Η εξαγγελία έγινε σε θεματική εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Κηφισιάς, με τίτλο: «ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΝΑΛΙ – Πώς οι νέοι αναδιαμορφώνουν την επικοινωνία», στην οποία έδωσε το «παρών» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κηφισιάς Γιάννης Μποζίνης, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο δήμαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς. Παρόντες, στην εκδήλωση που έγινε χθες, ήταν ο Γραμματέας ΚΟ ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Βορείου Τομέα Σπύρος Αβραμάκος. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Σεφερλής.
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στη βαθιά κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους νέους, την πολιτική και τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, περιγράφοντας ένα τοπίο στο οποίο η αλήθεια δοκιμάζεται από οργανωμένες παραπληροφορητικές στρατηγικές, σημειώνοντας: «Έχω αντιμετωπίσει μέσα σε δύο χρόνια εκατοντάδες κατάφωρα ψέματα, κατασκευασμένες ή παραποιημένες αλήθειες, από την αντιπολίτευση που είναι χειρότερες και από το ίδιο το ψέμα», ενώ στάθηκε και στην ανάγκη για υπεύθυνη ενημέρωση, με αφορμή την υπόθεση των Τεμπών και τις επτά επίσημες εκθέσεις που – όπως είπε – καταρρίπτουν το αφήγημα της συγκάλυψης, αλλά ο κόσμος ήξερε μόνο τα αντίθετα. Αναφερόμενος στον ψηφιακό δημόσιο λόγο, στάθηκε στις στρεβλώσεις που προκαλούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι «μια ανάρτηση μπορεί να έχει 500 υβριστικά σχόλια. Όμως αυτός που συμφωνεί θα πατήσει ένα like. Και τελικά, στις εκλογές, αυτοί που σιωπούν είναι εκείνοι που δίνουν την απάντηση».
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και σε μια πρόσφατη πρωτοβουλία του για απευθείας επικοινωνίας με τους πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Πριν από λίγες ημέρες επέλεξα έναν ακόμα τρόπο απευθείας επικοινωνίας με τους πολίτες, μαζί με την ομάδα μου. Ζητήσαμε να μας απευθύνουν κάποια ερωτήματα μέσα από το Instagram. Ήταν εντυπωσιακή η ανταπόκριση και λίγες μέρες μετά δώσαμε κάποιες απαντήσεις. Εκεί κατάλαβα ότι ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού διαλόγου, κυρίως λόγω της αντιπολίτευσης και του τοξικού της λόγου, αλλά και κάποιων μέσων, γίνεται σε εντελώς άλλο γήπεδο από αυτό που παίζει η κοινωνία. ‘Αλλα με ρώτησαν οι πολίτες, άλλα με ρωτούν με τις ανακοινώσεις τους και τον πομπώδη τους τρόπο τα κόμματα της αντιπολίτευσης. ‘Αρα, είναι καλό να μας προβληματίσει όλους, κυρίως όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης: άλλο πράγμα είναι αυτό με το οποίο ασχολούνται και άλλο πράγμα αυτό με το οποίο ασχολείται η κοινωνία.»
Ο κ. Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζεται εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία, με στόχο την ενίσχυση της κριτικής σκέψης των μαθητών και την πρόληψη της παραπληροφόρησης. Όπως ανέφερε: «Δεν βάζουμε φίλτρα. Δημιουργούμε εργαλεία – για τους νέους, για τους γονείς, για την κοινωνία. Το κράτος δεν απαγορεύει. Προλαμβάνει, στηρίζει και ενδυναμώνει».
Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη υλοποιήσει εργαλεία υποστήριξης, όπως η γραμμή stop bullying, που λειτουργεί με επιτυχία για πάνω από έναν χρόνο, με εκατοντάδες ανήλικους να βρίσκουν στήριξη σε δύσκολες καταστάσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι η ψηφιακή προστασία των παιδιών ενισχύεται με ρυθμίσεις που σέβονται τα όρια της γονικής ευθύνης και της ελευθερίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα των κομματικών συσχετισμών στη Βουλή το αν θα παραπεμφθεί ένας πρώην ή νυν υπουργός ή υφυπουργός στη δικαιοσύνη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ένταση και την τοξικότητα στον δημόσιο διάλογο, έκανε ειδική μνεία στα πρόσφατα γεγονότα στον ΙΑΝΟ, υπερασπιζόμενος την ελευθερία λόγου όλων, δηλώνοντας: «Έχετε δει ποτέ την ΟΝΝΕΔ ή τη Νέα Δημοκρατία να επιχειρεί να διαλύσει εκδήλωση άλλου χώρου; Ποτέ. Όμως εμείς έχουμε υποστεί τέτοιες επιθέσεις δεκάδες φορές. Η δημοκρατία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Δεν υπάρχουν αποκλειστικότητες στον πολιτικό πολιτισμό».