«Θα το ρισκάρουμε». Φανταστείτε να είχαμε ρισκάρει τη μείωση των εξοπλισμών τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο Ερντογάν, προ σεισμού, κλιμάκωνε σε καθημερινή βάση τις προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας, φτάνοντας στο σημείο να απειλεί ότι θα εισβάλει νύχτα.
Ευτυχώς δεν το ρισκάραμε, και ελπίζουμε ότι το ίδιο θα γίνει και στο μέτωπο της οικονομίας, όπου μέσα σε 4 χρόνια έχουν γίνει άλματα, αποτέλεσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη φορολογία, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.
Η Ελλάδα, ύστερα από τις περιπέτειες του 2015 που έφεραν ένα τρίτο και αχρείαστο Μνημόνιο, με κλειστές τράπεζες, νέο γύρο περικοπών και υπερφορολόγηση, γύρισε σελίδα, αλλά οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί. Χθες, τα μέλη του οικονομικού επιτελείου (Χρήστος Σταϊκούρας, Θόδωρος Σκυλακάκης και Απόστολος Βεσυρόπουλου) περιέγραψαν τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 4 χρόνια και οι διαφορές με τις πενιχρές επιδόσεις της περιόδου Τσίπρα είναι χαώδεις.
Το 2022 έκλεισε με ισοσκελισμένο τον Προϋπολογισμό από πρόβλεψη ελλείμματος 1,6%, η ανάπτυξη ξεπέρασε το 5,9%, ενώ στην τετραετία μειώθηκαν 50 φόροι και εισφορές, στηρίχθηκαν οι πολίτες με 57 δισεκατομμύρια και ενισχύθηκε το διαθέσιμο εισόδημα με αυξήσεις σε συντάξεις και κατώτατο μισθό.
Το ΑΕΠ συνολικά αυξήθηκε κατά 25%, το δημόσιο χρέος μειώθηκε 15 μονάδες σε σχέση με το 2018 και οι εξαγωγές καταγράφουν αυξήσεις- ρεκόρ. Η οικονομία αναβαθμίσθηκε 12 φορές από πιστοληπτικούς οίκους και αναμένεται να γίνει σύντομα το επόμενο βήμα για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, ενώ η χώρα βγήκε από το καθεστώς ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Απέναντι σε αυτά τα επιτεύγματα, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραβάλλει συνταγές ύφεσης και νέων περιπετειών. Ο Τσίπρας μιλάει για επανακρατικοποίηση της Εθνικής και της ΔΕΗ, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με διάθεση δισεκατομμυρίων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και υπό συνθήκες σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, καθώς η δανειακή σύμβαση περιλαμβάνει συγκεκριμένους όσο και δεσμευτικούς όρους. Επιπλέον, η Κουμουνδούρου επαναφέρει τα σχέδια για αύξηση των φόρων σε επιχειρήσεις, ακίνητη περιουσία και επαγγελματίες μέσω μερισμάτων και γονικών παροχών.
Η αναστάτωση στην οικονομία που θα προκληθεί από τέτοιες κινήσεις θα είναι πρωτοφανής, άλλωστε ειδικεύεται σε αυτά ο κ. Βαρουφάκης, η συμμετοχή του οποίου είναι απαραίτητη για να υλοποιηθεί το σενάριο της «προοδευτικής διακυβέρνησης».
Αυτό είναι και το αδύναμο σημείο του Τσίπρα, οι Ελληνες το ρίσκαραν μία φορά το 2015 ελπίζοντας ότι θα καταργηθεί η λιτότητα και ότι θα μας παρακαλούσαν οι δανειστές, αλλά πλήρωσαν ακριβά τους τυχοδιωκτισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Αισθάνονται ασφάλεια στην οικονομία με τον Μητσοτάκη και προτιμούν να είναι με τις δυνάμεις της ανάπτυξης παρά με τους ειδικούς της ύφεσης.
Και όπως συνήθως συμβαίνει, η οικονομία θα κρίνει και το αποτέλεσμα της κάλπης.