Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Διχογνωμία στους σεισμολόγους
Αρκετοί σεισμολόγοι, με κυριότερο τον ευρέως γνωστό Νατζί Γκιορούρ, εκφράζουν την άποψη ότι ο σεισμός αυτός είναι «προάγγελος» του μεγάλου σεισμού της τάξεως των 7,2 Ρίχτερ που αναμένεται στην ίδια περιοχή και θα εκλύσει δέκα φορές περισσότερη ενέργεια -ίσως και περισσότερο σε λογαριθμική κλίμακα αν είναι ισχυρότερος ο σεισμός- σε σχέση με την τελευταία ισχυρή δόνηση.
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους που εξακολουθούν να αναμένουν τον μεγάλο σεισμό άνω των 7 βαθμών, η ανατολική συνέχεια του ρήγματος που έδωσε των τελευταίο σεισμό και διέρχεται από τον θαλάσσιο χώρα στα νότια του κέντρου της Κωνσταντινούπολης δεν «έσπασε» ακόμη, εξακολουθεί να συσσωρεύει ενέργεια και ο σεισμός της 23ης Απριλίου ασκεί τάσεις και άρα ο μεγάλος σεισμός έρχεται χρονικά πιο κοντά σε αυτό το σημείο.
Ο καθηγητής σεισμολoγίας Νατζί Γκιορούρ, λέει ότι «αυτός δεν είναι ο μεγάλος σεισμός που αναμένουμε. Η ένταση που συγκεντρώνεται στο ρήγμα αποκλιμακώνεται. Ο πραγματικός σεισμός θα είναι πιο μεγάλος και θα ξεπεράσει τα 7 Ρίχτερ». Σε ανάρτησή του έγραψε: «ο σεισμός της Κωνσταντινούπολης (σεισμός του Μαρμαρά) θα γίνει. Οι τελευταίοι σεισμοί της 23ης Απριλίου έφεραν τον σεισμό της Κωνσταντινούπολης ακόμη πιο κοντά».
Ο καθηγητής γεωφυσικής του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης (ITU), Οκάν Τουισούζ, δηλώνει ότι εξακολουθεί να υφίσταται η αναμονή για έναν μεγάλο σεισμό στη Θάλασσα του Μαρμαρά. «Από τις 17 Αυγούστου, Στο ήδη ολισθαίνον έδαφος της περιοχής αυτής από τις 17 Αυγούστου (σ.σ. τον μεγάλο σεισμό του 1999), έγινε μία μεταφορά τάσεων κατά 15% και έφερε τον αναμενόμενο σεισμό πιο κοντά».
Από την άλλη, άλλοι σεισμολόγοι εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι και υποστηρίζουν ότι τα 6,2 Ρίχτερ είναι ένας ισχυρός σεισμός που εκτονώνει προσώρας τη συσσωρευμένη ενέργεια σε ένα ρήγμα που είχε να δώσει μεγάλο σεισμό πάνω από 250 χρόνια.
Ο καθηγητής Σενέρ Ουσουμέζσοϊ είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς είχε προβλέψει τον σεισμό του 1999 και πριν από λίγες εβδομάδες είχε δηλώσει ότι περιμένει έναν σεισμό της κλίμακας των 6-6,5 βαθμών, στην περιοχή που σημειώθηκε τελικά η δόνηση των 6,2 στα ανοικτά της Σηλυβρίας. «Χθες τελείωσαν οι σεισμοί στον Μαρμαρά. Να είστε ήσυχοι», είπε την επομένη του μεγάλου σεισμού.
Τόνισε ότι «ο αναμενόμενος σεισμός στον Μαρμαρά έγινε και δεν θα υπάρξει πλέον μεγάλος σεισμός», ενώ αντέδρασε σκληρά έναντι των συναδέλφων του που ισχυρίζονται ότι ένας μεγάλος σεισμός της Κωνσταντινούπολης είναι «καθ’ οδόν». «Από τώρα και στο εξής, οι σεισμοί “σωπαίνουν”. Γνωρίζω τη Θάλασσα του Μαρμαρά σαν την παλάμη του χεριού μου» επέμεινε.
