ΑΣ φύγουμε από την πληγωμένη Φλόριντα και ας επιστρέψουμε στην Ελλάδα. Τι θα είχε συμβεί αν η Πολιτική Προστασία καλούσε κατ’ αναλογία χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για ένα επερχόμενο ακραίο φυσικό φαινόμενο. Δηλαδή, αν χτυπούσε το «112» και έγραφε «Απομακρυνθείτε από την περιοχή μέσα στις επόμενες δύο ημέρες». Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε αυτό που είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, «Φύγετε, γιατί αλλιώς θα πεθάνετε».
ΤΙ θα είχε γίνει; Πιθανότατα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα είχε ακολουθήσει την εντολή εκκένωσης. Πολιτικά, όμως, ποια θα ήταν η αντίδραση; Ο απόλυτος πανικός. Η απόλυτη καταστροφολογία. Δεν θα είχαν ανέβει στα κάγκελα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και κάποια ψεκασμένα ακροδεξιά κόμματα; Δεν θα κατάγγελλαν το επιτελικό κράτος; Δεν θα έλεγαν πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ακραία φυσικά φαινόμενα; Δεν θα ζητούσαν παραιτήσεις υπουργών; Δεν θα έλεγαν πως το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να στέλνει «112» και να εκκενώνει περιοχές; Δεν πρόκειται για θεωρίες. Αυτά λένε όποτε στέλνει «112» η Πολιτική Προστασία είτε για πυρκαγιές είτε για πλημμύρες.
ΠΕΡΣΙ η χώρα μας βίωσε την τραγωδία του Ντάνιελ. 17 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους. Το κόστος αποκατάστασης των ζημιών σε περιουσίες, αγροτικές – κτηνοτροφικές καλλιέργειες και υποδομές θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ. Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν τον Ντάνιελ ένα φαινόμενο εκατονταετίας για τη χώρα μας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας μικροκομματική εργαλειοποίηση, χαρακτήρισαν την καταστροφή κυβερνητική αποτυχία.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Η κλιματική κρίση είναι εδώ, όσο κι αν κάποιοι το αρνούνται. Θα ερχόμαστε αντιμέτωποι πιο συχνά και με διαρκώς εντεινόμενα ακραία φυσικά φαινόμενα. Πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση στο πολιτικό σκηνικό. Να σταματήσει η λαϊκιστική αντιπολίτευση και η καθημερινή καταστροφολογία. Αποτελεί υποχρέωση όλων των κομμάτων να βοηθήσουν με τις προτάσεις τους στη βελτίωση της Πολιτικής Προστασίας.
Προχειρότητα με τα τιμολόγια ρεύματος
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αλλαγές του πλαισίου στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα καταργηθεί το νυχτερινό τιμολόγιο και πλέον θα υπάρχουν χαμηλότερες χρεώσεις κάποιες μεσημεριανές ώρες και όλο το Σαββατοκύριακο, καθώς τότε υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και χαμηλότερη ζήτηση.
Παράλληλα, είναι πιθανό να καταργηθεί το πράσινο τιμολόγιο, το οποίο έχει επιλέξει η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών και να περάσουν στα μπλε με σταθερή χρέωση.
Κανείς δεν γνωρίζει αν με αυτές τις αλλαγές θα είναι φθηνότερος ή ακριβότερος ο λογαριασμός ρεύματος. Ας πάρουμε το καλό σενάριο και ας υποθέσουμε πως θα πληρώνουμε τα ίδια ή λιγότερα κάθε μήνα. Υπάρχει, όμως, ένα ερώτημα στο οποίο οφείλει να απαντήσει το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: τώρα ανακάλυψαν ότι πρέπει να γίνουν αυτές οι αλλαγές, όταν μάλιστα πριν από μόλις δέκα μήνες δημιούργησαν ένα ολοκαίνουργιο πλαίσιο με τα πολύχρωμα τιμολόγια; Δεν γνώριζαν ποιες ώρες παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από τις ΑΠΕ; Γιατί δεν έκαναν όλες τις αλλαγές μαζί, πέρσι τον Ιανουάριο, ώστε να μην… τρελαίνουν τα νοικοκυριά; Η αντιμετώπιση του ζητήματος, αν μη τι άλλο, αναδεικνύει προχειρότητα και είναι λογικό να δημιουργεί αντιδράσεις.