Και η Ελλάδα κινείται στο ίδιο πλαίσιο. Την 5η Ιουνίου θα γίνουν -και φέτος- ποικίλες εκδηλώσεις σε σχολεία, συλλόγους, δήμους, φορείς. Αλλες θα είναι συμβολικές, άλλες επικοινωνιακές και άλλες ουσίας. Το περιβάλλον κατέστη μόδα. Ειδικά η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη σωτηρία του δίνει «λάμψη» στους «πρωταγωνιστές», οι οποίοι κάθε 5η Ιουνίου κλέβουν τα φώτα της δημοσιότητας. Και μετά; Μετά, τα πράγματα επιστρέφουν στην κανονικότητά τους. Κανείς δεν νοιάζεται για το περιβάλλον και το μόνο που κάνουν διάφοροι φορείς είναι να προγραμματίζουν τις δράσεις για την επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Είναι ανάγκη να αλλαχθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνονται οι δράσεις για το περιβάλλον. Ουσιαστικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και κυρίως πιο στοχευμένες. Θα πρέπει να αναζητηθεί το target group κάθε δράσης και κυρίως να επιχειρείται ένα follow up της αποτελεσματικότητάς της. Διότι μέχρι σήμερα οι δράσεις γίνονται απλά για να γίνονται. Πλέον, ήρθε η ώρα να γίνονται με τέτοιον τρόπο ώστε να έχουν και απτά αποτελέσματα.
Σκάκι για τρεις
Καλές οι προθέσεις, αλλά δυστυχώς το περιβάλλον εξακολουθεί να νοσεί, κυρίως εξαιτίας της δραστηριότητας και της εγκληματικής αμέλειας του ανθρώπου. Διότι δεν μπορώ να αποδώσω αλλού την κίνηση επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης, ο οποίος έβαζε στα φορτηγά του μπάζα από κατεδαφίσεις και τα πετούσε -μέρα μεσημέρι- στο δασάκι που υπάρχει στα Λουτρά της Θέρμης. Ή θεωρούσε ότι μπορούσε να το κάνει χωρίς να υποστεί συνέπειες ή πίστευε ότι είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν σκέφτηκε στιγμή το περιβάλλον και τη ζημιά που έχει προκαλέσει. Ευτυχώς, επενέβησαν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία μετά από καταγγελίες κατάφεραν να τον συλλάβουν.
Το περιβάλλον είναι πολύ ουσιαστική υπόθεση και αφορά το μέλλον της ανθρωπότητας. Η προστασία του πρέπει να είναι ευθύνη όλων και οι δράσεις που αναλαμβάνονται να είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές. Φτάνει πλέον με τα δημοσιοσχετίστικα πρότζεκτ. Και όπως ορθά είχε πει ο Αμερικανός πολιτικός και οικολόγος Barry Commoner: «Η κρίση του περιβάλλοντος είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και μόνο μια παγκόσμια ενεργοποίηση θα το λύσει».