Και ο καθηγητής Οσμάν Μπεκτάς λέει ότι «δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία. Μπορεί να υπάρχουν μετασεισμοί αλλά δεν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό. Επειδή το ρήγμα εδώ, μέχρι τόση ενέργεια μπορούσε να συσσωρεύσει».
Ο έγκριτος καθηγητής γεωφυσικής Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν εκφράζει μία άποψη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ότι ακολουθεί μία μέση οδό. Ανέφερε ότι «απελευθερώθηκε ενέργεια όση και η βόμβα της Χιροσίμας. Είχα πει ότι πριν τον κύριο σεισμό των 7,2 Ρίχτερ θα γίνουν σεισμοί 6 Ρίχτερ. Αυτός είναι ένας από αυτούς». Τοποθετεί, ωστόσο, χρονικά τον πολύ ισχυρό σεισμό σε 20 και πλέον χρόνια από σήμερα. «Αυτός δεν ήταν ο μεγάλος σεισμός της Κωνσταντινούπολης που περιμέναμε. Έχουμε ακόμα χρόνο για αυτόν. Δεν νομίζω ότι θα συμβεί πριν από το 2045 και το 2065», δήλωσε.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Αμερικάνοι γεωλόγοι είχαν υπολογίσει το επίκεντρο έξι χρόνια πριν
Το επίκεντρο του προχθεσινού ισχυρού σεισμού των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε υπολογιστεί με ακρίβεια -πριν από έξι χρόνια!- από τους επιστήμονες της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.
Την αποκάλυψη έκανε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, την οποία μάλιστα συνόδευσε με σχετικό πίνακα. Μιλώντας στον «Ε.Τ.», εξήγησε ότι οι επιστήμονες της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ είχαν διεξαγάγει μελέτες μετά τον σεισμό των 5,7 ρίχτερ στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 και είχαν αποτυπώσει το σημείο που μπορούσε να δώσει νέο σεισμό, ο οποίος τελικά εκδηλώθηκε προχθές.
«Δύο εξαιρετικοί Αμερικανοί γεωλόγοι, οι Toda και Stein, είχαν πραγματοποιήσει εκτεταμένες μελέτες στη Θάλασσα του Μαρμαρά και στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας μετά τον σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2019. Υπολόγισαν τη μεταφορά τάσεων (στρες) στο ρήγμα του Μαρμαρά και αποτύπωσαν τα αποτελέσματά τους σε χάρτη. Οι μπλε σκιές τάσης δείχνουν το τμήμα του ρήγματος που προέκυψε από τη θραύση του σεισμού το 2019, ενώ με το κόκκινο χρώμα απεικονίζεται το τμήμα του ρήγματος που το 2019 πλησίαζε σημαντικά στην αστοχία, δηλαδή στην εκδήλωση νέου σεισμού. Ο προχθεσινός σεισμός φαίνεται να έχει χτυπήσει μέσα ή στην άκρη του προωθημένου κομματιού, όπως ακριβώς είχαν διατυπώσει οι δύο επιστήμονες της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ», τόνισε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα δεδομένα είναι κρίσιμα για την κατανόηση της σεισμικής δυναμικής στην περιοχή και τη διαχείριση του κινδύνου. «Οι υπολογισμοί στρες συμβάλλουν στον εντοπισμό περιοχών που βρίσκονται πιο κοντά στην αστοχία, προσφέροντας πολύτιμη καθοδήγηση για τον σχεδιασμό μέτρων προστασίας και πρόληψης. Η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να αναλύει τα δεδομένα, προκειμένου να αξιολογήσει τις πιθανότητες νέας σεισμικής δραστηριότητας στο ρήγμα του Μαρμαρά και να ενισχύσει την ετοιμότητα απέναντι σε μελλοντικές φυσικές καταστροφές», υπογράμμισε.

