Τι σημαίνει αυτό; Οτι άρχισαν να παρακολουθούν μαθήματα σε εξειδικευμένα φροντιστήρια. Και δεν είναι οι μόνοι. Φροντιστήριο κάνουν χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες που σε περίπου έναν μήνα θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Φροντιστήριο κάνουν και χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, από το Δημοτικό μέχρι τη Γ’ Λυκείου. Φροντιστήριο και ιδιαίτερα μαθήματα κάνουν και τα παιδιά που θέλουν να διεκδικήσουν μία θέση στα Πρότυπα Σχολεία, ενώ υπάρχουν ακόμα και φοιτητές που χρειάζονται φροντιστήριο για να αντεπεξέλθουν στα μαθήματα της σχολής τους!
Το οικονομικό κόστος για μία μέση οικογένεια είναι σχεδόν δυσβάσταχτο και στις μεγαλύτερες τάξεις του Λυκείου ξεπερνά ακόμα και τα 400 με 500 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, το 2023 τα ελληνικά νοικοκυριά δαπάνησαν 614 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 16,2% των δαπανών τους, για αγαθά και υπηρεσίες εκπαίδευσης! Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση απορροφά τη συντριπτική πλειονότητα των δαπανών για φροντιστήρια (94,6%), φτάνοντας στα 580,9 εκατ. ευρώ, ενώ τετραπλασιάστηκε και η δαπάνη για φροντιστήρια γενικής εκπαίδευσης στο Δημοτικό, από 5,9 εκατομμύρια ευρώ το 2013 σε 26,1 εκατ. ευρώ το 2023.
Το υπουργείο Παιδείας, με τη δημιουργία του Ψηφιακού Φροντιστηρίου, προσφέρει μία σημαντική ανακούφιση αφού είναι δωρεάν και άμεσα προσβάσιμο για όλες τις οικογένειες, ανεξαρτήτως εισοδήματος και τόπου διαμονής. Ομως, αποτελεί και αυτό μια παραδοχή της ανάγκης για εξωσχολική υποστήριξη των μαθητών, που πρέπει να μας προβληματίσει όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για εκπαιδευτικούς.
Δυστυχώς, γονείς και μαθητές έχουν πεισθεί πως δεν καλύπτεται αλλιώς η αδυναμία του σχολείου να βοηθήσει για τις πανελλαδικές εξετάσεις ή να διδάξει με επάρκεια τα μαθήματα γενικής παιδείας. Για την ακρίβεια, αγκομαχά να βγάλει τον όγκο της διδακτέας ύλης.
Η αυξημένη σχολική ύλη –σε ποσότητα και σε βαθμό δυσκολίας- ακόμα και από το Δημοτικό σίγουρα δεν βοηθά ούτε τους μαθητές ούτε τους εκπαιδευτικούς, που κάνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν να διδάξουν τα απαραίτητα. Οι 10.000 νέοι διορισμοί που θα γίνουν, και ενώ ήδη έχουν προηγηθεί 39.000, θα βοηθήσουν σημαντικά. Το ίδιο και η προώθηση μεταρρυθμίσεων, όπως τα νέα σχολικά βιβλία, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός σε όλα τα σχολεία και η αξιολόγηση μονάδων και εκπαιδευτικών. Αλλά θα χρειαστεί σίγουρα και μία δραστική μείωση της ύλης.
Οπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξετάζει ήδη προτάσεις από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για μείωση της ύλης, με έμφαση στην ποιότητα. Επιτέλους!