Το σύνολο των αιτήσεων έφθασε τις 24.817, αριθμός που, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, «καταδεικνύει την ευρεία και διαρκώς αυξανόμενη αποδοχή του θεσμού». Θυμίζουμε ότι πέρυσι οι αιτήσεις των υποψηφίων για τα Πρότυπα και Πειραματικά ήταν 20.299.
Από την άλλη πλευρά, από μόνος του αυτός ο αριθμός είναι ένα καμπανάκι που κρούουν οι γονείς και αφορά στα συμβατικά δημόσια σχολεία. Ανθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν την ιδιωτική εκπαίδευση θέλουν το παιδί τους να μπει σε ένα Πρότυπο ή Πειραματικό Σχολείο, γνωρίζοντας ότι οι συνθήκες που θα συναντήσει εκεί θα του δώσουν περισσότερα εφόδια και θα λειτουργεί σε ένα προστατευμένο περιβάλλον.
Για αυτό τον λόγο και οι αιτήσεις κάθε χρόνο ολοένα και αυξάνονται και αυτό θα πρέπει να μελετηθεί σωστά από το υπουργείο και να ληφθούν οι πρωτοβουλίες εκείνες που θα επιτρέψουν την ουσιαστικά αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων.
Αλλωστε, η πλειονότητα των παιδιών φοιτά σε αυτά τα σχολεία και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να τους παράσχει όλα τα εφόδια που χρειάζονται και που τα παίρνουν είτε από την ιδιωτική παιδεία, είτε από τα πειραματικά ή πρότυπα σχολεία.
Η νέα υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχάρακη, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της είχε δεσμευτεί να συνεχίσει το έργο του Κυριάκου Πιερρακάκη, αλλά και να κάνει ακόμη περισσότερες ενέργειες ώστε να αναβαθμιστεί το δημόσιο σχολείο. Κι αυτό αποτελεί και μία από τις προτεραιότητες συνολικά της κυβέρνησης από τις οποίες φυσικά θα κριθεί στις εκλογές του 2027.
Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος, η εισαγωγή νέων μαθημάτων που θα επικεντρώνονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και η ασφάλεια των μαθητών, είναι μερικές από τις ενέργειες που έχουν προαναγγελθεί και θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο φάσμα πρωτοβουλιών, ώστε η δημόσια εκπαίδευση να μην αποτελεί φόβο για τους γονείς!