Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη λύπη του που δεν κατάφεραν να συνεορτάσουν την επέτειο της Α’ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας και να «συζητήσουν την πορεία για το Κοινό Ποτήριον» -αναφορά στην πολυπόθητη προσέγγιση μεταξύ των Εκκλησιών » ενώ έκανε αναφορά και στη συνάντησή τους στους Αγίους Τόπους το 2014. Τότε ήταν που μίλησαν για τα 1.700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας (325 μ.Χ.) που συμπληρώνονται φέτος, η οποία – μεταξύ άλλων – καθόρισε και τα κριτήρια για τον εορτασμό του Πάσχα. Μάλιστα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι θα ήταν μία πολύ ωραία αφορμή να συζητήσουν για την περαιτέρω κοινή πορεία των εκκλησιών.
Τότε ο Πάπας δήλωσε ενθουσιασμένος αν έχουν υγεία αλλιώς θα το κάνουν οι διάδοχοί τους.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκλεισε το μήνυμά του τονίζοντας το όραμα του Πάπα Φραγκίσκου για την ενότητα των Χριστιανών και χαρακτηρίζοντάς τον «αδελφό εν Χριστώ».
Αναλυτικά η δήλωση:
Όταν ο ποντίφικας ήταν άρρωστος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επέδωσε χειρόγραφο γράμμα στον καρδινάλιο Τζoρτ Κούβακαντ, ο οποίος επισκέφθηκε το Φανάρι το απόγευμα της Τρίτης, 18 Φεβρουαρίου, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Βατικανού, για την προετοιμασία της επίσκεψης του Πάπα στην Τουρκία, την άνοιξη, κατά την οποία οι δύο προκαθήμενοι θα τιμούσαν από κοινού την ιστορική επέτειο των 1.700 ετών από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας.
Για περισσότερα από 400 χρόνια, η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας του Πάσχα. Ωστόσο, αυτή η Κυριακή (20/4) σηματοδότησε μια ιδιαίτερη στιγμή για τους Χριστιανούς, καθώς οι εκκλησίες γιόρτασαν την ανάσταση του Ιησού την ίδια ημέρα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στον φετινό εορτασμό του Πάσχα επικαλούμενος την επέτειο της συμπλήρωσης 1.700 χρόνων από την ιστορική Σύνοδο της Νίκαιας, όταν οι Χριστιανοί ηγέτες συγκεντρώθηκαν για να διευθετήσουν θεμελιώδεις διαφωνίες σχετικά με την πίστη.
Χαρακτηριστικά, ο Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε: «Για άλλη μια φορά, ανανεώνω την έκκλησή μου: Ας λειτουργήσει αυτή η σύμπτωση ως σημάδι – πρόσκληση προς όλους τους Χριστιανούς να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενότητα γύρω από μια κοινή ημερομηνία για το Πάσχα».
Συγκεκριμένα, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει βρει σύμμαχο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Οι δύο τους «μιλούν μεταξύ τους σαν αδέλφια», έχει πει ο Ποντίφικας. Από την πλευρά του, ο Βαρθολομαίος αποκάλεσε τον Φραγκίσκο «μεγαλύτερο αδελφό μας» και περιέγραψε την πασχαλινή πρωτοβουλία ως «ένα πραγματικό βήμα προς την αποκατάσταση παλαιών συγκρούσεων».
Η ιδέα ενός κοινού Πάσχα συζητείται από τη δεκαετία του 1960, με το ενδιαφέρον να κορυφώνεται συχνά όταν η γιορτή συμπίπτει. Το βασικό εμπόδιο ήταν πάντα ο υπαινιγμός ότι η μία πλευρά θα έπρεπε να υποχωρήσει. Οι Προτεστάντες, οι οποίοι ακολουθούν το ίδιο ημερολόγιο με τους Καθολικούς, συμμετείχαν επίσης στις συζητήσεις.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών με έδρα τη Γενεύη – μια ένωση Ορθόδοξων και Προτεσταντικών φορέων – πρότεινε έναν συμβιβασμό, δηλαδή να χρησιμοποιηθεί η σύγχρονη αστρονομία, να βασιστεί ο υπολογισμός στην ώρα Ιερουσαλήμ και να ακολουθηθεί ο ίδιος βασικός κανόνας που τέθηκε πριν από αιώνες.