Θα πείτε: «Τι σχέση έχει η χώρα-πρότυπο της ελεύθερης δημοκρατίας με μια ανατολική δεσποτεία;». Δυστυχώς, το ερώτημα μοιάζει παρωχημένο σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ κλείνουν έναν ιστορικό κύκλο και βαδίζουν σε αχαρτογράφητα νερά. Υποσυνείδητα ο Τραμπ θα ήθελε να είναι ηγεμόνας μίας αυτοκρατορίας χωρίς «περιττές» διακρίσεις εξουσιών και θεσμικά αντίβαρα. Να γίνει, δηλαδή, αυτό που ήθελαν να αφήσουν οριστικά πίσω τους οι πρώτοι Ευρωπαίοι έποικοι στο Τζέιμς Τάουν, τον 17ο αιώνα.
Σε πρώτη φάση ο 47ος πρόεδρος κυκλοφόρησε καπελάκια, μπλουζάκια και άλλα μικροαντικείμενα με το λογότυπο «Trump 2028». Σαφές υπονοούμενο ότι σκοπεύει να διεκδικήσει τρίτη προεδρία κι ας το απαγορεύει ρητά το Αμερικανικό Σύνταγμα. Το 1951 η 22η Τροπολογία περιόρισε σε δύο τις προεδρικές θητείες, καθώς ο χαρισματικός Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούζβελτ είχε εκλεγεί… τέσσερις φορές (1932, 1936, 1940 και 1944) κι αυτό θεωρήθηκε υπερβολικό-παρότι αντεπεξήλθε στη Μεγάλη Υφεση και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Τραμπ θα είναι 82 χρόνων στο τέλος της δεύτερης θητείας του, αλλά ο γιος του, Ερικ, φωτογραφήθηκε στα social media με ένα… προεκλογικό καπελάκι «Τrump 2028», που κοστίζει 50 δολάρια. Τα μπλουζάκια τιμώνται 36 δολάρια και τα θερμός 18.
Την εκπεφρασμένη πρόθεση του προέδρου να παραμείνει στην εξουσία ως την επόμενη δεκαετία επαναλαμβάνει απροκάλυπτα στο σλόγκαν της εμπορικής καμπάνιας: «Το μέλλον δείχνει λαμπρό! Ξαναγράφουμε τους κανόνες».
Πάντως, ο Τραμπ αναγνωρίζει ότι έχει δρόμο μπροστά του ώσπου να κλειδώσει η τρίτη υποψηφιότητα. Για την αλλαγή του Συντάγματος απαιτούνται τα 2/3 της Βουλής και της Γερουσίας, όπως και η έγκριση των 38 από τις 50 Πολιτείες. Κάτι πρακτικά αδύνατον, που ο πρόεδρος ισχυρίστηκε, όμως, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι έχει τον «τρόπο» να το πετύχει.