Με δεδομένο ότι κάθε απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας πιστώνεται ή χρεώνεται στον πρόεδρο – δεν υπάρχει προηγούμενο διαφωνίας της πλειοψηφίας της Επιτροπής με την προεδρική εισήγηση – οποιαδήποτε απόφαση λάβει η Επιτροπή Δεοντολογίας θα είναι προβληματική για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο εσωκομματικό στόχαστρο.
Αν ακολουθηθεί η σκληρή γραμμή και η Κατερίνα Μπατζελή διαγραφεί – όπως η Χαριλάου Τρικούπη είχε αφήσει αρχικά να διαρρεύσει ότι ήταν και η προεδρική εισήγηση, θα είναι επίδειξη πυγμής και μήνυμα προς όλους ότι λειτουργούν και τοποθετούνται δημοσίως με την απειλή της διαγραφής «πάνω από το κεφάλι τους». Τότε είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα αντιδράσουν (π.χ. Χάρης Δούκας) και η εσωστρέφεια θα ενισχυθεί και θα βαθύνει.
Αν η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφασίσει την αναστολή της κομματικής ιδιότητας της Κατερίνας Μπατζελή για λίγους μήνες – τον «μέσο δρόμο», δηλαδή – τότε μάλλον δεν θα προκληθούν αντιδράσεις, αλλά θα κυριαρχήσει η αίσθηση ότι η απόφαση ήταν προϊόν συμβιβασμού και αυτό θα εμφανίζει τον πρόεδρο όμηρο των εσωκομματικών ισορροπιών.
Τέλος, αν η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφασίσει να μην επιβάλει ποινή στην Κατερίνα Μπατζελή – σενάριο που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες – τότε το σήμα που θα δοθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι ότι ο πρόεδρος έκανε πίσω από την αρχική του πρόθεση, φοβούμενος αντιδράσεις. Αυτό θα ενισχύσει τις αντιδράσεις, καθώς όσοι σήμερα ασκούν κριτική και αμφισβητούν τον Νίκο Ανδρουλάκη, χρεώνοντάς του την πορεία του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, θα το κάνουν στον υπερθετικό βαθμό.
Σε κανονικές συνθήκες, η παραπομπή ενός μεσαίου, αλλά προβεβλημένου στελέχους, όπως η Κατερίνα Μπατζελή, στην Επιτροπή Δεοντολογίας θα ήταν ζήτημα μικρής δυσκολίας για τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Στις σημερινές συνθήκες, όπου το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ «βράζει» και θεωρεί υπεύθυνο τον ίδιο τον πρόεδρο για το γεγονός ότι μόλις τρεις μήνες πριν το ΠΑΣΟΚ ήταν δεύτερο στις δημοσκοπήσεις, με ποσοστό που έφτανε και το 18%, και τώρα είναι τρίτο με διαφορά από τη δεύτερη Πλεύση Ελευθερίας, η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για την Κατερίνα Μπατζελή μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων.
Είναι μεγάλο το διάστημα κατά το οποίο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε αναβρασμό, πραγματοποιώντας συναντήσεις στα καφέ του κέντρου της Αθήνας, για να δουν τι μπορεί να γίνει και ποιες πρωτοβουλίες μπορούν, αν μπορούν, να αναληφθούν για να αμφισβητηθεί συντονισμένα ο Νίκος Ανδρουλάκης, που θεωρείται από την πλειονότητα των στελεχών η πηγή του προβλήματος και η βασική αιτία που το ΠΑΣΟΚ έχει καθηλωθεί στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων.
Ολα αυτά τα γνωρίζουν οι υποστηρικτές του κ. Ανδρουλάκη, οι οποίοι οργανώνουν την άμυνά τους, προκειμένου να μην αιφνιδιαστούν εάν και εφόσον κάποιοι αποφασίσουν να θέσουν θέμα Ανδρουλάκη. Σε όλο αυτό το διάστημα υπάρχουν στελέχη που, ενώ δεν μιλούσαν, τώρα μιλούν και συνεργάζονται για το «καλό του κόμματος», στελέχη που έχουν αλλάξει εσωκομματικά στρατόπεδα και ετοιμάζονται να ενεργοποιηθούν κατά του προέδρου, αλλά και στελέχη που ακόμα απέχουν από τις διεργασίες. Ολοι αναγνωρίζουν ότι ένας πρόεδρος που επανεξελέγη μόλις πριν από λίγους μήνες είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί και να «πέσει», κάποιοι όμως λένε ότι η εποχή μας «τρέχει» με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από το παρελθόν, τα στάνταρ είναι αυστηρότερα και σκληρότερα και στο κάτω κάτω «όλοι πρέπει να ανησυχούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους όταν το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον τρίτο στις μετρήσεις και συνεχίζει να χάνει έδαφος».
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι είναι πολλά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμφωνούν με την επισήμανση που έκανε ο κ. Δρυμιώτης ότι η δημοσκοπική άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας και της Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι μήνυμα των ψηφοφόρων όχι προς τη Ν.Δ., αλλά προς τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.