Ο αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ του τηλεφώνησε και ότι η κυβέρνησή του συνομιλεί με το Πεκίνο με στόχο συμφωνία για τους δασμούς.
«Τηλεφώνησε. Και δεν θεωρώ ότι είναι ένδειξη αδυναμίας εκ μέρους του», λέει.
Το Πεκίνο αμφισβητεί αυτό που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει «συνομιλίες».
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό της δήλωσης Τραμπ, όμως πριν από την δημοσίευση της συνέντευξης, κάλεσε την Ουάσινγκτον να μην «αποπροσανατολίζει το κοινό» περί διαπραγματεύσεων για τους δασμούς.
Ο Τραμπ δηλώνει επίσης στην συνέντευξή του ότι θα έχει τελειώσει με τις συμφωνίες για τους δασμούς «σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες».
Οταν ερωτάται αν θα θεωρήσει νίκη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα διατηρούν δασμούς της τάξης του 50% σε έναν χρόνο, ο Τραμπ δηλώνει στο Time: «Απόλυτη νίκη!».
Ουκρανία, Ιράν, Σαουδική Αραβία…
Ο αμερικανός πρόεδρος εξιστορεί επίσης τα σχέδιά του για συμφωνίες και με άλλους ηγέτες, ξεκινώντας από τον πόλεμο στην Ουκρανία και φθάνοντας μέχρι την Μέση Ανατολή με το Ιράν και την Σαουδική Αραβία.
Για τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τραμπ λέει: «Η Κριμαία θα μείνει στην Ρωσία. Και ο Ζελένσκι το καταλαβαίνει αυτό και όλοι το καταλαβαίνουν ότι (οι Ρώσοι) την έχουν εδώ και πολύ καιρό. Την έχουν πολύ πριν έρθει ο Τραμπ»
Ο Τραμπ προβλέπει επίσης ότι η Σαουδική Αραβία θα ενταχθεί στις συμφωνίες του Αβραάμ.
Σε ό,τι αφορά το Ιράν, ο Τραμπ πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα φθάσουν σε συμφωνία με το Ιράν.
Δηλώνει ανοικτός σε συνάντηση με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν και το ιρανό πρόεδρο.
Επειτα από την συνάντηση της περασμένης εβδομάδας για τον καθορισμό ενός πλαισίου ενδεχόμενης συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «έγινε πρόοδος». Σήμερα έρχεται ο Τραμπ να δηλώσει στο Time: «Πιστεύω ότι θα κάνουμε συμφωνία με το Ιράν».
Σε ερώτηση σχετικά με το αν είναι ανοικτός σε συνάντηση με το ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ ή τον πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, ο Τραμπ απαντά: «Ναι, αμέ!».
Ο Τραμπ απέσυρε το 2018 τις ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Εχει απειλήσει την Τεχεράνη με ανάληψη στρατιωτικής δράσης αν δεν υπάρξει συμφωνία που θα προλαμβάνει την κατασκευή ιρανικού πυρηνικού όπλου.
Οταν ερωτάται στο πλαίσιο της συνέντευξης αν οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε πόλεμο κατά του Ιράν σε περίπτωση που το Ισραήλ αναλάβει δράση, απαντά: «Θα συμμετάσχω με μεγάλη προθυμία αν δεν μπορούμε να έχουμε συμφωνία. Αν δεν έχουμε συμφωνία, θα είμαι ο αρχηγός της παρέας».
Ειδήσεις Σήμερα
- Τουρκία: Διαδοχικοί σεισμοί στην Κιουτάχεια
- Μαφιόζικη εκτέλεση στο Χαλάνδρι: «Μας πυροβολούν, κρυφτείτε» – Πώς σώθηκαν εργαζόμενοι και πελάτες από το ιατρικό κέντρο [βίντεο]
- Ζωζώ Σαπουντζάκη: Βραδινή βόλτα μετά από καιρό με τον σύντροφό της, Πύρρο Αναγνωστόπουλο [βίντεο]
- Ουκρανία: Το Κίεβο λέει ότι επαναβεβαίωσε τις θέσεις του στις συνομιλίες του Λονδίνου – «Δεν αναγνωρίζουμε καμία ουκρανική περιοχή ως ρωσική»