Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος, ευρωβουλευτής της ΝΔ
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη μπει σε φάση έντονων ευρωαναταράξεων, ενώ ο ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. στη νέα, εξαιρετικά σύνθετη, εποχή θα είναι στρατηγικής σημασίας.
Η γενική εικόνα
Ο μεγάλος χαμένος του Brexit, της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., η οποία πλέον έχει μπει στην τελική ευθεία, θα είναι η ομάδα των Σοσιαλιστών και των συμμάχων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χάνουν τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, οι οποίοι αποτελούν μία μεγάλη και σε γενικές γραμμές φιλοευρωπαϊκή δύναμη. Επιπλέον έχουν υποστεί εκλογική πανωλεθρία σε Γαλλία και Ολλανδία και έχουν δει τις δυνάμεις τους να υποχωρούν στη Γερμανία, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Την περίοδο 2014 – 2019 το μεγάλο άγχος των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η λεγόμενη Πασοκοποίηση, δηλαδή η μετατροπή ενός κόμματος εξουσίας σε σχετικά μικρή πολιτική δύναμη.
Την πενταετία 2014 – 2019 οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το Κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Η νέα πενταετία 2019 – 2024 θα είναι δύσκολη έως περιπετειώδης για την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και των συμμάχων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σοβαρά αλλά μικρότερης κλίμακας προβλήματα έχει και η Κεντροδεξιά που εκφράζεται μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και της πολιτικής του ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αποχώρησαν από το ΕΛΚ το 2009, επομένως το Brexit δεν επηρεάζει τη δύναμη της Κεντροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Της στερεί όμως έναν πολύτιμο σύμμαχο στα περισσότερα θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος και η ομάδα των Συντηρητικών -Aντιφεντεραλιστών δεν θα κυριαρχείται πλέον από τους Βρετανούς Συντηρητικούς αλλά από τη σκληρή – εθνικιστική Δεξιά της Πολωνίας, η οποία βρίσκεται στην εξουσία και έχει ένα σωρό ανοιχτά θέματα με τις Βρυξέλλες.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Στη Γαλλία οι Ρεπουμπλικανοί έχασαν τη νίκη στις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές, η οποία έμοιαζε βέβαιη και υποκλίθηκαν στον δυναμικά ανερχόμενο Μακρόν και το κόμμα που δημιούργησε για να διαφοροποιηθεί από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς. Στην Ιταλία απέτυχε η πολιτική ανάσταση της Forza Italia του Μπερλουσκόνι, με αποτέλεσμα τις πολιτικές εξελίξεις να καθορίζουν μετά τις πρόσφατες εκλογές οι ευρωσκεπτικιστές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και οι αντιευρωπαίοι της Λέγκας του Βορρά. Ηδη η Κεντροδεξιά Forza Italia, η οποία έχει έντονα τα μπερλουσκονικά χαρακτηριστικά, υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις προς το 10%.
Η μεγάλη δύναμη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) παραμένει η Xριστιανοδημοκρατική Ενωση της κ. Μέρκελ και το αδελφό κόμμα της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης. Ολα δείχνουν όμως ότι το ποσοστό της Ν.Δ. στις επόμενες ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές θα είναι ανώτερο της γερμανικής Κεντροδεξιάς, η οποία υποχώρησε στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στο 32%.
Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αρχίσει να έχει τα χαρακτηριστικά της μεγάλης εκλογικής, πολιτικής επιτυχίας στο χώρο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, εξέλιξη, η οποία, εάν επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα των εκλογών, θα της δώσει ισχυρότερο ρόλο στο ΕΛΚ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το ΕΛΚ προβλέπεται να βγει πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, θα έχει όμως σοβαρό πρόβλημα στη δημιουργία σταθερών συμμαχιών που θα εξασφαλίζουν πλειοψηφία στα θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ομάδα των Συντηρητικών, η οποία είναι απόλυτα συνεργάσιμη στα οικονομικά θέματα, θα αποδυναμωθεί εξαιτίας του Brexit, η ομάδα των Σοσιαλιστών που συγκλίνει σε πολλά θέματα με το ΕΛΚ θα είναι αποδυναμωμένη, ενώ οι Φιλελεύθεροι έχουν τα δικά τους προβλήματα. Το μεγαλύτερό τους πρόβλημα ακούει στο όνομα Εμανουέλ Μακρόν, εφόσον ο φιλελεύθερος πρόεδρος της Γαλλίας δεν θέλει να ενταχθεί το κόμμα του στην ομάδα των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά να φτιάξει τη δική του ομάδα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμπεριλάβει στις τάξεις της τους φιλελεύθερους Ciudadanos της Ισπανίας, οι οποίοι έρχονται πρώτοι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εξαιτίας της δυναμικής στάσης τους υπέρ της ενότητας της Ισπανίας και κατά της απόσχισης της Καταλονίας και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας, το οποίο όμως γνώρισε μεγάλη εκλογική ήττα και περνάει κρίση στρατηγικής μετά την παραίτηση του κ. Ρέντσι από την ηγεσία του.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ καλά τοποθετημένος, γιατί, εκτός από πρωταγωνιστής στο χώρο του ΕΛΚ, είναι και πολιτικός με κοινά χαρακτηριστικά με τον φιλελεύθερο κ. Μακρόν, γεγονός που θα επιτρέψει στη Ν.Δ. να συνδυάσει στον ευρωπαϊκό χώρο την επόμενη πενταετία την ισχύ του ΕΛΚ με το ρόλο πρωτοπόρου που έχει αναλάβει ο κ. Μακρόν. Η γενική εικόνα είναι η αποδυνάμωση των συστημικών κομμάτων της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς με πιο έντονο το πρόβλημα της Κεντροαριστεράς και της ενίσχυσης πολιτικών ομάδων που εκφράζουν τον ευρωσκεπτικισμό και τον αντιευρωπαϊσμό.
Αριστερή διχόνοια
Ενδεικτικά της νέας δυναμικής που δημιουργείται είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Πρώτον, ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς της Γαλλίας, κ. Μελανσόν, έχει ζητήσει την αποπομπή του ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς με το σκεπτικό ότι οι επιλογές του κ. Τσίπρα, από την ισοπεδωτική λιτότητα μέχρι τη συνεργασία με τον Καμμένο, αποτελούν δυσφήμηση για την ευρωπαϊκή Αριστερά και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Η πρόταση Μελανσόν απορρίφθηκε από το προεδρείο του κόμματος της ευρωπαϊκής Αριστεράς, αυτός όμως δίνει συνέχεια στην αντιπαλότητα και θα ενισχύσει στην Ελλάδα και στις ευρωεκλογές το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου Πλεύση Ελευθερίας.
- Δεύτερον, ευρωπαϊκό και ελληνικό κόμμα που θα έχει συμμετοχή στις ευρωεκλογές 2019 ίδρυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κ. Βαρουφάκης, με τη συνεργασία του πρώην γραμματέα του σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας, κ. Αμόν, ο οποίος ήταν υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2017. Ο κ. Αμόν ήταν ο εκφραστής της αριστερής πτέρυγας του σοσιαλιστικού κόμματος, το οποίο εγκατέλειψε μετά την ήττα στις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές επιδιώκοντας μια πιο ριζοσπαστική πορεία.
- Τρίτον, οι πλειστηριασμοί ακινήτων με εκτεταμένη χρήση των ΜΑΤ έχουν διχάσει την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της Αριστεράς, με αποτέλεσμα ξένοι ευρωβουλευτές από το πορτογαλικό Κ.Κ., την ισπανική Ενωμένη Αριστερά, το γαλλικό Κ.Κ. να έχουν ενώσει τη φωνή τους με πρώην ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην καταδίκη της πολιτικής Τσίπρα σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Το 2014 ο ανερχόμενος κ. Τσίπρας ήταν ο εκφραστής της πολιτικής ενότητας της ευρωπαϊκής Αριστεράς, γι’ αυτό άλλωστε τον όρισαν υποψήφιο πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής, ανταγωνιστή του κεντροδεξιού υποψηφίου κ. Γιούνκερ. Σήμερα ο κ. Τσίπρας ολοκληρώνει τον κύκλο της πολιτικής απομυθοποίησης στην Ελλάδα, ενώ έχει μετατραπεί, με την πολιτική που ακολουθεί, σε σύμβολο διχασμού της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απομείνει με τρεις από τους έξι ευρωβουλευτές που εξέλεξε τον Μάιο του 2014 και η γραμμή της ηγεσίας, η οποία εκφράζεται κυρίως από τον ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Παπαδημούλη, είναι να προσδεθεί στο άρμα της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όχι τόσο για να συνεργαστεί μαζί της -εφόσον υπάρχουν βασικές διαφορές στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα- όσο για να μην αφήσει πολιτικό χώρο στο Κίνημα Αλλαγής που είναι πλήρες μέλος, μέσω ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής