Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Το εξαιρετικά μικρό ποσοστό των εμβολιασμένων που κολλούν και μεταδίδουν τον ιό ή που ασθενούν βαρύτερα αποδεικνύει την αναγκαιότητα να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ακόμα και το γεγονός ότι οι νεότερες έρευνες υποδεικνύουν πως τα εμβόλια δεν προστατεύουν 100% έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, είναι τρανή απόδειξη ότι οι επιστήμονες κάνουν καλά τη δουλειά τους χωρίς να κρύβουν τίποτα.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Είναι σχεδόν ανακουφιστικό να αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η γνώση έναντι του ιού εμπλουτίζεται διαρκώς, διότι αυτό σημαίνει πως οι ειδικοί μαθαίνουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία ενός εχθρού που μεταλλάσσεται διαρκώς. Αυτό βοηθά την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να αναδιατάσσεται με τη σειρά της, ενισχύοντας την εργαστηριακή έρευνα για τη βελτίωση των εμβολίων και αναπροσαρμόζοντας τις πρακτικές καθημερινές οδηγίες προς τους πολίτες. Δηλαδή μάσκες και ατομικά μέτρα προστασίας ως σαφή οδηγία και ρητή εντολή τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους.
Υπάρχουν όμως και πραγματικά κακά νέα. Oτι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν χορηγηθεί 4,8 δισεκατομμύρια δόσεων εμβολίων και μόνο 1,86 δισ. άνθρωποι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή ποσοστό 23,8% του γενικού πληθυσμού. Το γεγονός ότι 8 στους 10 πολίτες του κόσμου παραμένουν ανοχύρωτοι έναντι του κορονοϊού και λειτουργούν ως ανθρώπινα εργαστήρια μεταλλάξεων είναι σχεδόν τρομακτικό. Πώς μπορεί η Ευρώπη να νικήσει τον ιό, όταν στην Ασία καλπάζει; Η μετάλλαξη Δέλτα που ανατρέπει τα δεδομένα στο πλανητικό χωριό προήλθε από την Ινδία, όπου τα εμβόλια που διαθέτει είναι σταγόνα στον ωκεανό. Την ώρα που τα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη ετοιμάζονται να χορηγήσουν στους πολίτες τους τρίτη δόση του εμβολίου, θα ήταν πιο σοφό να κατευθύνουν το μεγαλύτερο μέρος των δόσεων αυτών στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η δυνατότητα χορήγησης εμβολίου είναι μόλις 1,5 δόση ανά 100 άτομα! Η αυστηρή προτεραιοποίηση των πληθυσμιακών ομάδων που θα λάβουν αναμνηστική δόση, όπως κάνει η Ελλάδα ξεκινώντας από τους ανοσοκατεσταλμένους, είναι η πιο σωστή. Ο εθνικιστικός εμβολιασμός είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να γίνει σε αυτόν τον πόλεμο.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr