Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε τον καθολικό κόσμο και ξύπνησε μνήμες μιας παλαιάς προφητείας του Νοστράδαμου που – σύμφωνα με ορισμένους ερμηνευτές – φαίνεται να επαληθεύεται με ανησυχητική ακρίβεια.
Τι έγραψε ο Νοστράδαμος
Ο Γάλλος αστρολόγος Μισέλ ντε Νοστρεντάμ, γνωστός ως Νοστράδαμος, στο έργο του Les Prophéties (1555), είχε προβλέψει:
Ο αστρολόγος είχε γράψει: «Μέσα από το θάνατο ενός πολύ ηλικιωμένου Ποντίφικα / Θα εκλεγεί ένας Ρωμαίος σε καλή ηλικία / Θα ειπωθεί ότι αποδυναμώνει την έδρα του / Αλλά για πολύ καιρό θα καθίσει και θα βρίσκεται σε άθλια δραστηριότητα».
Η ίδια προφητεία κάνει λόγο και για τον επόμενο Ποντίφικα:
«Ένας νεαρός με σκούρο δέρμα, με τη βοήθεια του μεγάλου βασιλιά, θα παραδώσει το πορτοφόλι σε έναν άλλον με κόκκινο χρώμα.»
Η ερμηνεία αυτού του τετραστίχου έχει προβληματίσει αφού κάποιοι βλέπουν υπονοούμενο για Πάπα από αναπτυσσόμενη χώρα ενώ άλλοι εστιάζουν στον συμβολισμό του “κόκκινου”, που ίσως συνδέεται με την παράδοση των καρδιναλίων ή με πιο «φλογερή» προσωπικότητα
Ο επόμενος Πάπας θα εκλεγεί από το Κονκλάβιο, που θα συγκληθεί τις επόμενες εβδομάδες, με τους καρδινάλιους να συνεδριάζουν στην Καπέλα Σιστίνα.
Ο Πάπας του Λαού
Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, ήταν ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική και ο πρώτος Ιησουίτης Ποντίφικας.
Η σορός του Πάπα Φραγκίσκου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου, ενώ στη συνέχεια θα ταφεί – κατά δική του επιθυμία – στη Βασιλική της Santa Maria Maggiore στη Ρώμη, και όχι στο Βατικανό όπως οι προκάτοχοί του.
Οι προφητείες είναι από καιρό ανοιχτές σε ερμηνεία με πολλούς να ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να ληφθούν πολύ κυριολεκτικά. Ωστόσο, υπό το πρίσμα του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου, ορισμένοι ερμήνευσαν τα λόγια για να σηματοδοτήσουν μια αλλαγή στην ηγεσία εντός της Καθολικής Εκκλησίας.
Ο αστρολόγος έχει πιστωθεί στο παρελθόν ότι πρόβλεψε με ακρίβεια αμέτρητα μεγάλα παγκόσμια γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου του Αδόλφου Χίτλερ και της πανδημίας του Covid.
Η πρόβλεψη του Νοστράδαμου μπορεί να είναι ελάχιστη έκπληξη για πολλούς, καθώς ο Πάπας υπέστη αρκετά προβλήματα υγείας τον τελευταίο χρόνο.
Ο Φραγκίσκος νοσηλεύτηκε για πρώτη φορά στις 14 Φεβρουαρίου και αναγκάστηκε να ακυρώσει πολλές εμφανίσεις, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής εβδομαδιαίας προσευχής του στους προσκυνητές στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, αφήνοντας πολλούς να ανησυχούν για τη θνησιμότητα του.
Τον τελευταίο χρόνο, ο Πάπας αντιμετώπισε μια σειρά από προβλήματα στην υγεία του, συμπεριλαμβανομένης μιας κοιλιακής κήλης και δύο πτώσεων.
Η τελευταία του ασθένεια ήρθε αφού νοσηλεύτηκε για τρεις ημέρες τον Μάρτιο του 2023 με βρογχίτιδα.
Νωρίτερα σήμερα, το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε, καθώς υπέστη πνευμονία και στους δύο πνεύμονες πριν από τον θάνατό του.
Το Conclave – όπου οι καρδινάλιοι συγκεντρώνονται στην Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό για να επιλέξουν διάδοχο – δεν θα γίνει για τουλάχιστον 15 ημέρες.
Η σορός του Φραγκίσκου θα βρίσκεται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου κατά τη διάρκεια μιας επίσημης περιόδου πένθους και στη συνέχεια – σε αντίθεση με τους περισσότερους προκατόχους του – θα ταφεί στη βασιλική της Santa Maria Maggiore στη συνοικία Esquilino της Ρώμης.
Ο Φραγκίσκος μόλις χθες χαιρέτησε τους καθολικούς πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί για να τον δουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου την Κυριακή του Πάσχα.
Ειδήσεις Σήμερα
- Πάπας Φραγκίσκος: Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου – Η υπόσχεση που δεν κρατήθηκε
- Ναύπακτος: Θλίψη για την 27χρονη Μαρία – Σήμερα η κηδεία της φαρμακοποιού που σκοτώθηκε σε τροχαίο
- EuroLeague MVP: Ο Κέντρικ Ναν είναι πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου
- Πάπας Φραγκίσκος: Τον αποχαιρετούν ηγέτες κρατών – Τι αναφέρουν Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο
- Πάπας Φραγκίσκος: Οι διάδοχοι και το φαβορί