Παράλληλα, σε συνέντευξη του στο BBC, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, άφησε να εννοηθεί ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να εγκαταλείψει κάποια εδάφη στα ανατολικά της χώρας, που επί του παρόντος είναι υπό ρωσική κατοχή, προκειμένου να επιτευχθεί μια «προσωρινή ειρήνη» με τη Μόσχα.«Δεν είναι δίκαιο, αλλά για την προσωρινή ειρήνη ίσως μπορεί να είναι μια προσωρινή λύση», δήλωσε.
Πάντως, η τοποθέτηση του Κλίτσκο είναι κάθετα αντίθετη με τις διαχρονικές θέσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απέρριψε ήδη το φιλορωσικό σχέδιο. Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος του Κιέβου εμφανίζεται ως ο βασικός πολιτικός αντίπαλος του Ζελένσκι σε προσεχείς προεδρικές εκλογές.
Την ίδια ώρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ειρηνευτικά σχέδια που έχουν επεξεργαστεί η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση και παρουσιάζει σήμερα ο «Ε.Τ.».
1 ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Η Ουκρανία αποκάλυψε χθες πέντε βασικά αιτήματα για μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας την απόκλισή της από το προβληματικό και υπέρ του Κρεμλίνου σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ. Απορρίπτεται οποιαδήποτε επίσημη διεθνής αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία ή σε άλλα κατεχόμενα εδάφη.
Στο πρώτο και το δεύτερο σημείο υπογραμμίζουν ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο -όχι στη συνθηκολόγηση- με ιδιαίτερη προσοχή κατά του καθορισμού προηγούμενων που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους επιτιθέμενους αλλού, όπως την Κίνα στην Ταϊβάν.
Το τρίτο σημείο δηλώνει ότι η Ουκρανία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ειρηνευτικής διαδικασίας και το τέταρτο χρησιμεύει ως προειδοποίηση τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για το ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι επιτρέπει στη Ρωσία να κρατήσει την Κριμαία και της παράσχει ένα στρατηγικό πάτημα για να απειλήσει όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και άλλα κράτη της Μαύρης Θάλασσας, όπως η Τουρκία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
Το πέμπτο σημείο καθιστά σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν πρέπει να περιλαμβάνει περιορισμούς στο στρατιωτικό μέγεθος της Ουκρανίας ή την αμυντική βιομηχανία της.
Παράλληλα, ο Ζελένσκι απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ιδέα αναγνώρισης της κατοχής της Κριμαίας από τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας αυτές τις προτάσεις ασυμβίβαστες με το Σύνταγμα της Ουκρανίας.
2 ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
- Μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
- Οι εγγυητές θα είναι μια ad hoc ομάδα ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών κρατών που θα εκδηλώσουν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν.
- Η Ουκρανία δεν θα επιδιώξει ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά δύναται να επιδιώξει ένταξη στην Ε.Ε.
- Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν de jure τον έλεγχο της Κριμαίας από τη Ρωσία και de facto τον έλεγχο του Λουγκάνσκ από τη Μόσχα.
- Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν de facto τα εδάφη της Ζαπορίζια, του Ντόνετσκ και της Χερσώνας.
- Η Ουκρανία ανακτά ορισμένα εδάφη στην περιφέρεια του Χάρκοβο.
- Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το 2014 στη Ρωσία από τις ΗΠΑ ενδέχεται να χαλαρώσουν σταδιακά μετά την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης και να επανέλθουν σε περίπτωση παραβίασης της ειρηνευτικής συμφωνίας.
3 ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
- Δέσμευση για πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός σε αέρα, ξηρά και θάλασσα.
- Η Ρωσία πρέπει να επιστρέψει άνευ όρων όλα τα απελαθέντα και παράνομα εκτοπισμένα παιδία της Ουκρανίας.
- Ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων πολέμου.
- Η Ουκρανία λαμβάνει ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας, μεταξύ άλλων, από τις ΗΠΑ.
- Κανένα περιοριστικό μέτρο των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων.
- Τα κράτη-εγγυητές θα είναι μια ομάδα ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών χωρών, που θα εκδηλώσουν την πρόθεσή τους.
- Η Ουκρανία ανακτά τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, καθώς και του φράγματος Καχόβκα.
- Η Ουκρανία απολαμβάνει ανεμπόδιστη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο και τον έλεγχο της χερσονήσου Κινμπούρν.