«Εάν κάποιος εκπαιδευτικός αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος είναι να εγκαθιδρυθεί μια ουσιαστική κουλτούρα λογοδοσίας.
Η κυβερνητική αυτή στόχευση αφορά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ ενεργή θα είναι και η συμμετοχή των πολιτών στην αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς θα τους αποσταλεί αναλυτικό ερωτηματολόγιο με τη σχετική παρουσίαση να γίνεται την Τετάρτη 30 Απριλίου από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Τελικός κριτής των υπηρεσιών του κράτους πρέπει να είναι ο πολίτης» δήλωσε προ ημερών ο πρωθυπουργός, με τη δέσμευσή του να γίνεται σταδιακά πράξη. Επισημαίνεται ότι για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων αξιοποιούνται και τα σύγχρονα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς αυτή πρέπει να αιτιολογείται επαρκώς και να γίνονται οι απαραίτητες διασταυρώσεις.
Δύο παράγοντες θα κρίνουν το ύψος του πακέτου στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου. Ο πρώτος είναι η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2025, ποιο δηλαδή θα είναι το νέο πλεόνασμα, και ο δεύτερος η ρήτρα διαφυγής των αμυντικών δαπανών, καθώς είναι σημαντικό να διαφανεί πού θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις αμυντικές δαπάνες, που θα εξαιρεθούν από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.
Οταν «κλειδώσουν» οι δύο αυτές παράμετροι, η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με την Κομισιόν το τελικό ποσό – δηλαδή τα νέα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για το 2026.
Ηδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει νέες μειώσεις φόρων που θα απευθύνονται στη μεσαία τάξη, ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ε.Τ.» το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι το καλάθι της ΔΕΘ θα είναι μεγαλύτερο από το περσινό. Ενεργή είναι η κεντρική ιδέα που είχαν επεξεργαστεί στο υπουργείο Οικονομικών επί Κωστή Χατζηδάκη για μείωση των φορολογικών συντελεστών -κυρίως των μεσαίων- και ενδεχομένως μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης.
Παράλληλα, υπάρχουν εισηγήσεις-προτάσεις για μείωση ή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων. Το σίγουρο είναι ότι οι τελικές αποφάσεις για το μίγμα μέτρων της ΔΕΘ θα ληφθούν την τελευταία στιγμή, λίγο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβει Θεσσαλονίκη στις αρχές Σεπτεμβρίου και αυτό γιατί τότε θα έχει αποσαφηνιστεί ποιος θα είναι ο δημοσιονομικός χώρος που θα έχει η κυβέρνηση για το 2026.
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΕ
Το νέο νομοσχέδιο για τον σιδηρόδρομο αναμένεται να παρουσιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 28 Απριλίου υπό τον πρωθυπουργό, το οποίο στηρίζεται σε δύο πυλώνες: ανθρώπινο δυναμικό και σύστημα.
Η αναδιάταξη του ελληνικού σιδηροδρόμου αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, να έχει προαναγγείλει ότι θα συσταθεί η νέα εταιρία Σιδηρόδρομοι Ελλάδος ΜΑΕ (στην οποία θα συγχωνευτούν, ΟΣΕ, ΓΑΙΑ ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ) κατά το πρότυπο της ΔΕΗ. Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται και εδώ αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού, τα κριτήρια θα είναι αυστηρά, ενώ όσον αφορά στην περίπτωση λάθους, ο υπάλληλος θα περνά εκ νέου από εκπαίδευση και αν επαναλαμβάνει το λάθος για τρίτη φορά θα απολύεται.