Η επιλογή του Απριλίου επιτρέπει και την άμεση δεύτερη προσφυγή στις κάλπες εφόσον δεν υπάρχει αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές. Πρόκειται για το «μοντέλο του 2023», το οποίο, λόγω απλής αναλογικής, απαιτούσε διπλές κάλπες. Τώρα δεν υπάρχει απλή αναλογική, αλλά υπάρχει η ρεαλιστική επιδίωξη -βάσει και της διαλυτικής κατάστασης που επικρατεί στην αντιπολίτευση- της αυτοδυναμίας. Οι δεύτερες εκλογές -εφόσον χρειαστεί- σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μ. Μαξίμου, αναμένεται να γίνουν νωρίς τον Μάιο, ώστε την 1η Ιουνίου 2027, όταν η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε., η χώρα να έχει κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη.
Αναθεώρηση
Η απόφαση για τον χρόνο των εκλογών συμπαρασύρει, όπως φαίνεται, και την επίσπευση της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία αναμένεται να είναι μια εμβληματική κίνηση, με βαθιές θεσμικές τομές στον συνταγματικό χάρτη της χώρας. Η έναρξη της σχετικής συζήτησης αρχικά είχε προσδιοριστεί να ξεκινήσει το 2026. Υπό το πρίσμα των νέων σχεδιασμών, η συζήτηση θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026 και να συμπεριληφθεί στην προεκλογική ατζέντα εν όψει εκλογών του 2027.
Οι αποφάσεις αυτές, όπως προκύπτει de facto, βάζουν τέλος και στη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών και στη δελφινολογία, αλλά και στα περί αλλαγής του υπάρχοντος εκλογικού νόμου. Στον εκλογικό νόμο το μόνο που θα αλλάξει, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυτό που προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, δηλαδή να καταργηθεί ο δεύτερος γύρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές (δημοτικές και περιφερειακές). Το σενάριο της «μίας Κυριακής» εξοικονομεί αρκετούς πόρους, μειώνει την ταλαιπωρία της διπλής μετακίνησης των ψηφοφόρων και αντιμετωπίζει πολιτικές στρεβλώσεις. Δίνοντας τη δυνατότητα στους εκλογείς εκτός από την πρώτη προτίμηση να έχουν και δεύτερη, ώστε να μη χρειάζεται η δεύτερη Κυριακή, κατά την οποία η μεγάλη αποχή, που παγίως παρατηρείται, οδηγεί στην εκλογή προσώπων που έχουν πάρει πολύ χαμηλό ποσοστό την πρώτη Κυριακή.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές από την πρώτη στη δεύτερη Κυριακή έπεσε από το 52,5% στο 40,7% (11,8%), ενώ αντιστοίχως στις περιφερειακές η πτώση έφτασε στο 17% (35,2% η συμμετοχή).
Εκπλήξεις
Αποφάσεις έχουν ληφθεί και για το μεγάλο ενδιάμεσο στάδιο από σήμερα έως τις εκλογές του 2027. Σύμφωνα με πηγές από το Μ. Μαξίμου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με «δημιουργικούς αιφνιδιασμούς», όπως π.χ. με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και το πακέτο του 1,1 δισ. (μόνιμη επιδότηση του ενοικίου, 250 ευρώ στους συνταξιούχους, αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας), αλλά και με αλυσίδα μεταρρυθμιστικών τομών στο νοσηρό βαθύ κράτος.
Π.χ., αύριο, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα συζητηθεί και όπως αναμένεται θα εγκριθεί το νομοσχέδιο-τομή του Κ. Κυρανάκη για τον νέο ΟΣΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την αλλαγή της εταιρικής δομής, την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των έργων υποδομής και την αξιολόγηση του προσωπικού, το νομοσχέδιο φέρνει και το δόγμα «κάμερες παντού», ώστε να αντιμετωπιστούν ριζικά θέματα ασφάλειας, αλλά και ελέγχου και να μην υπάρχουν «σκοτεινές περιοχές», όπως συνέβη και στην τραγωδία των Τεμπών.
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει την τοποθέτηση καμερών και στα σταθμαρχεία και στις καμπίνες των μηχανοδηγών και εξωτερικά των βαγονιών, ώστε να μπορεί να ελέγχεται αν ο πραγματικός αριθμός των βαγονιών είναι ο ίδιος με τον δηλωθέντα. Κάμερες θα τοποθετηθούν και σε κρίσιμα σημεία των διαδρομών, όπως π.χ. κοντά σε καταυλισμούς Ρομά, όπου παρατηρούνται εκτεταμένες φθορές και κλοπές σιδηροδρομικών υλικών.
Στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθούν ακόμα δυο κρίσιμα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια. Το πρώτο, του Κ. Πιερρακάκη, αφορά στη δημιουργία νέων, σύγχρονων και πιο αποτελεσματικών τελωνείων, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η λαθρεμπορία άρα και η φοροδιαφυγή και να εκσυγχρονιστεί το υγιές εμπόριο. Το δεύτερο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί είναι του Γ. Φλωρίδη και αφορά στην αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με στόχο την ενίσχυση της ταχύτερης απόδοσης δικαιοσύνης.
Ανάπτυξη
Στην επόμενη δέσμη μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων, στην κορυφή βρίσκεται το αναπτυξιακό νομοσχέδιο του Τ. Θεοδωρικάκου, το οποίο θέτει τις βάσεις για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και δίνει σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις στην περιφέρεια της χώρας και τις παραμεθόριες περιοχές, άρα και στην επιστροφή εργαζομένων στην περιφέρεια. Αλλά και το νομοσχέδιο του Θ. Λιβάνιου, με νέες τομές στην δημόσια διοίκηση, οι οποίες αποβλέπουν στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών. Η ενίσχυση της Υγείας, της Παιδείας και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με τις νέες προσλήψεις προσωπικού και την προμήθεια νέων ηλεκτρικών λεωφορείων, υπάρχει η βούληση να είναι συνεχής.
Η αίσθηση που εκπέμπει το Μ. Μαξίμου, είναι αίσθηση βελτίωσης του κλίματος και αισιοδοξίας για τις σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η φθορά της κυβέρνησης έχει ανακοπεί και έχει αρχίσει η δημοσκοπική ανάκαμψή της. Ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα αρχίζουν και πάλι οι κυλιόμενες μετρήσεις, οι οποίες αναμένεται να δώσουν πιο σαφή εικόνα.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ
Γαλάζια απόβαση στη Βαλένθια
«Απόβαση» στη Βαλένθια κάνει μεθαύριο ισχυρή ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Κ. Μητσοτάκη. Στην ισπανική πόλη διεξάγεται την Τρίτη και την Τετάρτη το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, από το οποίο θα εκλεγεί η ηγεσία της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για τα επόμενα 3 χρόνια. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο Κ. Χατζηδάκης να είναι ένας από τους 10 αντιπροέδρους που θα εκλεγούν. Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, η εκλογή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και στη θέση του αντιπροέδρου του ΕΛΚ είναι πάρα πολύ πιθανή.
Η συμμετοχή του Κ. Χατζηδάκη στο προεδρείο του ΕΛΚ θεωρείται πολύ σημαντική σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ε.Ε. τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί σημαντική την περαιτέρω ενίσχυση της ήδη αναγνωρισμένης επιρροής της χώρας σε επίπεδο Ε.Ε. Η εκλογή του Κ. Χατζηδάκη, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, αποτελεί τη μεγαλύτερη διείσδυση των ελληνικών θέσεων στα ευρωπαϊκά κείμενα αποφάσεων. Στη 14μελή ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό θα συμμετέχουν και οι Τ. Χατζηβασιλείου, ως επί χρόνια γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Ε.Ε. και Ν.Δ., καθώς και οι υπουργοί Στ. Παπασταύρου, Σ. Ζαχαράκη, Κ. Κυρανάκης, η γραμματέας της Π.Ε. του κόμματος Μ. Συρεγγέλα, ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Γ. Σμυρλής, η νέα εκπρόσωπος Τύπου Αλ. Σδούκου και ο επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου.
Αμέσως μετά την επιστροφή της αποστολής από τη Βαλένθια, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ολες οι πληροφορίες λένε ότι ο Γ. Σμυρλής θα είναι ο νέος γραμματέας.