Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
Η επιστροφή των ταξιδιωτών του Αυγούστου από τους τουριστικούς προορισμούς, το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων, η επανεκκίνηση της καθημερινότητας στους χώρους εργασίας, αλλά και κοινωνικών/ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα», δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό για το φθινόπωρο και τον επερχόμενο χειμώνα.
Ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει ελαττωθεί απελπιστικά. Και το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα που να δείχνουν ότι θα πειστεί εύκολα και γρήγορα να εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού το οποίο αρνείται έως τώρα.
ΤΗΝ ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν οι πρώτες διεθνείς έρευνες για τη μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων με την πάροδο του χρόνου. Η προστασία μπορεί να μειωθεί έως και μόλις στο 25% πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό.
ΤΑ ερωτήματα πολλά. Η αβεβαιότητα μεγάλη. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να λείπουν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών πως πάση θυσία θα αποφύγουμε κάποιου είδους lockdown. Ή ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα σχολεία. Αρκεί μόνο να ανατρέξουν στους τελευταίους 18 μήνες και θα διαπιστώσουν πως ελάχιστες φορές επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις/δηλώσεις τους.
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
ΘΑ βοηθούσε εξαιρετικά την κοινωνία να ανακοινωθεί άμεσα ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τους κανόνες που θα ισχύουν στις κοινωνικές/οικονομικές δραστηριότητες. Το μπλόκο στους ανεμβολίαστους θα πρέπει να είναι δυναμικό και στην ουσία να τους υποχρεώνει να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του παραπάνω στόχου αποτελεί η διενέργεια αυστηρών ελέγχων. Κάτι που έως τώρα δυστυχώς δεν γίνεται.
ΚΑΙ επειδή ήδη έχει ξεκινήσει μεταξύ των επιστημόνων η συζήτηση για την επαναφορά της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ίσως θα ήταν προτιμότερο να εφαρμοστεί μια ώρα αρχύτερα. Η περσινή φθινοπωρινή αργοπορία για το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν. Αφού, έτσι κι αλλιώς, θα επανέλθει η μάσκα παντού, είναι προφανώς καλύτερα να μην περιμένουμε να εκτοξευθούν άλλο τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις.
ΚΑΛΥΤΕΡΑ να υπάρξουν αντιδράσεις από αρνητές της πανδημίας για το μπλόκο σε ανεμβολίαστους. Και καλύτερα να υπάρξουν αντιδράσεις από μερίδα των πολιτών για την αυστηροποίηση των μέτρων. Γιατί, αν δεν συμβούν τα παραπάνω, θα είναι δύσκολο να αποφύγουμε ένα νέο lockdown.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
.