Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Πόσοι όμως θα πήγαιναν σε μια αποστολή αυτοκτονίας στο Διάστημα, για το αόριστο «καλό της επιστήμης»;
Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Σύντομα ο γνωστός επιχειρηματίας. Ελον Μασκ, θα πρέπει να επιλέξει τους κατάλληλους εθελοντές για το πρώτο ταξίδι, το οποίο φιλοδοξεί να οργανώσει στον Αρη το 2022, με την εταιρία του Space X. Στην εποχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας δεν έχουμε πια ανταγωνισμό Αμερικανών-Ρώσων αλλά μεταξύ εταιριών.
Αφού παρουσίασε το σχέδιό του στο Διεθνές Συνέδριο Αστροναυτικής, στο Μεξικό, ο Καναδός επιχειρηματίας ρώτησε τους πρώτους υποψήφιους για ποιο λόγο θα έκαναν αυτό το ταξίδι, το οποίο θα είναι μάλλον χωρίς επιστροφή.
«Αφού όλοι κάποια στιγμή θα πεθάνουμε, γιατί να μην αναμιχθούμε σε κάτι που η ανθρωπότητα δεν θα ξεχάσει ποτέ;», απάντησε ο 28χρονος Τζάρεντ Κέλογκ, φωτογράφος από το Νέο Μεξικό. Ο 59χρονος Μαρκ Βαντερλούις, στέλεχος τηλεπικοινωνιών στη Βρετανία, είπε ότι με το θάνατό του θα συντελούσε στην πρόοδο της ανθρωπότητας. «Αν όμως φτάσω ζωντανός στον Αρη, θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής μου». Ο συγκοινωνιολόγος από το Νιου Τζέρσεϊ, Νταν Χόρνερ, υπενθύμισε ότι ο πολιτισμός δεν προοδεύει χωρίς ρίσκα και θυσίες. «Αν ο θάνατός μου βοηθήσει να αποφευχθούν μελλοντικές απώλειες στο Διάστημα, τότε θα αξίζει τον κόπο».
Πιο ρομαντικοί κάποιοι 18άρηδες, οραματίζονται συναντήσεις με εξωγήινους και τομές στον ανθρώπινο πολιτισμό. Η Οδύσσεια συνεχίζεται…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου