Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα η Ευρωπαϊκή Ενωση ανταποκρίνεται με καθυστέρηση και πολλές φορές ολιγωρίες, ενώ η προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικών λύσεων καθιστά, τελικώς, τις αποφάσεις λιγότερο αποτελεσματικές από τις αρχικές προσδοκίες και τις ανάγκες των καιρών.
ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αποτελεί βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου οι ευρωπαϊκές οικονομίες που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, παραμένει ακόμη στα χαρτιά.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ και οι πόροι του Ταμείου εγκρίθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουλίου, αλλά σχεδόν έξι μήνες μετά ακόμη καρκινοβατεί η υλοποίηση του σχεδίου. Η Ουγγαρία και η Πολωνία ζητούν να μη συνδεθεί η εκταμίευση των κονδυλίων με την τήρηση όρων του κράτους δικαίου, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, απαιτούν το ακριβώς αντίθετο, δηλώνοντας ότι δεν θα δώσουν το «πράσινο φως» στις χρηματοδοτήσεις, αν δεν υποχωρήσουν οι Ούγγροι. Η διελκυστίνδα αυτή μεταθέτει τις αποφάσεις για το μέλλον και κάθε καθυστέρηση κοστίζει ακριβά στις οικονομίες, που περιμένουν κοινοτικό χρήμα για να ξεκινήσουν την προσπάθεια ανάκαμψης.
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ είναι και οι καθυστερήσεις της Ευρώπης στο θέμα της πανδημίας. Στις αρχές Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούσαν αδιανόητο ένα δεύτερο lockdown, όμως, πολύ σύντομα υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω της σφοδρότητας του δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Την ίδια ώρα η Κίνα πέτυχε να ελέγξει τον ιό, ενώ οι ΗΠΑ έχουν λάβει σημαντικά οικονομικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΔΥΣΕΞΗΓΗΤΗ είναι η ολιγωρία που παρατηρείται και στο θέμα του εμβολίου. Οι Βρετανοί ενέκριναν τη χορήγηση του νέου εμβολίου της Pfizer από την ερχόμενη Τρίτη, ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων θα αποφασίσει στις 10 Δεκεμβρίου, αλλά ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός οργανισμός θα αποφανθεί έως τις 29 Δεκεμβρίου. Δηλαδή, καθυστέρηση τριών εβδομάδων, όταν πρόκειται για το ίδιο φάρμακο που χορηγείται από την ίδια εταιρία σε Βρετανία, ΗΠΑ και Ευρώπη.
ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ την εξωτερική πολιτική, η Ε.Ε. ιδίως κατά τη γερμανική προεδρία έχει περιπέσει σε απόλυτη αδράνεια, ενώ η Τουρκία αλωνίζει και συνεχίζει τις προκλήσεις της εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ακόμα αντιστέκεται στο ζήτημα των κυρώσεων, αλλά ακόμη σε αυτό το θέμα οι Ηνωμένες Πολιτείες βγήκαν μπροστά. Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την προμήθεια των S-400, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αμφίβολο αν θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο στη Σύνοδο της 10ης Δεκεμβρίου.
ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι χρειαζόμαστε μία Ευρώπη που θα παρεμβαίνει γρήγορα και αποτελεσματικά. Αλλιώς, τα προβλήματα μεγαλώνουν και φτάνουν σε αδιέξοδα υπονομεύοντας την κοινή προσπάθεια και θέτοντας την Ε.Ε. μπροστά σε μία πρωτοφανή κρίση ταυτότητας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση