Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΕΔΩ στη χώρα μας το πρωτάθλημα θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει. Ο Σεπτέμβριος έφτασε και ακόμα κανείς δεν γνωρίζει τελικά αν και πότε θα γίνει η σέντρα. Υπάρχουν προβλήματα με τη διοίκηση της ΕΠΟ, κόντρες μεταξύ των μεγαλοεπιχειρηματιών που ελέγχουν τις ομάδες και οι οποίοι «διορίζουν» μέσω εκλογών τη διοίκηση της ομοσπονδίας και ένας υπουργός που θεωρεί πως οι διακοπές και οι αναβολές αγώνων λύνουν τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου.
ΑΞΙΖΕΙ να θυμηθούμε πως και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης αγωνιστικής σεζόν είχε μπει λουκέτο λίγων εβδομάδων σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Και υποτίθεται πως τα προβλήματα λύθηκαν, γι’ αυτό και στη συνέχεια έγιναν οι αγώνες. Να υποθέσουμε πως δεν βρέθηκε καμία λύση, γι’ αυτό και βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
ΚΑΝΕΙΣ δεν ασχολείται με το πώς θα μπορούσε το παρηκμασμένο προϊόν του ελληνικού ποδοσφαίρου να ξαναγίνει υγιές και ελκυστικό. Ετσι κι αλλιώς οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη τους στα γήπεδα. Οι άδειες κερκίδες το αποδεικνύουν. Μόνο οι φανατικοί οπαδοί και οι οργανωμένοι στρατοί των χούλιγκαν κάθε ομάδας αδημονούν για την έναρξη του πρωταθλήματος. Περιμένουν πώς και πώς το πότε θα γίνει το πρώτο ντέρμπι για να τα σπάσουν, να πετάξουν φωτοβολίδες, να μπαχαλοποιήσουν την κατάσταση εις το όνομα της θύρας – θρησκείας στην οποία πιστεύουν και εις την υπηρεσία των παραγόντων οι οποίοι τους νταντεύουν, ίσως και να τους… μισθοδοτούν.
ΓΙΑ την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν ευθύνεται ούτε ο υπουργός Αθλητισμού ούτε βέβαια και τα Μνημόνια. Η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στους προέδρους. Χρησιμοποιούν τις ομάδες τους για να ισχυροποιήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και ασχολούνται μόνο με το παρασκήνιο. Ποιος ελέγχει την ΕΠΟ, ποιος ελέγχει τη διαιτησία, ποιος θα έχει περισσότερες ομάδες… δορυφόρους, ποιος θα βγει νικητής στον υπόγειο πόλεμο που μαίνεται εδώ και χρόνια.
ΚΑΠΟΙΑ στιγμή θα ξεκινήσουν οι αγώνες. Ολοι θα είναι ευχαριστημένοι που… λύθηκαν τα προβλήματα. Ο υπουργός, οι παράγοντες, οι παίκτες. Μέχρι το επόμενο μπάχαλο και το επόμενο λουκέτο. Το ποδόσφαιρο αντικατοπτρίζει και αυτό την παρακμή που υπάρχει σε όλους τους τομείς της χώρας.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου