Η τραγουδίστρια θα έδινε συναυλία στις 17 Ιουλίου στο ανοικτό θέατρο του Τσεσμέ σε μια εκδήλωση που διοργάνωνε το Τουρκικό Ίδρυμα Παιδείας.
Μέχρι που πριν ανέβει στη σκηνή ανακάλυψε το φόντο που της είχαν ετοιμάσει: Μια τεράστια τουρκική σημαία και ένα εξίσου τεράστιο πορτρέτο του Κεμάλ Ατατούρκ. Ήταν μια καλοστημένη παγίδα εν αγνοία της ελληνικής ομάδας βασισμένη στην χρονική συγκυρία.
Φανταστείτε να υπήρχαν πλάνα της Δέσποινας Βανδή να τραγουδάει μπροστά στην τουρκική σημαία, τις ημέρες που Ελλάδα και Κύπρος συντονίζονται για την μαύρη επέτειο από την βάρβαρη Τουρκική εισβολή και την συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή του 1/3 του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παύλος Ντε Γκρες: Common People*
Με ένα «συγγνώμη κύριε ποιος είστε» η δημοφιλής ερμηνεύτρια άφησε κάτω το μικρόφωνο και δήλωσε ότι οι διοργανωτές άλλαξαν μονομερώς τον χαρακτήρα της εκδήλωσης δίνοντας πολιτικό χαρακτήρα στον οποίο δεν είχαν συμφωνήσει. Έτσι απάντησε και εκείνη πολιτικά. Ακολούθησε μια υβριδική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο ψηφιακές πλευρές του Αιγαίου με Έλληνες και Τούρκους χρήστες του διαδικτύου να ανταλλάσσουν οργισμένα χάσταγκς.
Το αποτέλεσμα ήταν σαν να παρακολουθούσαμε στις οθόνες μας μια εικονική αερομαχία, μόνο που τώρα δεν είχαμε παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη αλλά ένα διαδικτυακό τσακωμό «από κάτω προς τα πάνω».
Η αποθέωση της Δέσποινας Βανδή από τους Έλληνες και η μαζική επίθεση από τους Τούρκους, ήταν μια -τηρουμένων των αναλογιών- αντανάκλαση της εύθραυστης και πολύπλοκης σχέσης που μοιράζονται τα δύο κράτη. Μπορούμε να δίνουμε συναυλίες ο ένας στη χώρα του άλλου, αλλά αρκεί μια λάθος κίνηση για να αποκαθηλώσουμε το είδωλο που πριν χειροκροτούσαμε. Μπορούμε να συνομιλούμε σε επίπεδο κορυφής, αλλά αρκεί μια στιγμή για να σχεδιαστεί μια ύπουλη επίθεση απέναντι στον Έλληνα υπ. Εθνικής Άμυνας.
Κάποιοι αναρωτιούνται γιατί να είναι είδηση η απόφαση μιας τραγουδίστριας να τα βροντήξει κάτω και να φύγει. Μάλλον αναρωτιούνται εκ του πονηρού, διότι αν η αντίδραση έρχονταν από καλλιτέχνη της στρατευμένης Αριστεράς δεν θα είχαν καμία αμφιβολία. Αλλά ως συνήθως, καταναλώνουμε περισσότερα στερεότυπα για την λαϊκή μουσική από όσα μπορούμε να μεταβολίσουμε.
Ειδικά για την Δέσποινα Βανδή, να θυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που όταν βλέπει ότι το πράγμα δυσκολεύει, παίρνει το παιχνίδι πάνω της. Θυμηθείτε την απόφαση της πριν μερικά χρόνια να αποχωρήσει από σχήμα νυχτερινού κέντρου όταν ο Νότης Σφακιανάκης εκφράστηκε υπέρ της Χρυσής Αυγής. «Τα πράγματα που μας χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που μας ενώνουν», είχε πει τότε η ίδια. Μια φράση που τώρα επαναλαμβάνει με την ίδια σιγουριά.
Ειδήσεις σήμερα
«Το νησί των νεκρών»: Βρίσκεται στην Ελλάδα και δεν «πρέπει» ποτέ να το επισκεφθείς [βίντεο]