσης, με διαβατήρια που έχουν λήξει και ορισμένα από αυτά τα θέματα πρέπει να τα δούμε με την ελληνική κυβέρνηση.
Ενα άλλο ζήτημα είναι το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της επιβολής κυρώσεων στον Μαδούρο, την οικογένειά του και τα στελέχη του καθεστώτος, που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι αναμεμιγμένοι με εγκληματικές πράξεις και τη διακίνηση ναρκωτικών και αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη, πόσω δε μάλλον στην Ελλάδα, που είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας.
Είναι σημαντική η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης που αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο;
Είναι πάρα πολύ σημαντική η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, όχι μόνο για συμβολικούς λόγους, λόγω της ιστορίας της, αλλά και για στρατηγικούς λόγους, καθώς η Ελλάδα με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το τελευταίο καταφύγιο του Μαδούρο στην Ευρώπη. Η Ελλάδα προστάτευε το καθεστώς της Βενεζουέλας, μπλοκάροντας πρωτοβουλίες που λαμβάνονταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επιχειρώντας να διασπάσει τη συναίνεση στη λήψη αποφάσεων στις Βρυξέλλες για τη Βενεζουέλα. Εμείς είχαμε καταγγείλει ως μια πράξη αντισυνταγματική το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στήριζε και αναγνώριζε τον Μαδούρο ως «νόμιμο πρόεδρο». Ο Μαδούρο δεν είναι νόμιμα εκλεγμένος. Εμείς πάνω σε αυτό δουλεύουμε, ώστε να διεξαχθούν καθαρές εκλογές στη Βενεζουέλα και να εκλεγεί ένας νέος πρόεδρος.
Θα συναντηθείτε με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης;
Περιμένουμε να κάνουμε συναντήσεις και να δουλέψουμε μαζί. Ο λαός της Βενεζουέλας δεν έχει καθόλου χρόνο για διακοπές. Λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης κάθε μέρα άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα και την έλλειψη φαρμάκων. Περιμένουμε μια συνάντηση και με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Η δουλειά μου εμένα είναι να βρίσκομαι σε επαφή με όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς και εμπορικούς παράγοντες της Ελλάδας.
Στην Αθήνα αυτή τη στιγμή καταγράφεται ένα παράδοξο, καθώς υπάρχουν ταυτόχρονα δύο πρέσβεις της Βενεζουέλας, ένας εκπρόσωπος του Γκουαϊδό και ένας εκπρόσωπος του Μαδούρο.
Στην Αθήνα δεν υπάρχει πρέσβης του Μαδούρο. Υπάρχει ένας εμπορικός ακόλουθος, ο οποίος δεν έχει διοριστεί από την Εθνοσυνέλευση, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Η Εθνοσυνέλευση έχει διορίσει εμένα ως πρέσβη στην Ελλάδα. Οι υπάλληλοι της πρεσβείας, αν θέλουν να βρίσκονται εντός της νομιμότητας και εντός του Συντάγματος της Βενεζουέλας, οφείλουν τώρα να υπαχθούν στη δική μου δικαιοδοσία.
Θα προσπαθήσετε δηλαδή να διαπραγματευτείτε με τον εκπρόσωπο του Μαδούρο, προκειμένου να εγκαταλείψει το κτίριο της πρεσβείας;
Το κτίριο της πρεσβείας στην Αθήνα είναι έδαφος της Βενεζουέλας, της οποίας μεταβατικός πρόεδρος είναι ο Χουάν Γκουαϊδό κι εγώ αυτή τη στιγμή τον εκπροσωπώ. Πρέπει να συζητήσουμε για να βρούμε έναν ειρηνικό τρόπο, ώστε να λάβει τέλος και ο σφετερισμός της πρεσβείας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει προσωπικό στην Αθήνα που να σφετερίζεται την εξουσία.
Θα διαπραγματευτείτε μαζί τους δηλαδή;
Οχι, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να συζητήσω μαζί τους. Πρέπει να συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε την κατάλληλη στιγμή εμείς να μπορέσουμε να πάμε στην πρεσβεία για να κάνουμε τη δουλειά μας, όπως προστάζει το Σύνταγμα.
Ο Νικολάς Μαδούρο παραδέχθηκε ότι υπήρξαν επαφές του καθεστώτος με τις ΗΠΑ. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι επρόκειτο για «μυστικές συνομιλίες» ανάμεσα στις ΗΠΑ και στελέχη του καθεστώτος Μαδούρο.
Νομίζω ότι οι άνθρωποι του καθεστώτος αντιλαμβάνονται πλέον ότι δεν μπορούν πια να σφετερίζονται την εξουσία. Υπάρχει μια διάσπαση εντός του καθεστώτος. Πολλά στελέχη του καθεστώτος είναι αναμεμιγμένα σε εγκληματικές πράξεις και ο καθένας προσπαθεί να σώσει τον εαυτό του. Η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ δείχνει την αδυναμία του Μαδούρο και νομίζω ότι αυτό μας υποχρεώνει να αυξήσουμε και τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε όσους ευθύνονται για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στη Βενεζουέλα, ώστε να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στη χώρα.
Κάποια στιγμή θα επιδιώξετε να ερευνηθούν και οι κυβερνητικές πτήσεις του Μαδούρο στην Ελλάδα, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;
Ναι, φυσικά. Για τη Βενεζουέλα, για τον πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό είναι μια προτεραιότητα να ερευνήσουμε τα θέματα της διαφθοράς. Αντιλαμβανόμαστε ότι η διαφθορά είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι Βενεζουελανοί βιώνουν σήμερα ανθρωπιστική κρίση. Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις που μας στηρίζουν, ώστε να ασκηθούν διώξεις σε εκείνους που διέπραξαν εγκληματικές πράξεις, σε οποιαδήποτε γωνία του κόσμου, είτε στην Ελλάδα, στην Ασία, στην Αφρική ή τη Λατινική Αμερική.
* Η συνέντευξη του κ. Παρέδες δόθηκε πριν από την ανακοίνωση ότι ο Ιάσων Πιπίνης αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα Λατινικής Αμερικής.