Η Ν.Δ. έχει προαναγγείλει πως δεν θα παρεµποδίσει την έρευνα. Τα µέλη της Επιτροπής θα είναι συνολικά 27, εκ των οποίων 14 από τη Ν.Δ. και 13 αναλογικά από τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, ενώ ένα θα προέρχεται από τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Επικεφαλής των ομιλητών θα είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θάνος Πλεύρης, και οι «γαλάζιοι βουλευτές» Αννα Ευθυµίου, Τάσος Μπαρτζώκας, Κων/να Καραµπατσώλη, Λάκης Βασιλειάδης και Κώστας Κατσαφάδος.
Ομως, εν αναμονή της πρότασης δυσπιστίας που θα κατατεθεί αύριο από το ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, ο πρωθυπουργός καταστρώνει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει απέναντι στο σφυροκόπημα που θα δεχθεί από την αντιπολίτευση στον απόηχο και των μεγάλων συγκεντρώσεων της 28ης Φεβρουαρίου.
Ηδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα το οποίο θα ακολουθήσει μέσα από την κυριακάτικη ανάρτησή του, η οποία ήταν αποκλειστικά για την τραγωδία των Τεμπών.
Οι καθαρές κουβέντες απέναντι στους πολίτες είναι η βασική αρχή πάνω στην οποία θα κινηθεί, αλλά και η δέσμευση για την ταχύτερη αποκατάσταση των υποδομών στον σιδηρόδρομο. «Το πόρισμα», έγραψε, «αποκάλυψε μια κατάσταση πολύ μακριά από αυτό που θέλουμε. Οι υποδομές μας οφείλουν να γίνουν σύγχρονες και ασφαλείς. Γιατί όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια δεν είναι αρκετά. Και το ξέρουμε».
Θα αναγνωρίσει τα λάθη που έχουν γίνει και θα υπογραμμίσει, με έντονο τον τόνο της αυτοκριτικής, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργεί με ημίμετρα και αυτοσχεδιασμούς και να αντιδρά μόνο αφού έχει γίνει το κακό, αλλά να προλαβαίνει τις εξελίξεις.
Θα τονίσει επίσης ότι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ψυχραιµία θα κινηθεί για να αποκατασταθούν όλα τα κακώς κείμενα και θα επισημάνει ότι όπως αποκάλυψε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν υπήρξε καμία συγκάλυψη, καταγγέλλοντας την αντιπολίτευση ότι με το αφήγημα και τα fake news που καλλιέργησε «δηλητηρίασε» την κοινή γνώμη.
Ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι η σύσταση της επιτροπής που συνέταξε το πόρισμα, το οποίο αποδέχθηκαν όλες οι παρατάξεις, απέδειξε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, απλά πρέπει όλα να γίνουν ακόμα πιο γρήγορα.
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΕ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ
Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αναβάθμιση της λειτουργίας του σιδηροδρόμου και θα δεσμευθεί ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να υλοποιηθούν έως το 2027 όλα όσα χρειάζονται για να μη ζήσουμε στο μέλλον άλλες τέτοιες τραγωδίες όπως αυτή στα Τέμπη. Σε πρακτικό επίπεδο, θα ανακοινώσει ότι για τη χρηματοδότηση των τρένων θα αξιοποιηθούν κονδύλια από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, ενώ θα εξαγγείλει και νέες προσλήψεις, έτσι ώστε να ενισχυθεί ο ΟΣΕ µε προσωπικό.
ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΔΙΧΑΣΜΟΥ
Θα περάσει, επίσης, στην αντεπίθεση, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί το κλίμα διχασμού που επιχειρούν να καλλιεργήσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και επίσης θα ζητήσει από όλους να σταματήσουν να υποσκάπτουν τον θεσμό της Δικαιοσύνης, καθώς αυτή και μόνο έχει την ευθύνη, το κύρος και τη δυνατότητα να φωτίσει την υπόθεση.
«Στη Βουλή θα αποκαλυφθούν ένα προς ένα τα ψέματα της αντιπολίτευσης, που δεν χάνει ευκαιρία να εργαλειοποιεί τραγωδίες και να φτάνει να διασύρει τη χώρα και στο εξωτερικό για μικροπολιτικό κέρδος. Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε ποτέ να αναγνωρίσει τα λάθη του, αλλά δεν θα ανεχθούμε την ισοπέδωση των πάντων από εκείνους που έπαιζαν θέατρο ακόμα και όταν είχαμε νεκρούς και δεν ανέλαβαν ούτε μία φορά τις ευθύνες που τους αναλογούν», τόνισε στον «Ε.Τ.» συνεργάτης του πρωθυπουργού.