Οπως πρόσθεσε, ο σεισμός των 6,2 ρίχτερ «έδωσε» ρήγμα μήκους 15 χιλιομέτρων. Ωστόσο, το υπόλοιπο τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας είναι το πιο επικίνδυνο. «Αρχίζει από το επίκεντρο του προχθεσινού σεισμού, κινείται προς την Κωνσταντινούπολη στα ανατολικά και τελειώνει στα Πριγκηπονήσια. Συσσωρεύει συνεχώς δυνάμεις και δεν έχει επανενεργοποιηθεί για πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον -δηλαδή σε ένα χρονικό διάστημα μηνών έως λίγων ετών- θα δώσει έναν πολύ μεγάλο σεισμό. Η πιθανότητα αγγίζει το 50%», τόνισε.
Πλέον, η επιστημονική κοινότητα καλείται να επανεξετάσει τα δεδομένα του ρήγματος του Μαρμαρά και να αξιολογήσει την ισχυρή πιθανότητα περαιτέρω σεισμικής δραστηριότητας. «Τα ευρήματα των Toda και Stein παραμένουν εξαιρετικά σημαντικά για την κατανόηση της σεισμολογικής δυναμικής της περιοχής, ενώ οι μελέτες αυτές υποστηρίζουν τις προσπάθειες προειδοποίησης και προετοιμασίας απέναντι σε φυσικές καταστροφές. Οι τρέχουσες έρευνες ενδέχεται να ρίξουν φως στις προεκτάσεις της μεταφοράς τάσεων και στις πιθανές επιπτώσεις της στα γύρω τμήματα του ρήγματος», κατέληξε.
Κ. ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ: Επιμένει για σεισμό 8 ρίχτερ στην Ελλάδα
Με τηλεοπτική συνέντευξή του, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, Κώστας Συνολάκης, επανήλθε στην εκτίμησή του για μεγάλο και καταστροφικό σεισμό στην Ελλάδα. «Οι εκτιμήσεις για τον μεγαλύτερο σεισμό που μπορεί να γίνει στο ελληνικό τόξο είναι 8 ρίχτερ. Το πότε θα γίνει, μακάρι να το ξέραμε. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε», είπε.
Αναφερόμενος στον προχθεσινό σεισμό της Κωνσταντινούπολης, είπε ότι «οι μεγάλοι σεισμοί του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας προχωρούν προς τα δυτικά. Ερχονται, δηλαδή, προς τον ελληνικό χώρο. Αυτό αφορά τους μεγάλους σεισμούς, αυτούς δηλαδή που έχουν μέγεθος πάνω από 7 ρίχτερ. Αυτός ο σεισμός -με το μέγεθός του- δεν νομίζω πως θα ενεργοποιήσει τεκτονικές δομές οι οποίες είναι στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ανησυχούμε άμεσα», ανέφερε. «Περιμένουμε σίγουρα κάτι μεγαλύτερο. Εδώ και 20 χρόνια περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη σεισμό 7,5 ρίχτερ και ακόμα μεγαλύτερο», πρόσθεσε.
Ειδήσεις Σήμερα
- Καιρός: Κεραυνοί και βροχές την Παρασκευή – Συνεχίζεται η αστάθεια [χάρτες]
- Γιάννης Καλλιάνος: Η συγκλονιστική κατάθεση ψυχής του
- Φως στο Τούνελ: Το καθηλωτικό τρέιλερ και η εκπομπή… που δεν χάνεται [Βίντεο]
- Ακίνητα: Πότε συμφέρει το ενοίκιο και πότε το στεγαστικό δάνειο;
- Νέος Πάπας: Τα μεγάλα φαβορί και αουτσάιντερ – Τι αποδόσεις δίνουν οι στοιχηματικές
- Νοσοκομείο Αλεξάνδρα: Τι απαντά για την ασθενή που πήρε φωτιά στο χειρουργείο