Ο πύραυλος «Long March 5B» έχει μερικώς διαλυθεί και τα απομεινάρια του φαίνεται πως κινούνται με ταχύτητα προς τη Γη. Πιθανή στιγμή για την πτώση του πυραύλου στη Γη είναι αργά το Σάββατο ή νωρίς το πρωί, αλλά τέτοιες προβλέψεις είναι πάντα πολύ αβέβαιες.
Αυτό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σχετική ακρίβεια είναι το σε ποιο σημείο, ακριβώς, θα προσγειωθεί ο πύραυλος.
Η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα συντρίμμια του πυραύλου καθιστά δύσκολη μια τέτοια πρόβλεψη, καθώς ακόμα και η παραμικρή αλλαγή των συνθηκών μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία τους.
«Αναμένουμε ότι ο πύραυλος θα εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης περίπου στις 8 με 10 Μαΐου», δήλωσε στο CNN ο καθηγητής Αστροφυσικής του Χάρβαρντ, Τζόναθαν ΜακΝτάουελ.
«Μέσα στο διάστημα, ο πύραυλος ενδέχεται να εκτελέσει πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη έως και 30 φορές», προσέθεσε. «Το αντικείμενο κινείται αυτή τη στιγμή με ταχύτητα που αγγίζει τα 18.000 μίλια την ώρα. Αυτό σημαίνει πως, εάν “πέφτουμε” ακόμα και μια ώρα “έξω” στις εκτιμήσεις μας για το πότε θα προσγειωθεί, τότε “πέφτουμε έξω” κατά 18.000 μίλια στις εκτιμήσεις μας για το πού θα προσγειωθεί».
Όπως και να έχει, το πιθανότερο είναι τα συντρίμμια του πυραύλου να καταλήξουν στην θάλασσα, καθώς αυτή καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό της επιφάνειας του πλανήτη μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, ο αμερικανικός στρατός δεν σχεδιάζει, προς το παρόν, κάποια παρέμβαση για την περαιτέρω διάλυση και εξουδετέρωση του πυραύλου- πράγμα που έχει συμβεί στο παρελθόν και σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπυ, δήλωσε χθες πως, παρόλο που η πορεία του πυραύλου παρακολουθείται από τις ΗΠΑ, «είναι πολύ νωρίς για να εξερευνηθούν οι επιλογές γύρω από το τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί ένας πιθανός κίνδυνος, καθώς για να το κάνουμε χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες».
Όσο για το εάν χρειάζεται ο καθένας από εμάς να ανησυχεί, σε προσωπικό επίπεδο, ο καθηγητής ΜακΝτάουελ σχολιάζει: «Ο κίνδυνος να επέλθουν υλικές ζημιές από τον πύραυλο ή να χτυπηθεί από αυτόν κάποιος, είναι μικρός. Δεν είναι εντελώς αμελητέος, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, αλλά το να τραυματιστεί άνθρωπος, συγκεκριμένα, από τα συντρίμμια, είναι αρκετά απίθανο. Προσωπικά, δεν θα έχανα για αυτό ούτε δευτερόλεπτο από τον ύπνο μου».
«Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα πράγματα για να ανησυχήσει κανείς», καταλήγει.
Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα χάνει τον έλεγχο διαστημικού αντικειμένου κατά την επιστροφή του στη Γη. Ήταν τον Απρίλιο του 2018 που το διαστημικό εργαστήριο Tiangong-1 διαλύθηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, δύο χρόνια μετά τη διακοπή της λειτουργίας του. Οι κινεζικές Αρχές είχαν τότε αρνηθεί ότι το εργαστήριο είχε διαφύγει του ελέγχου.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Άρση μέτρων: Έτσι «ξεκλειδώνει» η χώρα – Όλες οι ημερομηνίες του ανοίγματος
- Εμβολιασμοί – Θεμιστοκλέους: Ανοίγει τον Ιούνιο η πλατφόρμα εμβολιασμού των 18 και άνω
- Νέα Σμύρνη: Τη Δευτέρα θα δικαστεί ο 22χρονος – Ξέσπασε σε κλάματα η μητέρα του: «Είμαι συντετριμμένη»
- «Βόμβα» από την UEFA: Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους κινδυνεύουν με αποκλεισμό από το Champions League
- Βρετανία: Προσωρινά εκτός «πράσινης ταξιδιωτικής λίστας» η Ελλάδα – Καραντίνα για όσους επιστρέφουν από τη χώρα μας
- Ο Γιάννης Λαγός επιστρέφει στις Ελληνικές φυλακές – Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν την έκδοσή του
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr