Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Χθες, μια ομάδα φοιτητών συνεπλάκη άγρια με ρόπαλα και καδρόνια με ομάδα μαθητών (ίσως και εξωσχολικών) έξω από ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης. Ακραία η σύγκριση, αφού ούτε τα μισά τα σχολεία της χώρας φτιάχνουν δορυφόρους ούτε τα υπόλοιπα μισά πλακώνονται μεταξύ τους, όμως δεν μπορεί κάποιος να μη σκεφτεί πόσο κραυγαλέα αντίθετες όψεις έχουν. Και σίγουρα όλοι θα συμφωνήσουμε ποια όψη θα θέλαμε να επικρατήσει.
Είναι δεδομένο πως στη συντριπτική πλειονότητα των σχολικών μονάδων της χώρας οι υποδομές είναι απλώς οι βασικές, είτε πρόκειται για χώρους άθλησης είτε για εργαστήρια πειραμάτων είτε για γρήγορο Ιντερνετ. Ομως αυτοί που θα το προτάξουν ως επιχείρημα ταξικής πάλης είναι εκείνοι που αντιδρούσαν λυσσαλέα και κατηγορούσαν το υπουργείο Παιδείας επειδή… τόλμησε να διπλασιάσει τον αριθμό Προτύπων και Πειραματικών από 62 πέρσι, στα 112 φέτος. Δηλαδή πάλευαν για να στερήσουν το δικαίωμα περισσότερων παιδιών από τα μεσαία και ασθενέστερα οικονομικά στρώματα να στείλουν το δικό τους κουτάκι αναψυκτικού στο Διάστημα. Είναι οι ίδιοι που αντιδρούν και στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η οποία επιχειρείται μέσα από τη στήριξη τόσο των ΕΠΑΛ όσο και των δημόσιων ΙΕΚ.
Μένει ώσπου να φύγει…
Φυσικά κανένας τίτλος σχολείου και κανένα ωρολόγιο πρόγραμμα δεν αρκεί από μόνο του για να διασφαλίσει την ποιότητα των σπουδών και της μάθησης. Χρειάζεται και μεράκι. Οπως μας θυμίζει το ΑΠΕ, η πρώτη ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό CanSat in Greece (αυτός δηλαδή στον οποίο συμμετέχει σήμερα το Λύκειο της Ν. Σμύρνης) έγινε το 2010 από μια ομάδα μαθητών του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης. Ενα απλό Γενικό Λύκειο λοιπόν, και μάλιστα από τη νησιωτική Ελλάδα, το οποίο είναι και το σχολείο με τις περισσότερες συμμετοχές σε διαγωνισμούς CanSat και βραβεία στην Ελλάδα.
Ας τα θυμηθούμε όλα αυτά τις επόμενες ημέρες που θα δούμε τις καταλήψεις να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στα σχολεία της χώρας. Ηδη, οι πρώτες έκαναν την εμφάνισή τους, με τη «Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας» να καλεί σε αγωνιστική κινητοποίηση. Τα αιτήματα; Από κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής μέχρι σχολικές εκδρομές από τον Οκτώβριο. Συνολικά 11 αιτήματα, με το 11ο να ξεχωρίζει σχεδόν ως τεχνοφοβικό: «Η τρομοκρατία του webex δεν θα περάσει». Διαστημική άβυσσος η διαφορά…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr