Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Κάτι αντίστοιχο άλλωστε υποστήριζε από το βήμα της εκδήλωσης ο κ. Τσίπρας μιλώντας για τα κανάλια της διαπλοκής που φόβιζαν τον κόσμο για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το «όχι» στην οικονομία και τη ζωή των πολιτών.
Σε κάποια άλλα κυβερνητικά κτίρια ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και η μυστική του ομάδα είχαν έτοιμο το σχέδιο για το παράλληλο νόμισμα, το οποίο τελικά δεν εφαρμόσθηκε επειδή ο κ.Τσίπρας μετέτρεψε το «όχι» σε «ναι».
Η κατασυκοφάντηση των μέσων ενημέρωσης από πολιτικούς που μιλούν για «βοθροκάναλα» όταν δεν μπορούν να κοιταχθούν στον καθρέπτη έχει κάνει τεράστια ζημιά στην οικονομία. Ο κλάδος των media σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο παράγει εισοδήματα, οπτικοακουστικό προϊόν και δημιουργεί θέσεις εργασίας.
Μόνο στην Ελλάδα, ή και στη Βόρεια Κορέα, υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για κλείσιμο της αγοράς και υποβάθμιση του ρόλου των μέσων ενημέρωσης στην κοινωνία και τη δημοκρατία.
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
Ομως το κόλπο του Μαξίμου με τις 4 άδειες αφήνει έναν μεγάλο λογαριασμό που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν θα πάρουν άδεια θα αφήσουν χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες, εργαζόμενους και Δημόσιο. Μάλιστα ορισμένοι από τους σημερινούς καναλάρχες αποκτούν το τέλειο άλλοθι για να αποχωρήσουν «καταγγέλλοντας» την κυβέρνηση για τη διαδικασία και ανοίγοντας σαμπάνιες για τη «χρυσή έξοδό τους», όταν μάλιστα διατηρούν άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες ή παραμένουν στην τηλεοπτική αγορά με άλλο «όχημα».
Τα χρήματα αυτά θα μπουν στα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών και υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο το Ελληνικό Δημόσιο να εισπράξει π.χ. 50 εκατομμύρια από τις άδειες και να χάσει πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ από φόρους και μη πληρωμή δανείων στις τράπεζες που έχουν κεφαλαιοποιηθεί με χρήματα των φορολογουμένων.
Αυτή η παράμετρος έχει υποεκτιμηθεί από τον κ. Παππά και την παρέα του και επειδή η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου θα είναι μεγάλη προς όφελος των «διαπλεκομένων καναλαρχών» η συνέχεια θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, και όχι μόνο σε πολιτικό πεδίο.
Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ;
Εχουν περάσει αρκετές ημέρες από τη δημόσια παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένου, ο οποίος έκανε λόγο για «μαύρο χρήμα» από τον εργολάβο Χρ. Καλογρίτσα που διεκδικεί μέσω του υιού του μία τηλεοπτική άδεια, και δεν έχουμε δει καμία κίνηση από την πλευρά της Δικαιοσύνης. Δεν συγκινείται κανένας εισαγγελέας από μία καταγγελία που δεν γίνεται από έναν απλό πολίτη αλλά από έναν εν ενεργεία υπουργό; Παράξενα πράγματα που όμως για τους μυημένους φαίνεται ότι έχουν και εξήγηση.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΥΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ο Φίλης στο όνομα της προστασίας των εργαζομένων θέλει να μετατρέψει τα ιδιωτικά σχολεία σε δημόσια, μονιμοποιώντας το διδακτικό προσωπικό. Μέσα στις ιδεοληψίες του δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι ένα ιδιωτικό σχολείο δεν θα απολύσει ποτέ έναν καλό εκπαιδευτικό, σε αντίθεση με το δημόσιο όπου η μοναδική αξιολόγηση γίνεται με βάση κομματικά ένσημα. Για το θέμα έκανε μία ενδιαφέρουσα πρόταση ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. Σύμφωνα με αυτή, μπορεί να συσταθεί μία 5μελής Επιτροπή που θα στελεχώνεται από εκπροσώπους του υπουργείου, των ιδιοκτητών, της ΟΙΕΛΕ και δύο καθηγητών Εργατικού Δικαίου και Διδακτικής, η οποία και θα κρίνει ανά περίπτωση την κάθε καταγγελία σύμβασης.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου που κυκλοφορεί