Αναφέρεται, επίσης, και στην υποψηφιότητά του για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ, αλλά και στο πώς θα θωρακιστεί η Ελλάδα στον εμπορικό πόλεμο που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ.
Κύριε υπουργέ, ανακοινώθηκε μία σειρά θετικών μέτρων-έκπληξη την εβδομάδα που μας πέρασε. Γιατί τώρα; Η αντιπολίτευση αντιμετώπισε τα μέτρα με καχυποψία. Μήπως τα μέτρα αυτά σημαίνουν ότι έρχονται εκλογές;
Οι ανακοινώσεις έγιναν τώρα για τον πολύ απλό λόγο ότι τώρα, με τις ανακοινώσεις της Eurostat για το χρέος, έγινε περισσότερο εμφανής η έκταση της δημοσιονομικής επίδοσης της χώρας το 2024, η οποία σημειώνω ότι είναι η καλύτερη από το 1995, από τότε δηλαδή που υπάρχουν στοιχεία. Αναρωτιέστε τι οδήγησε σε αυτήν τη δημοσιονομική επίδοση και, τελικά, στα μέτρα που πήραμε. Σίγουρα όχι κάποιο «λεφτόδεντρο», όπως αυτά στα οποία μας έχει συνηθίσει η αντιπολίτευση.
Αντίθετα, είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης της οικονομίας, της συστηματικής προσπάθειας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και, επίσης, του γεγονότος ότι, παρότι έχουμε μειώσει σημαντικά τις ασφαλιστικές εισφορές, έχουμε σημαντικά παραπάνω έσοδα από εκεί, λόγω της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Και χαίρομαι που και η δική μου προσωπική προσπάθεια και των συνεργατών μου για δύο χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών και παλαιότερα στο υπουργείο Εργασίας οδήγησε σε αυτά τα αποτελέσματα. Διότι, όταν παίρναμε τις πρωτοβουλίες για τη φοροδιαφυγή και για τα POS, πολλοί γκρίνιαζαν. Σήμερα, ωστόσο, 2,5 εκατομμύρια Ελληνες βγαίνουν ωφελημένοι από αυτό το κοινωνικό μέρισμα.
Καταρρίπτεται, έτσι, το απλουστευτικό σχήμα που είχε υιοθετηθεί ότι, δήθεν, στην αντιπολίτευση έχουν μαζευτεί όλοι οι καλοί άνθρωποι, ενώ εμείς είμαστε οι «τσιγκούνηδες», που δεν δίνουν «ούτε του αγγέλου τους νερό». Σε σχέση με τις εκλογές, αυτές, προφανώς, και δεν θα γίνουν τώρα. Θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Η αντιπολίτευση κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Εν αντιθέσει, όμως, με τις κακές πρακτικές του παρελθόντος και τις αποσπασματικές παροχές λίγο πριν από τις εκλογές, τα δικά μας μέτρα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Διότι, μ’ εμάς γίνονται σταθερά βήματα μπροστά στην οικονομία, τα οποία μεταφράζονται σε ανάπτυξη και η ανάπτυξη μεταφράζεται σε κοινωνικά μέτρα!
Η κριτική της αντιπολίτευσης, όμως, είναι και ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά γενναία. Γιατί δεν ήταν περισσότερα τα μέτρα στήριξης και δεν κάλυψαν μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού και τη μεσαία τάξη, αφού το πλεόνασμα ήταν μεγάλο;
Ας αποφασίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν τελικά έπρεπε ή δεν έπρεπε να προχωρήσουμε με αυτά τα μέτρα! Η παραζαλισμένη κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση είναι και αυτή μία απόδειξη ότι μάλλον κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Δείτε, προφανώς, κάθε κυβέρνηση, και εμείς, θέλουμε να δώσουμε και περισσότερα και σε άλλες, επίσης, κοινωνικές ομάδες. Ωστόσο, ξεκινήσαμε από εκεί όπου τα κοινωνικά προβλήματα είναι και πιο έντονα.
Θυμίζω ότι χάρη στη δημοσιονομική επίδοση του 2024, ο πρωθυπουργός ήδη από την περυσινή ΔΕΘ είχε εξαγγείλει μία σειρά μέτρων, τα οποία εφαρμόζονται, ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Ακολούθησαν άλλα μέτρα, τα οποία εφαρμόστηκαν από τις αρχές της χρονιάς. Ενώ, τώρα, χάρη στο γεγονός ότι η δημοσιονομική επίδοση του 2024 ήταν ακόμη καλύτερη και από αυτήν που περιμέναμε, ανακοινώσαμε και αυτές τις νέες πρωτοβουλίες.
Πήγαμε μέχρι εκεί που μπορούσαμε. Διότι μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και οι αυστηροί ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες, που θέτουν στόχους δαπανών, ότι πρέπει να μειώνεις συνεχώς το χρέος σου κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική μας σε καμία περίπτωση δεν είναι η πολιτική τού «δώσ’ τα όλα». Κάνουμε μία σοβαρή και λελογισμένη προσπάθεια στην οικονομία και όσο αυτή η προσπάθεια αποδίδει τόσο περισσότερο θα ωφελούνται οι πολίτες. Τι σημαίνει στην πράξη αυτό; Οτι, καθώς θα συνεχίσουμε με ένα σοβαρό μίγμα οικονομικής πολιτικής, που είναι η βάση για να συνεχίσει να πηγαίνει καλά η οικονομία, θα μπορέσουμε τον Σεπτέμβριο να προχωρήσουμε με τα βασικά μέτρα της κυβέρνησης που ακολουθούν για τη στήριξη της μεσαίας τάξης!
Αναφέρεστε στις μειώσεις φόρων για τις οποίες έχει γίνει λόγος;
Ακριβώς. Οι προβλέψεις για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού τους επόμενους μήνες είναι θετικές. Εφόσον επαληθευτούν, τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος πρωτοβουλιών, που ούτως ή άλλως τον είχαμε σε κάποιο βαθμό προαναγγείλει. Ενώ, λοιπόν, οι ανακοινώσεις που έγιναν την Τρίτη στοχεύουν, κυρίως, στην άμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος και της φτώχειας σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι και οι ανάπηροι, δεν πρέπει ταυτόχρονα να ξεχάσουμε και όλη την υπόλοιπη κοινωνία και, κυρίως, τους συνεπείς φορολογουμένους και τη μεσαία τάξη.
Γι’ αυτό και τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τη μείωση της άμεσης φορολογίας. Υπενθυμίζω ότι έχουμε μειώσει ήδη τα τελευταία 5,5 χρόνια 72 διαφορετικούς φόρους, αλλά στόχος μας τώρα, που έχουμε πετύχει τη δημοσιονομική ισορροπία στη χώρα μας, είναι να πάμε ακόμη πιο τολμηρά. Αυτό που έχει σημασία να κρατήσουν οι αναγνώστες και αυτό που αποδεικνύουν και οι εξαγγελίες της περασμένης εβδομάδας είναι ότι, μ’ εμάς ο πολίτης μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα γίνονται σταθερά βήματα μπροστά. Δεν ισχυριζόμαστε ότι θα εκτοξευθεί η χώρα, αλλά θα ανεβαίνει σταθερά ψηλότερα και μαζί της και οι πολίτες.
Θεωρείτε ότι είναι επαρκείς οι αυξήσεις που έλαβαν οι συνταξιούχοι, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι μεγαλύτερος; Σκέφτεστε το ενδεχόμενο κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, η οποία στερεί τις αυξήσεις σε 670.000 συνταξιούχους;
Υπενθυμίζω ότι ήταν με αυτήν την κυβέρνηση που ξεπάγωσαν οι αυξήσεις των συντάξεων ύστερα από 12 χρόνια που ήταν παγωμένες. Και η αύξησή τους φέτος ήταν στο επίπεδο που έχουμε υπολογίσει ότι θα φτάσει ο πληθωρισμός στο σύνολο της χρονιάς. Σίγουρα οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες, αλλά υπάρχει μια βελτίωση της κατάστασης τα τελευταία χρόνια.
Τώρα, σε σχέση με την προσωπική διαφορά, αντιμετωπίζεται κάθε χρόνο το θέμα με κάποια επιδόματα που δίνονται με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού. Δεν θέλω να πω αυτήν την ώρα κάτι παραπάνω. Είναι κάτι το οποίο η κυβέρνηση το γνωρίζει και επιχειρεί να το αντιμετωπίσει σε κάποιο βαθμό κάθε χρόνο.
Πόσο διαχειρίσιμος εκτιμάτε ότι είναι ο εμπορικός πόλεμος που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ; Είναι κάτι που σας ανησυχεί; Αν χρειαστεί να προτάξουμε το εθνικό από το ευρωπαϊκό συμφέρον, θα το κάνουμε;
Είναι κάτι για το οποίο σίγουρα δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε. Διότι μπορεί η Ελλάδα να είναι λιγότερο εκτεθειμένη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς μόλις ένα μικρό ποσοστό των εξαγωγών της πάει στις ΗΠΑ, ωστόσο καθόλου δεν αποκλείεται να υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις, αν υπάρξει ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Τότε θα επηρεαστούμε τόσο ως προς τις εξαγωγές μας όσο και ως προς τις ροές τουρισμού προς τη χώρα μας. Γι’ αυτό παρακολουθούμε τις εξελίξεις με προσοχή.
Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν χειρίζεται από ευρωπαϊκής πλευράς το θέμα. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν, μάλιστα, ότι υπάρχουν συνεχώς εξελίξεις και αλλαγές ως προς το ζήτημα αυτό.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δεν είναι κάποιο μυστικό ότι έχει με τις ΗΠΑ ανεπτυγμένες διμερείς σχέσεις εδώ και χρόνια, οι οποίες επί δικής μας κυβέρνησης ενισχύθηκαν περαιτέρω. Τόσο οι στρατιωτικές, καθώς η Ελλάδα είναι από τους πιο αξιόπιστους συνομιλητές των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όσο και οι οικονομικές. Δεν είναι τυχαίο ότι πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες αμερικανικοί γίγαντες επενδύουν στην Ελλάδα: Pfizer, Cisco, Microsoft, Google, Amazon. Αλλά και η Chevron και η ExxonMobil στους υδρογονάνθρακες. Αυτές τις σχέσεις θα επιδιώξουμε ακόμα και μέσα στο τρέχον περιβάλλον να τις διατηρήσουμε και αν είναι δυνατόν να τις ενισχύσουμε, έχοντας πάντοτε ως προτεραιότητα τη διάσταση ευρωπαϊκή ενότητα.
Τώρα βασικός στόχος της Ευρώπης στο διάλειμμα των 90 ημερών από την επιβολή δασμών, το οποίο διανύουμε, είναι να πετύχουμε μια εμπορική συμφωνία, η οποία θα είναι αμοιβαίως ωφέλιμη. Θα είναι προς όφελος όλων να την πετύχουμε, διότι από τους εμπορικούς πολέμους βγαίνουν όλοι χαμένοι. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται και για την ενίσχυση της στρατηγικής της αυτονομίας, στην κατεύθυνση που έχουν δείξει οι προτάσεις του κ. Ντράγκι.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας έχει δηλώσει πολλάκις τελευταία ότι προετοιμάζεται για πρωθυπουργός. Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν να έχει γίνει δεύτερο κόμμα. Ποια είναι η ανάγνωσή σας όσον αφορά τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης που διαπιστώνουμε σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις; Σας προβληματίζει; Ή μήπως προτιμάτε ως πολιτικό αντίπαλο την κ. Κωνσταντοπούλου;
Δεν επιλέγουμε εμείς τους αντιπάλους μας. Τους αντιπάλους τούς επιλέγει η κοινωνία. Εμείς εκείνο το οποίο επιλέγουμε είναι να ασχοληθούμε σοβαρά και αποτελεσματικά με τα προβλήματα των πολιτών. Διότι οι πολίτες στην πραγματικότητα είναι αυτοί που ασκούν τον αυστηρότερο έλεγχο -και καλά κάνουν- απέναντί μας. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε μια κατάσταση κρίσης. Ωστόσο, η δική μας η δουλειά δεν είναι ούτε να γίνουμε πολιτικοί αναλυτές ούτε επικοινωνιολόγοι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αλλά να συνεχίσουμε να βάζουμε όλα μας τα δυνατά για να βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη. Αν συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, πιστεύω ότι στο τέλος θα γίνει στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών σαφές ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι μόνο το αποκούμπι τους στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε διεθνώς, αλλά και η καλύτερη εγγύηση ότι το επίπεδο ζωής τους συνεχώς θα βελτιώνεται. Οχι με ψεύτικα μεγάλα λόγια και θεατρικές παραστάσεις θυμού, αλλά με σχέδιο και ρεαλιστική πολιτική!
Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά σας για αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Πράγματι, υποβλήθηκε τις προηγούμενες μέρες μία επίσημη υποψηφιότητα εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ήταν κάτι το οποίο το επεδίωξα. Το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη στη Βαλένθια της Ισπανίας και ο πρωθυπουργός ζήτησε από εμένα να είμαι ο υποψήφιος, δεδομένου ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος έχει μια μακρά διαδρομή, είναι εμβληματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρόεδρός της, δεν είχε αυτήν την επιθυμία, αλλά και δεδομένου, επίσης, ότι ήμουν 13 χρόνια ευρωβουλευτής, έχω περάσει από διάφορα υπουργεία. Οι άλλοι υποψήφιοι αντιπρόεδροι του ΕΛΚ είναι γνωστοί πολιτικοί στις χώρες τους, είναι, μεταξύ άλλων, ο Φινλανδός πρωθυπουργός, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών και άλλοι. Ηταν μία τιμητική για εμένα πρόταση, την οποία αποδέχθηκα.