Προβλέπει ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει να επιτρέπει την ετήσια διάχυση 186 εκατομμυρίων κυβικών μέτρου νερού προς την Ελλάδα, ενώ μέσα στην πενταετία η Ελλάδα θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του φράγματος στο Θεράπειο και ενδεχομένως στην κατασκευή νέου ταμιευτήρα.
Το 1964, Αθήνα και Σόφια υπέγραψαν συμφωνία διαχείρισης των νερών του Αρδα, ως μέρος της αποζημίωσης που προκάλεσε η Βουλγαρία στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η γειτονική χώρα δεσμεύτηκε να διαχέει κάθε χρόνο 186 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στην Ελλάδα, αρδεύοντας τον κάμπο της Ορεστιάδας. Στις 9 Ιουλίου 2024 ολοκληρώθηκε η συμφωνία, χωρίς στο μεταξύ να έχει επιτευχθεί η υπογραφή νέας, λόγω της πολιτικής αστάθειας στη Βουλγαρία, οι πολίτες της οποίας οδηγήθηκαν στις κάλπες έξι φορές σε διάστημα μόλις τριών ετών.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέφτει στο κενό οποιαδήποτε προεργασία για την επίτευξη νέας συμφωνίας έως τις 9 Ιουλίου 2024, καθώς είτε δεν υπήρχε κυβέρνηση στη Σόφια να την υπογράψει είτε δεν λειτουργούσε το Κοινοβούλιο για να την επικυρώσει.
Ετσι, από τον περασμένο Ιούλιο η Βουλγαρία έδινε ολιγόμηνες παρατάσεις, καθώς από τον συγκεκριμένο ποταμό αρδεύονται άμεσα 200.000 και έμμεσα 100.000 στρέμματα του Βόρειου Εβρου.
Το θέμα είχε λάβει και πολιτικές διαστάσεις στη γειτονική χώρα, καθώς ορισμένα κόμματα δεν επιθυμούσαν την επίτευξη νέας συμφωνίας με το επιχείρημα ότι εκείνη που έληξε πέρσι αφορούσε πολεμικές αποζημιώσεις και πλέον δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί. Βέβαια, στη Βουλγαρία επικράτησαν η λογική και η αλληλεγγύη απέναντι σε έναν Ευρωπαίο εταίρο.
Η Αθήνα εμφανίζεται ικανοποιημένη, διότι η νέα συμφωνία διασφαλίζει τη σταθερότητα και την επάρκεια νερού για την ελληνική πλευρά, ενώ παράλληλα δίνει τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής. Από την πλευρά της, η Σόφια θεωρεί ότι η συμφωνία βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και στις κοινές προσπάθειες για την αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων. Οπως και να έχει, η νέα συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για τον Αρδα αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια διαχείρισης των φυσικών πόρων της περιοχής.
Η πρόσβαση στο νερό θα παραμείνει εγγυημένη για την Ελλάδα τα επόμενα πέντε χρόνια, παρέχοντας χρόνο για την ολοκλήρωση του φράγματος και διασφαλίζοντας τις ανάγκες των κατοίκων και των παραγωγών. Η συνεργασία των δύο ευρωπαϊκών χωρών για τον Αρδα αποδεικνύει ότι η υπεύθυνη διαχείριση των υδάτινων πόρων μπορεί να γίνει μέσα από συνεννόηση και κοινές πρωτοβουλίες, ανοίγοντας τον δρόμο για ακόμα στενότερες συνεργασίες στο μέλλον.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΑΤΑ
Ο Αρδας είναι παραπόταμος του Εβρου και στην αρχαιότητα ονομαζόταν Αρπησσος. Το συνολικό μήκος του είναι 290 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 241 βρίσκονται στο έδαφος της Βουλγαρίας και τα 49 στην Ελλάδα, ενώ εκβάλλει στον ποταμό Εβρο, στην περιοχή των Καστανέων, κοντά στην Αδριανούπολη. Στον κάμπο της Ορεστιάδας, οι αγρότες καλλιεργούν κυρίως φασολάκια, μπρόκολα, βαμβάκι και καλαμπόκι. Η άρδευση γίνεται από τα νερά του Αρδα. Η Βουλγαρία έχει αναπτύξει τρία μεγάλα φράγματα στον ποταμό, από τα οποία λειτουργούν αντίστοιχοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Η Ελλάδα έχει φτιάξει ένα φράγμα στο χωριό Θεράπειο, με το οποίο προσπαθεί να ρυθμίσει τη ροή των υδάτων στο έδαφός της.
Ειδήσεις Σήμερα
- Δημοσκόπηση GPO: Ανεβαίνει η ΝΔ, παραμένει δεύτερη η Κωνσταντοπούλου
- Πανελλήνιες Εξετάσεις 2025: Σε «ελεύθερη πτώση» τα Σώματα Ασφαλείας – Τι λένε στο ΕΤ Magazine σύμβουλοι εκπαίδευσης, ψυχολόγοι και υποψήφιοι λίγο πριν τις εξετάσεις
- Eurovision – Klavdia στο Eleftherostypos.gr: «Δεν πάμε με κάτι φορεμένο» – Όσα πρέπει να ξέρεις για τη φετινή διοργάνωση
- Σαντορίνη: Ποια η κατάσταση στο νησί μετά τους σεισμούς – Τι λέει στο ET Magazine ο δήμαρχος και άνθρωποι της αγοράς
- Ινδία – Πακιστάν, προ των πυλών ο «πόλεμος του νερού»
- Τιμές ακινήτων: Εκτιμήσεις για σταθερότητα ή μικρή άνοδο